Home / SLOVENSKO / Bugár na sneme Mosta-Híd hovoril o prezidentskom kandidátovi, vražde Kuciaka a rypol si aj do opozície

Bugár na sneme Mosta-Híd hovoril o prezidentskom kandidátovi, vražde Kuciaka a rypol si aj do opozície

BRATISLAVA 9. júna (WebNoviny.sk) – Most-Híd by mal mať podľa predsedu strany Bélu Bugára vlastného prezidentského kandidáta.

Ako povedal v prejave na X. sneme, obraz, že na Slovensku v roku 2019 by mohol o tento post výrazným spôsobom zabojovať príslušník národnostnej menšiny, je nielen vábivý, ale je dôležitý.

„A to nielen z pohľadu národnostnej menšiny, ale z pohľadu celého Slovenska. Sme presvedčení o tom, že ten čas nastal, a poďme sa o to s plnou vážnosťou pokúsiť,“ vyhlásil.

Kritika predstaviteľov opozície

Podľa Bugára po oznámení Andreja Kisku, že nebude kandidovať na prezidenta, sa na pravej strane politického spektra začalo vymedzovanie.

„Znova a zas sa niektorí predstavitelia tzv. pravice a liberálov správajú ako pomýlení strelci, ktorí nevedia, kde je terč. Je vznešené mať plné ústa alternatívy, ale to pravé orechové príde až vtedy, keď pre tú tzv. ‚alternatívu‘ musíš aj niečo urobiť. Aj na svoj vlastný úkor. Vtedy, pravdepodobne z rozsypania vlastných kalkulácií, sa začne strieľať,“ upozornil Bugár.

Odporúčame:
Lucia Žitňanská skončila vo vedení strany Most-Híd, známe je meno jej nástupcu

Bugár zároveň pripomenul, že presne o tomto spôsobe politickej práce, politických vzťahov hovoril Most-Híd aj pri zostavovaní vlády po voľbách v roku 2016. „Nič sa nezmenilo. Niektorí čelní predstavitelia opozície sú zas úplne mimo,“ konštatoval.

Bugár pripomenul, že pri zakladaní strany stavili na potrebné a vtedy už aj nevyhnutné hodnoty spolupráce, tolerancie, proeurópskej orientácie. Nielen medzi väčšinovým národom a menšinami, ale aj medzi slušnými ľuďmi.

„Pred štyrmi rokmi sme tieto pozície rozšírili o občiansky rozmer. Pre nás nikdy nebol rozhodujúcim faktorom boj proti jednému univerzálnemu zlu, ale snaha o dohody medzi politikou, politickými stranami a občanmi,“ povedal Bugár.

Mostu-Híd sa darí plniť program

Ak politická strana ide do politického boja, má podľa Bugára jeden jediný cieľ – dostať sa do vlády.

„Je to správne a je to legitímne. Ale tvorba vládnych koalícií nie je program na želanie. Ak sa žiadnej politickej strane nepáčila samovláda Smeru v predchádzajúcom volebnom období, tak zmena tohto stavu sa neudeje vtedy, keď o tom budeme rozprávať, ale vtedy, keď preto niečo urobíme. My sme urobili. Za veľkú cenu, ktorú platíme odvtedy – sme v tejto vláde,“ povedal Bugár, podľa ktorého sa strane darí plniť svoj program.

„Robíme maximum možného preto, aby sme odstraňovali krivdy minulosti – ako napríklad zrušenie Mečiarových amnestií. Nemlčme o tom len preto, lebo chváliť Most-Híd dnes nie je trendy. Nemlčme o tom, že vďaka nám sú zrovnoprávnení dôchodcovia. Že držíme kormidlo smer Európska únia nielen vtedy, keď sa nám to hodí. Ale zo zásady. Nemlčme o tom, že sme v tejto vláde – a zotrvávame v nej aj preto, aby sme južné Slovensko a jeho obyvateľov držali v centre pozornosti ostatných politikov nielen počas kampaní, ale stále,“ zdôraznil.

Érsék robí malé zázraky

Most v kampani podľa Bugára hovoril o tom, že chce a vie robiť veci nielen populárne, ale aj správne.

„Nikdy sme nerobili politiku na základe preferenčných hlasov, alebo preto, aby sme sa páčili každému. Sme strana, ktorá je schopná spolupracovať – okrem extrémistov a nacionalistov – s každým. A aj v budúcnosti budeme stranou, ktorá bude za spoluprácu, nie za polarizáciu, bude za zdravé kompromisy v záujme tejto krajiny a jej stability. Byť proti niekomu – ako jediný politický cieľ – dokáže každý,“ dodal predseda Most-Híd.

Podľa Bugára nominant strany na ministerstve dopravy Árpád Érsek na čele jedného z najväčších ministerstiev robí malé zázraky, aby sa výstavba ciest a diaľnic pohla dopredu.

László Sólymos z marginalizovaného ministerstva urobil vážneho hráča pri veľkých medzirezortných témach, akými sú ochrana ovzdušia, podzemných vôd a lesov, ale aj v téme odpadov a iných závažných oblastí ochrany životného prostredia. Otvoril ministerstvo občanom a mimovládnemu sektoru.

„Prácu, ktorú začala Lucia Žitňanská v oblasti nášho programového piliera – právneho štátu – úspešne preberá Gábor Gál. Urobil sa tu kus poctivej práce a verím, že ju aj dokončíme. Naši štátni tajomníci, naši vládni splnomocnenci – hoci nepracujú vždy v ideálnych podmienkach – pri každej téme presadzujú program a ciele Most-Híd,“ povedal.

Vražda Kuciaka a jeho snúbenice

Bugár v prejave spomenul aj udalosti, ktoré otriasli Slovenskom na jar tohto roku.

„Smrť dvoch mladých ľudí nenecháva nikoho chladným. Je to hrozný čin. Hrozná skutočnosť, ktorá musí byť v prvom rade vyšetrená. A vrahovia musia byť odsúdení. Vyšetriť a súdiť to ale musia orgány nato určené. Je mi cudzí všetok nános, ktorý sa na túto ohavnú vraždu dostal. A viete prečo? Lebo presne to bráni rýchlemu a dôslednému vyšetreniu. Preto sme ako prví požadovali nasadenie medzinárodného vyšetrovacieho tímu. Namiesto toho, aby sme rozmýšľali nad tým, ako túto vraždu využiť vo svoj politický prospech. Na druhej strane ale platí, že následné udalosti poukázali na isté nezdravé javy v našej spoločnosti, ktoré pravdepodobne dlho tleli pod povrchom a teraz vyplávali na vrch. Aj tu hovorím, ak niekto niečo robí zle, urobil nekalé obchody, spolupracoval s podsvetím – tak to musí vyšetriť orgán nato určený a súdiť sudca. A platí to padni, komu padni. Ale odmietam čierno-biele videnie sveta a odmietam manipulácie a konšpirácie,“ zdôraznil Bugár s tým, že všetci by mali odmietnuť, je vnášanie stále väčšej a intenzívnejšej nenávisti do verejného života.

To, čo sa dnes na Slovensku deje, nemá však podľa neho s odstraňovaním nekalých praktík vo verejnom živote nič spoločného. „Sme svedkami nebývalej polarizácie. A to nie je zodpovednosť len vládnej koalície, ale každého jedného politika. Keď by sa bičovanie emócií dalo merať, tak sme určite na popredných miestach v svetovom rebríčku,“ povedal.

Výmena kľúčových predstaviteľov vlády

Strana Most-Híd sa po týchto udalostiach podľa Bugára neželane dostala do pozícií, kde znova mohla za všetko a za všetkých.

„Nie a odmietam to! To, že sme ako prví vyzvali na odstúpenie ministra vnútra, a to, že sme nakoniec dosiahli aj rekonštrukciu vlády, odmieta okrem pána prezidenta čo i len vysloviť každý. Politici, médiá. Tak to hovorme my,“ vyzval.

Výmena dvoch kľúčových predstaviteľov vlády, premiéra a podpredsedu – ktoré ešte dva dni pred konaním republikovej rady boli nepredstaviteľné – sa stali.

„Máme novú vládu a všetky predpoklady na to, aby sme dotiahli to, načo sme sa dali – ešte raz zdôrazňujem: plnenie programového vyhlásenia vlády a našich priorít v ňom,“ uviedol s tým, že vládna koalícia nie je ideálna. „Ale je pravdou, že z nášho pohľadu zatiaľ jediná, ktorá nám umožnila plniť svoj program v takejto širokej miere,“ povedal.

Most-Híd sa podľa Bugára snaží, aby nepodľahol populistickým trendom, ale súhlasí s tým, aby sa z ekonomickej kondície krajiny čo najviac výhod dostalo k občanom – najmä mladým rodinám, deťom a dôchodcom.

A to aj nad rámec programového vyhlásenia vlády, ale bez toho, aby sa nezodpovedne zaťažovali budúce generácie. „Preto sme sa rozhodli práve pri ekonomických návrhoch našich kolegov pozerať veľmi pozorne a zodpovedne na jednotlivé návrhy. A áno, za niektoré ich návrhy nezahlasujeme,“ povedal.

Podpora nezávislých kandidátov je bežný jav

Bugár vyzval, aby aj v regiónoch spolupracovali s každým, s kým sa spolupracovať dá. „Nevylučujme nikoho, okrem nacionalistov a extrémistov, samozrejme,“ uviedol. Podľa Bugára podpora nezávislých kandidátov je bežný jav.

„Ale čestné je si priznať, že je to skôr marketingový ťah, ako skutočná nezávislosť. Približne v roku 2010, keď prišli tzv. ‚nepolitici‘ a politické experimenty, sa stranícka príslušnosť na Slovensku stala nadávkou. Kým sa s týmto populistickým trendom nevysporiadame, tak to asi tak bude,“ konštatoval.

Podľa šéfa Most-Híd možno od nášho vstupu do EÚ nikdy nebolo tak dôležité potvrdzovať naše spojenectvo a našu príslušnosť k Európe. „Dianie na európskej, svetovej politickej scéne, ale aj na tej na východ od nás, by nás pritom každý deň mali utvrdzovať v tom, že sem musíme patriť. A každý, kto to spochybňuje, spochybňuje zároveň stabilnú budúcnosť tejto krajiny a jej občanov,“ povedal.

Bugár je presvedčený, že po súčasnej dobe permanentných hádok budú naše hodnoty ako spolupráca, zodpovednosť, slušnosť, tolerancia, schopnosť prijímať kompromisy – nedostatkovým tovarom. „A preto budú jedinečné,“ dodal.

Bugár prvú polovicu prejavu predniesol v slovenčine a druhú v maďarčine. Na snem prišlo 126 delegátov zo 156 pozvaných.

Viac k témam: Béla Bugár, Most-Híd
Zdroj: Webnoviny.sk – Bugár na sneme Mosta-Híd hovoril o prezidentskom kandidátovi, vražde Kuciaka a rypol si aj do opozície © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Forró podporou Pellegriniho nedodržal rozhodnutia predsedníctva strany, v Maďarskej aliancii sa cítia byť podvedení

Správu o zrušení rokovania s Korčokom sa dozvedeli z facebookovej stránky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *