Home / EKONOMIKA / Ekonomika Slovenska / Schválili návrh Smeru o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP, novela prinesie viaceré zmeny

Schválili návrh Smeru o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP, novela prinesie viaceré zmeny

BRATISLAVA 13. júna (WebNoviny.sk) – Poslanci schválili v stredu novelu zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia (ŤZP). Legislatívna úprava prináša viaceré zmeny.

Ako uviedol v pondelok na tlačovej konferencii predseda Smeru-SD a poslanec NR SR Robert Fico, sadzba za hodinu osobnej asistencie sa zvýši o jedno euro z pôvodného návrhu 2,82 eura na 3,82 eura. „Sme všetci presvedčení, že takéto navýšenie sadzby za hodinu osobnej asistencie trochu zatraktívni toto náročné povolanie,“ povedal.

Príspevok na opatrovanie porastie

Zvýši sa aj hranica ochrany príjmu fyzickej osoby s ŤZP pri príspevku na opatrovanie zo súčasného 1,7-násobku sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu na dvojnásobok. Porastie aj príspevok na opatrovanie v prípade, keď rodič v produktívnom veku opatruje svoje ŤZP dieťa, zo súčasných 49,8 eura mesačne na 100 eur.

Odporúčame:
Osoby s ŤZP neprídu o príspevok na kompenzáciu, ak podľa návrhu Bašistovej študujú v zahraničí

„Rušíme krátenie peňažného príspevku na opatrovanie, ak fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím navštevuje školské zariadenie v rozsahu viac ako 20 hodín týždenne,“ priblížil Fico. Úplne sa zruší limit príjmu pri peňažnom príspevku na osobnú asistenciu. V súčasnosti sa príspevok na osobnú asistenciu alikvotne kráti, ak príjem ŤZP – posudzovanej ako jednotlivca – presiahol štvornásobok životného minima.

Osoby s ŤZP neprídu o peniaze

Plénum odobrilo aj pozmeňujúci návrh predsedníčky parlamentného výboru pre sociálne veci Aleny Bašistovej (nezaradená). Obdobie, počas ktorého sa osoba s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) môže zdržiavať mimo územia SR bez toho, aby sa jej poskytovaný príspevok na kompenzáciu odňal a jeho výplata zastavila v prípade, ak sa takáto osoba zdržiava mimo pre štúdium, sa predĺži na 303 dní. Ako objasnila Bašistová, o príspevok prišli osoby vtedy, ak sa mimo SR zdržiavali viac ako 60 po sebe nasledujúcich dní.

„V tomto prípade zákon nezohľadňoval dôvod zdržiavania sa v zahraničí. Pre ŤZP osoby, ktoré sa zdržiavajú v zahraničí napríklad z dôvodu Erasmus pobytu alebo štúdia na VŠ v zahraničí (čo i len v ČR) bolo toto ustanovenie diskriminačné, keďže ich nútilo vybrať si medzi štúdiom alebo pre nich životne nevyhnutným príspevkom na osobnú asistenciu,“ zdôvodnila.

Viac k témam: peniaze, príspevky, Robert Fico, Smer-SD, ťažko zdravotne postihnutý
Zdroj: Webnoviny.sk – Schválili návrh Smeru o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP, novela prinesie viaceré zmeny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najlepšie podmienky pre malé a stredné firmy na Slovensku sú v Prešove, tvrdí štúdia

Najlepšie čiastkové umiestnenie spomedzi slovenských miest v štúdii Doing Business, ktorá porovnávala podnikanie vo vybraných mestách v  Chorvátsku, Českej republike, Portugalsku a na Slovensku dosiahla Žilina, ktorej patrí tretia priečka v indikátore Prístup k elektrickej energii. BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Zo slovenských miest sa má podľa štúdie Doing Business, ktorú vypracovala Svetová banka, najjednoduchšie podnikať malým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *