Home / SLOVENSKO / Merkelová dala za pravdu Slovensku, Európska únia podľa Fica nikdy nezvládla problém migrácie

Merkelová dala za pravdu Slovensku, Európska únia podľa Fica nikdy nezvládla problém migrácie

BRATISLAVA 12. júna (WebNoviny.sk) – Zmena postoja nemeckej kancelárky Angely Merkelovej k povinným kvótam na prerozdeľovanie migrantov je podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica zadosťučinením a potvrdením správnosti slovenského postoja. Ako povedal Fico v utorok na tlačovej besede, Merkelová dala za pravdu Slovensku.

„Je to veľký úspech slovenskej diplomacie. Počas slovenského predsedníctva v EÚ sme navrhli alternatívu, ktorou bola pružná solidarita,“ pripomenul. Nemecká kancelárka Merkelová kriticky hodnotí rozhodnutie o kvótach na prerozdeľovanie utečencov v rámci Európskej únie.

Odporúčame:
Fico predstavil návrh v kompenzácii ŤZP, sadzba za hodinu osobnej asistencie by sa mohla zvýšiť

Jeho presadenie napriek odporu niekoľkých krajín, medzi ktorými bolo aj Slovensko, podľa nej neprispelo k zmieru v Európe. Merkelová sa tiež vyslovila za rozvíjanie systému takzvanej flexibilnej solidarity v migračnej politike, s ktorým prišli krajiny Visegrádskej štvorky – Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko.

Proti povinným kvótam

EÚ podľa Fica nikdy nezvládla problém migrácie. „EÚ ponúkla ako riešenie na začiatku povinné kvóty. To znamenalo prijať určitý počet migrantov, ktorí prišli do Európy. Slovenská republika od začiatku stála na čele krajín, ktoré boli proti povinným kvótam. Slovenský minister vnútra Robert Kaliňák odmietal toto riešenie,“ upozornil Fico s tým, že Slovensko naďalej trvá na tom, že drvivá väčšina migrantov sú ekonomickí migranti.

„Neexistuje žiadne ľudské právo na prácu v EÚ,“ vyhlásil Fico, podľa ktorého migranti prinášali obrovské riziká teroristických útokov, pretože sa našli prepojenia medzi útokmi a prichádzajúcimi migrantmi. „Nechceli sme zmenu kultúry a tradície v Európe. Vnímali sme veľké riziko,“ konštatoval Fico.

Odporúčame:
Fico chce priviesť Smer-SD k víťazstvu vo voľbách, Sulík kritizuje jeho sociálny balíček

Kvóty podľa expremiéra nefungujú. Zo 160-tisíc migrantov bolo prerozdelených približne 30-tisíc. „Tie krajiny, ktoré o kvótach najviac kričali, si svoje povinnosti nesplnili. Keby mal právomoci Andrej Kiska, nepochybujem, že tu máme tisíce migrantov,“ vyhlásil Fico.

Jednota proti clám USA

Napätie v EÚ pre utečencov a kvóty sa podľa Fica končí. Fico si myslí, že Európa sa dnes musí zjednotiť proti clám USA. „Čo keď prídu ďalšie opatrenia od USA,“ uviedol. Pripomenul tiež, že proti migrantom prijíma opatrenia Rakúsko. Taliansko odmietlo prijať loď s migrantmi. „Málo sa hovorí o úlohe tretieho sektora, ktorý vozil migrantov do EÚ,“ vyhlásil Fico.

Odporúčame:
Nemecká kancelárka Merkelová v súvislosti s novou talianskou vládou vyzýva na zdržanlivosť

Smer ponúka podľa Fica európskym partnerom solidaritu, ale podľa našich predstáv. „Slovensko cez mechanizmus ponúklo starostlivosť o migrantov žiadajúcich o azyl v Gabčíkove. Podporujeme vytváranie bezpečnostných zón,“ konštatoval.

Fico dnes tiež ocenil dohodu medzi USA a Severnou Kóreou. „Smer oceňuje všetky iniciatívy, ktoré vedú k zmierňovaniu napätia vo svete,“ povedal. Americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un v utorok podpísali dokument, v ktorom sa zaviazali budovať nový vzťah medzi oboma krajinami. Severná Kórea by podľa dokumentu mala vykonať kroky k denuklearizácii.

Viac k témam: Angela Merkelová, clá USA, migranti, Nemecko, Robert Fico, Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk – Merkelová dala za pravdu Slovensku, Európska únia podľa Fica nikdy nezvládla problém migrácie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Druhý proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Kováčikom bude pokračovať v máji

Na májovom pojednávaní by mal Dušan Kováčik predniesť svoju záverečnú reč.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *