Home / EKONOMIKA / Slováci kupujú viac voľnopredajných liekov, najčastejšie na tieto ochorenia

Slováci kupujú viac voľnopredajných liekov, najčastejšie na tieto ochorenia

BRATISLAVA 11. júna (WebNoviny.sk) – V minulom roku si pacienti z lekární vybrali 80,7 mil. balení liekov na lekársky predpis. Zdravotné poisťovne za ne uhradili 886,4 mil. eur, čo je o 2,8 % menej ako v roku 2016.

Doplatky pacientov za lieky na lekársky predpis v sume 145,8 mil. eur však boli o 3,3 % vyššie. Vyplýva to zo štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) o množstve balení a úhrad spotrebovaných liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín v SR za uplynulý rok.

Odporúčame:
Ambulantní poskytovatelia a komora lekárov odmietajú informácie o možnom kolapse pohotovostí

Podľa ATC skupiny lieku boli najčastejšie predpisované lieky na liečbu kardiovaskulárnych ochorení (27,3 mil. balení), nervového systému (13,7 mil. balení) a tráviaceho traktu a metabolizmu (8,6 mil. balení).

Pacienti si v minulom roku kúpili 38,4 mil. balení voľnopredajných liekov v celkovej hodnote 181,9 mil. eur, čo je medziročný nárast o 6,9 %.

Najčastejšie kupovanými voľnopredajnými liekmi podľa ATC skupiny boli lieky na ochorenia respiračného systému (9,4 mil. balení), tráviaceho traktu a metabolizmu (8,2 mil. balení) a nervového systému (6,8 mil. balení, z toho 6,4 mil. balení boli analgetiká).

Viac k témam: doplatky za lieky, lieky, NCZI Národné centrum zdravotníckych informácií, zdravotníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Slováci kupujú viac voľnopredajných liekov, najčastejšie na tieto ochorenia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Opozícia pácha v zahraničí „ekonomickú vlastizradu“, podľa Fica Šimečka otočil a Ódorova vláda sa správala ako lenivé vši (video)

Premiér zároveň zdôraznil, že vláda momentálne komunikuje s Bruselom čisto „na technickej úrovni".

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *