Home / EKONOMIKA / Ekonomika Slovenska / Hospodársky výbor sa bude zaoberať dostavbou Mochoviec, poslancov zaujímajú najmä dve otázky

Hospodársky výbor sa bude zaoberať dostavbou Mochoviec, poslancov zaujímajú najmä dve otázky

BRATISLAVA 13. júna (WebNoviny.sk) – Dostavbou tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce sa bude zaoberať aj parlamentný hospodársky výbor.

Členovia výboru schválili uznesenie poslanca Karola Galeka zo strany SaS, podľa ktorého ministerstvo hospodárstva poskytne výboru aktuálne informácie o dostavbe mochoveckých blokov.

„Všetci Slováci, skladajúci sa na dostavbu Mochoviec, by sa mali dozvedieť, kedy a či vôbec budú mať z elektrárne nejaký úžitok,“ uviedol Galek.

Náklady na dostavbu sa zvýšili

Poslancov zaujíma najmä termín dostavby mochoveckých jadrových blokov a jej financovanie. Ministerstvo hospodárstva má na odpoveď čas do polovice júla.

„Pôvodne mali byť Mochovce spustené už v roku 2012, pričom sa počítalo s rozpočtom 2,8 miliardy eur. Dnes sa píše rok 2018 a investícia medzičasom narástla na 5,4 miliardy eur. Slovensko pre finančne nákladnú výstavbu Mochoviec dodnes nevidelo zo Slovenských elektrární ani cent,“ uzavrel Galek.

Odporúčame:
Premiér Pellegrini navštívi elektráreň v Mochovciach, ďalšie meškanie odmieta a bude vraj tvrdý

Minulý týždeň na Európskom jadrovom fóre premiér Peter Pellegrini naznačil, že dostavba Mochoviec možno bude znova meškať. Slovenský predseda vlády, ktorý ostro odmietol ďalšie možné oneskorenie dostavby mochoveckých blokov, sa chystá do Mochoviec na kontrolný deň. Podľa Slovenských elektrární, ktoré dostavujú mochovecké jadrové bloky, je v tejto chvíli stále platný harmonogram a rozpočet schválený valným zhromaždením v marci 2017.

Rozpočet stavby sa viackrát menil

Podľa aktuálne zverejnených údajov je tretí jadrový blok dostavaný na 97 %. Koncom januára sa pritom jeho dokončenosť pohybovala na úrovni 96,2 %. Štvrtý mochovecký blok bol ku koncu marca dokončený na 85,1 %. Tretí blok v Mochovciach by sa mal teda podľa plánov uviesť do prevádzky ku koncu tohto roka. Štvrtý blok by mali dokončiť o rok neskôr.

Po začatí dostavby Mochoviec sa hovorilo o rokoch dostavby 2012, respektíve 2013. Okrem termínov sa viackrát menil aj rozpočet dostavby jadrových blokov. Najnovší rozpočet na dostavbu je vo výške 5,4 miliardy eur. Podľa plánov z roku 2008 si pritom mala dostavba vyžiadať 2,8 miliardy eur.

Odporúčame:
Dostavba Atómovej elektrárne Mochovce postupuje pomaly, dvakrát sa zvyšoval rozpočet

Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Slovenský dominantný výrobca elektrickej energie oficiálne podpísal kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to s českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.), slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.) a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009. Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať po ich dokončení inštalovaný výkon po 471 megawattov, čo pokryje asi 13 % z celkovej spotreby elektriny na Slovensku.

Viac k témam: Atómová elektráreň Mochovce, Karol Galek, parlamentný hospodársky výbor
Zdroj: Webnoviny.sk – Hospodársky výbor sa bude zaoberať dostavbou Mochoviec, poslancov zaujímajú najmä dve otázky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najlepšie podmienky pre malé a stredné firmy na Slovensku sú v Prešove, tvrdí štúdia

Najlepšie čiastkové umiestnenie spomedzi slovenských miest v štúdii Doing Business, ktorá porovnávala podnikanie vo vybraných mestách v  Chorvátsku, Českej republike, Portugalsku a na Slovensku dosiahla Žilina, ktorej patrí tretia priečka v indikátore Prístup k elektrickej energii. BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Zo slovenských miest sa má podľa štúdie Doing Business, ktorú vypracovala Svetová banka, najjednoduchšie podnikať malým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *