Home / EKONOMIKA / Ekonomika sveta / Enterprise Investors kupuje spoločnosť Studenac

Enterprise Investors kupuje spoločnosť Studenac

ZÁHREB 13. júna 2018 (WBN/PR) – Polish Enterprise Fund VIII, private equity fond spravovaný spoločnosťou Enterprise Investors (EI), podpísal zmluvu o kúpe 100% podielu akcií spoločnosti Studenac, sieti lokálnych maloobchodov s potravinami pôsobiacej v najjužnejšom regióne Chorvátska, Dalmácii. Predávajúcim je zakladateľ spoločnosti Josip Milavić.

• Hodnota transakcie nebola zverejnená
• EI prinesie do spoločnosti odborníkov z odvetvia s cieľom zaistiť úspešné následníctvo v spolupráci s existujúcim manažérskym tímom Studenacu
• Transakcia je podmienená schválením protimonopolného úradu

Josip Milavić založil spoločnosť Studenac ako rodinný podnik začiatkom 90. rokov. Spoločnosť začínala ako veľkoobchod a postupne pridávala aj maloobchodné aktivity. Dnes je maloobchod s potravinami dominantnou časťou biznisu, s podielom na tržbách približne 95%. Koncom roka 2017 prevádzkoval Studenac 384 obchodov s priemernou predajnou plochou 120 m2. Väčšina obchodov sa nachádza na pobreží a ostrovoch, zatiaľ čo zvyšok siete funguje vo vnútrozemí a vo veľkých pobrežných mestách ako Dubrovník a Split. V posledných troch rokoch sa sieť rozšírila o 60 nových obchodov. Výnosy v roku 2017 prevýšili sumu 200 miliónov eur. Spoločnosť v súčasnosti zamestnáva viac ako 2 600 ľudí.

„V posledných rokoch sa maloobchodný potravinársky trh v Chorvátsku tešil zdravému rastu, podporený zvyšujúcim sa disponibilným príjmom a prudkým nárastom počtu turistov. Očakáva sa tiež, že maloobchodný potravinársky segment v Chorvátsku sa bude vyvíjať smerom k moderným formátom obchodov. Veríme, že Studenac môže ťažiť z priaznivej makroekonomickej situácie, silného cestovného ruchu a preferencií spotrebiteľov nakupujúcich blízko práce či domova,“ hovorí Michał Kędzia, partner Enterprise Investors zodpovedný za túto investíciu. „V priebehu nášho investičného horizontu chceme urýchliť rozvoj siete, podieľať sa na konsolidácii trhu a zvýšiť aktuálnu výkonnosť obchodov,“ dodáva.

Enterprise Investors patrí medzi top private equity spoločnosti

Enterprise Investors je jednou z najväčších spoločností spravujúcich fondy private equity v strednej a východnej Európe. Od svojho vzniku v roku 1990 vytvorila spoločnosť deväť fondov s celkovou hodnotou presahujúcou 2,5 mld. eur. Tieto fondy doteraz investovali 1,8 mld. eur do 141 spoločností z rôznych odvetví a ukončili 127 investícií v objeme 3,7 mld. eur.

Viac k témam: Enterprise Investors, Studenac
Zdroj: Webnoviny.sk – Enterprise Investors kupuje spoločnosť Studenac © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké clá na čínske tovary nadobudli účinnosť, Peking hrozí odvetou

Zvýšenému 25-percentnému clu podliehajú čínske tovary v hodnote 34 mld. USD ročne WASHINGTON 6. júla (WebNoviny.sk) – USA začali v piatok uplatňovať 25-percentné clo na čínske tovary, ktorých dovoz má hodnotu 34 mld. USD. Krok administratívy prezidenta Dnalda Trumpa sa všeobecne očakával. Rozhodnutie nadobudlo účinnosť minútu po polnoci miestneho času. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *