Home / SLOVENSKO / Spoločná poľnohospodárska politika je podľa SaS závažný dokument a žiada Matečnú o diskusiu

Spoločná poľnohospodárska politika je podľa SaS závažný dokument a žiada Matečnú o diskusiu

BRATISLAVA 8. júna (WebNoviny.sk) – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzvala ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú, aby začala celospoločenskú diskusiu o Spoločnej poľnohospodárskej politike (SPP) po roku 2020 so všetkými zainteresovanými subjektmi.

Podľa strany SaS ide totiž o závažný dokument, ktorý ovplyvní poľnohospodárstvo po reforme na ďalších sedem rokov, a preto nastavenie pravidiel pre farmárov a potravinárov sa netýka výlučne strany SNS, ktorá riadi agrorezort. Informovala o tom tímlíderka SaS pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová na konferencii s názvom Spoločná poľnohospodárska politika EÚ.

Pravidlá pre farmárov a potravinárov

„Vyzývame ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú, aby predložila oficiálne rámcové stanovisko Slovenskej republiky k SPP pre roky 2021 až 2027 pre rokovania v Bruseli. Zároveň žiadame informácie, s kým bol návrh stanoviska prerokovaný, kto ho schválil a z akých podkladov pri príprave tohto stanoviska rezort pôdohospodárstva vychádzal,“ povedala Jarmila Halgašová.

Odporúčame:
Záplavy v mestách sú dôsledkom pribúdania betónu na úkor zelene

Nastavenie pravidiel pre farmárov a potravinárov sa podľa nej netýka výlučne strany SNS, pod ktorej vedením sa rezort pôdohospodárstva a na ňom závislé inštitúcie v súčasnosti nachádzajú.

„Strana SNS si nemôže uzurpovať právo rozhodovať o nastavení pravidiel pre obdobie po parlamentných voľbách. Celospoločenské a odborné záujmy je potrebné povýšiť nad politické,“ pokračovala Halgašová.

Výzva pre Európsku komisiu

Celospoločenská diskusia o reforme SPP sa stále na Slovensku podľa Halgašovej nezačala. Strana SaS preto verejne žiada Európsku komisiu, aby sa zhostila úlohy nadstraníckeho a odborného vedenia diskusie o budúcnosti SPP na Slovensku.

Odporúčame:
Fecko vyčítal Matečnej nezvládnutý dotačný systém, podľa ministerky opozícia neprináša fakty

„Rozumieme tomu, že prevziať zodpovednosť za rezort pôdohospodárstva nemôžu, ale pre stabilizáciu odvetvia, jeho rozvoj, ako aj pre zamedzenie zneužívania finančných prostriedkov sú otvorená diskusia a konsenzus veľmi dôležitými nástrojmi. Veríme, že Európska komisia by dokázala dôstojne zabezpečovať nielen prísun všetkých dôležitých a aktuálnych informácií o vývoji budúcej SPP, ale aj nestrannú diskusiu za účasti všetkých zainteresovaných strán,“ dodala Halgašová.

Viac k témam: Gabriela Matečná, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, SaS Sloboda a Solidarita, Spoločná poľnohospodárska politika po roku 2020
Zdroj: Webnoviny.sk – Spoločná poľnohospodárska politika je podľa SaS závažný dokument a žiada Matečnú o diskusiu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vokálny highlight roka. ‚Songs We Know‘ v Bratislave

V bratislavskom DPOH sa v júni odohrá koncert, ktorý by sme už teraz mohli označiť za jazzovú vokálnu udalosť roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *