Home / EKONOMIKA / Ekonomika Slovenska / Nedostatok pracovníkov ohrozuje výrobu, varujú podnikatelia a chcú ľahšie zamestnávanie cudzincov

Nedostatok pracovníkov ohrozuje výrobu, varujú podnikatelia a chcú ľahšie zamestnávanie cudzincov

BRATISLAVA 12. júna (WebNoviny.sk) – Slovenskí podnikatelia v súčasnosti už nemajú koho zamestnávať. Upozorňuje na to podnikateľské združenie Klub 500.

„Nedostatok pracovnej sily ohrozuje výrobu a budúci rast slovenskej ekonomiky. Súčasná situácia je dlhodobo neudržateľná a jediným okamžitým a efektívnym riešením je uľahčenie zamestnávania ľudí zo zahraničia,“ uviedol výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Museli odmietnuť zákazku

Podľa neho každý jeden člen Klubu 500 sa v poslednej dobe stretol so situáciou, keď bol nútený odmietnuť zákazku pre nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily.

Odporúčame:
Inšpektorát práce chystá celoslovenskú previerku, akcia Tajpan má odhaliť ilegálne zamestnávanie

„Viacerí naši členovia boli v minulosti nútení presunúť časť svojich zákaziek do svojich zahraničných spoločností. Slovenská ekonomika tak prichádza o nemalé peniaze, o možnosti rastu a táto situácia sa neustále zhoršuje,“ zdôraznil Gregor.

Rýchlym a efektívnym riešením je podľa Klubu 500 možnosť zamestnávania kvalifikovaných pracovníkov zo zahraničia. „Sme radi, že vláda SR má záujem situáciu s nedostatkom pracovnej sily riešiť a uľahčiť zamestnávanie zamestnancov tretích krajín,“ dodal Gregor.

Populistická téma

Klub 500 je však podľa neho sklamaný, že z výslovne odbornej témy zamestnávania cudzincov sa stáva populistická téma, ku ktorej sa vyjadrujú niektorí politici, ktorí nikoho nezamestnávajú, ani nikoho zamestnávať nemusia. „Bolo by vhodnejšie, aby si namiesto populistických vyjadrení skôr problematiku dôsledne naštudovali,“ konštatoval Gregor.

Odporúčame:
Zamestnávanie pracovníkov z krajín mimo Únie sa obmedzilo, môžu za to novely zákona

Podľa Klubu 500 má Slovensko rezervy pracovníkov tiež v oblasti štátnej a verejnej správy. „Ak by štát zefektívnil fungovanie štátnej a verejnej správy, mohlo by sa tak uvoľniť až 120 tisíc zo 420 tisíc zamestnancov. Sme pripravení týchto ľudí na vlastné náklady preškoľovať,“ uzavrel Gregor.

Viac k témam: cudzinci, podnikateľ, podnikatelia, zamestnanci, zamestnávanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Nedostatok pracovníkov ohrozuje výrobu, varujú podnikatelia a chcú ľahšie zamestnávanie cudzincov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najlepšie podmienky pre malé a stredné firmy na Slovensku sú v Prešove, tvrdí štúdia

Najlepšie čiastkové umiestnenie spomedzi slovenských miest v štúdii Doing Business, ktorá porovnávala podnikanie vo vybraných mestách v  Chorvátsku, Českej republike, Portugalsku a na Slovensku dosiahla Žilina, ktorej patrí tretia priečka v indikátore Prístup k elektrickej energii. BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Zo slovenských miest sa má podľa štúdie Doing Business, ktorú vypracovala Svetová banka, najjednoduchšie podnikať malým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *