Home / EKONOMIKA / Kontroly a opatrenia pri eurofondoch pomôžu chrániť európsky aj štátny rozpočet, tvrdí Raši

Kontroly a opatrenia pri eurofondoch pomôžu chrániť európsky aj štátny rozpočet, tvrdí Raši

BRATISLAVA 10. júna (WebNoviny.sk) – Opatrenia na zvýšenie transparentnosti a zjednodušenie eurofondov, ktoré prijal Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII), sa podľa úradu pozitívne odzrkadľujú aj vo výročnej správe Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) za rok 2017.

„Kým v roku 2016 OLAF vyšetroval Slovensko v ôsmich prípadoch a v piatich z nich prijal aj odporúčania, v minulom to boli len štyri prípady a dva z nich uzavrel s odporúčaniami. V tomto roku náš úrad tiež rozbieha spoluprácu s OECD, s ktorou podpísal memorandum o spolupráci v boji proti korupcii a podvodom,“ informoval agentúru SITA úrad vicepremiéra Richarda Rašiho (Smer-SD).

Účelom je chrániť európsky a štátny rozpočet

Vnútroštátne kontroly na Slovensku pri finančných prostriedkoch Európskej únie v rokoch 2013 až 2017 zistili 1 672 podvodných a nepodvodných nezrovnalostí s finančným podielom 11,39 % z platieb. SR je podľa počtu nezrovnalostí na jedenástom mieste spomedzi 28 členov EÚ, no podiel platieb má výrazne najvyšší, keďže celkový priemer únie je 1,83 %.

Najhoršie okrem SR sú podľa tohto ukazovateľa Česká republika (3,4 %), Rumunsko (3,21 %), Španielsko (3,13 %), Lotyšsko (2,89 %) a Grécko (2,76 %), podiel nad 2 % majú ešte Malta, Írsko a Litva. Ostatných devätnásť členských krajín má podiel pod 2 %, z toho jedenásť pod 1 %.

Najnižší podiel majú Fínsko (0,08 %), Luxembursko (0,09 %), Švédsko (0,21 %), Francúzsko (0,28 %), Rakúsko a Dánsko (po 0,30 %). Napríklad susedné Maďarsko má podiel 1,20 % a Poľsko 1,74 %.

Nezrovnalosťou môžu byť aj administratívne pochybenia

„Účelom týchto kontrol je predchádzať vzniku nezrovnalostí a chrániť nielen európsky, ale aj štátny rozpočet. Vysoký počet realizovaných kontrol poukazuje na fakt, že kontrolné orgány SR sú mimoriadne aktívne vo svojej činnosti a darí sa im predchádzať vzniku veľkého objemu nezrovnalostí, resp. zisťovať prípady iných porušení pravidiel implementácie, vrátane podvodných konaní,“ zareagoval Rašiho úrad.

Odporúčame:
Vicepremiérovi Rašimu sa rozšíri agenda, bude sa starať aj o najmenej rozvinuté okresy Slovenska

„Nezrovnalosťou nie sú len podvodné konania, ale môžu byť medzi ne zaradené, napríklad, aj administratívne pochybenia, pochybenia vo verejnom obstarávaní,“ uviedol úrad vicepremiéra.

Ako príklad spomenul, že ak by projekt za 1 mil. eur mal nezrovnalosť v jednom obstarávaní za 20 tis. eur, OLAF zarátava celú hodnotu projektu. Vysoký počet vnútroštátnych kontrol podľa úradu len poukazuje na to, že „slovenským orgánom záleží na tom, aby svojou aktivitou predchádzali podvodným konaniam“.

Najnižší počet odhalených nezrovnalostí

OLAF v období 2013 až 2017 pri peniazoch EÚ uzavrel v prípade SR šestnásť vyšetrovaní s odporúčaniami, pričom ich finančný dosah je 2,09 % z platieb. V tomto ukazovateli má SR druhý najvyšší podiel, priemer únie je 0,43 %. Najvyšší podiel má Maďarsko (3,92 %), ostatné štáty sú pod 1 %, no pri siedmich krajinách nie sú uvedené žiadne ukončené vyšetrovania s odporúčaniami.

Odporúčame:
Ministerka Matečná kritizuje legislatívu Komisie, dožaduje sa rovnakých podmienok pre krajiny EÚ

V prípade kontroly domácich zdrojov v tom istom období bolo v SR zistených 82 nezrovnalostí s podielom 0,98 % z platieb, keď priemer EÚ je 2,01 %. V tomto prípade je SR medzi krajinami s najnižším počtom odhalených nezrovnalostí a podielom na platbách. OLAF zároveň ukončil jedenásť vyšetrovaní s odporúčaniami voči SR, no ich vplyv dosiahol 50,3 % z platieb. Priemer EÚ pritom dosahuje 2,58 %.

Nie všetky zistenia spĺňajú znaky zločinu

Na súdy v SR sa v rokoch 2010 až 2017 dostalo šestnásť prípadov na základe odporúčaní OLAF-u. V piatich prípadoch ešte nerozhodli a v jedenástich rozhodli, z toho v deviatich prípadoch obžalobu zamietli a v dvoch potvrdili. Podiel 18,2 % potvrdených žalôb na prijatých rozhodnutiach v SR je tretí najnižší v EÚ, pričom priemer únie je 42 %.

„ÚPVII sa nemôže vyjadrovať k práci orgánov činných v trestnom konaní, no musíme zdôrazniť, že nie všetky zistenia, ktoré sú identifikované zo strany OLAF-u, spĺňajú znaky skutkovej podstaty prečinu či zločinu. Takéto zistenia preto logicky nemôžu byť predmetom súdneho konania,“ upozornil Rašiho úrad.

To však podľa neho neznamená, že nie sú prešetrované a sankcionované. „Naopak, takéto zistenia sú odstraňované na úrovni riadiacich orgánov, ktoré sú povinné každú nezrovnalosť adekvátnym spôsobom prešetriť a vyvodiť zodpovednosť,“ dodal úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. Riadiace orgány na ministerstvách zodpovedajú za jednotlivé operačné programy.

Orgány s výsledkami OLAF-u nič nerobia

Predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová vo štvrtok 7. júna kritizovala vládu za to, že poškodzuje národné záujmy pri správe eurofondov. Správa OLAF-u podľa poslankyne poukazuje na neschopnosť slovenských vnútroštátnych orgánov odhaliť, vyšetriť a potrestať podvody spojené s eurofondmi, ako aj na vysokú chybovosť s obrovskými finančným dopadom pre SR.

Odporúčame:
OĽaNO poukazuje na správu OLAF-u a viní vládu, že poškodzuje záujmy Slovenska pri eurofondoch

„Až 82 % prípadov, ktoré OLAF vyšetrí a výsledky vyšetrovania odovzdá slovenským vnútroštátnym orgánom, ide do stratena. Už v minulosti sme upozorňovali, že slovenské orgány s výsledkami vyšetrovania OLAF-u nič nerobia a takto v podstate zaručia podvodníkom beztrestnosť, napriek tomu, že zistenia OLAF-u poukazujú na korupciu, nezrovnalosti alebo podvody,“ uviedla Remišová.

Interpretácia správy OLAF-u poslankyňou Veronikou Remišovou podľa úradu vicepremiéra poukazuje na to, že tejto problematike absolútne nerozumie. „Jej jediným zámerom je za každú cenu hľadať škandály a kritizovať vládu,“ tvrdí Rašiho úrad.

Viac k témam: eurofondy, Európska únia, Európsky úrad pre boj proti podvodom OLAF, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Richard Raši, Veronika Remišová
Zdroj: Webnoviny.sk – Kontroly a opatrenia pri eurofondoch pomôžu chrániť európsky aj štátny rozpočet, tvrdí Raši © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nezamestnanosť sa blíži k rekordne nízkym číslam, druhý mesiac po sebe rástol aj počet zamestnaných cudzincov

Odtok uchádzačov o zamestnanie z evidencie naďalej prevyšuje prítok do evidencie, čo spôsobilo rekordne nízky počet ľudí bez práce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *