Home / EKONOMIKA / Ekonomika Slovenska / Slovnaft bude vyrábať poľnohospodárske hnojivá, do novej linky investoval milióny eur

Slovnaft bude vyrábať poľnohospodárske hnojivá, do novej linky investoval milióny eur

BRATISLAVA 8. júna (WebNoviny.sk) – Rafinéria Slovnaft začne s výrobou hnojív pre poľnohospodárstvo. V svojom bratislavskom závode už v spolupráci so spoločnosťou Stercorat Hungary vybudovala novú výrobnú linku na produkciu kvapalných hnojív.

Investícia oboch partnerov dosiahla 18 miliónov eur. S výrobou hnojív sa začne už tento mesiac. Ročná kapacita produkcie predstavuje 50 tisíc ton.

Hnojivo z plynov zo spracovania ropy

„Rozšírenie výrobného portfólia bratislavskej rafinérie je v súlade s našou stratégiou do roku 2030 zvyšovať výrobu nepalivových produktov. Zároveň s novým produktom rozširujeme náš hodnototvorný reťazec v spracovaní ropy a posúvame sa tak ešte bližšie ku koncovým spotrebiteľom než sme dnes,“ uviedol generálny riaditeľ Slovnaftu Gabriel Szabó.

Technológiu na výrobu tiosíranu amónneho dodala americká spoločnosť ThioSolv. Hnojivo sa bude vyrábať z plynov, vznikajúcich v rafinérii pri spracovaní ropy.

Odporúčame:
Slovenskí motoristi opäť zaplatia viac, ceny benzínov a nafty naďalej stúpajú

„Slovnaft doposiaľ tieto plyny spracovával na vlastnej výrobnej jednotke výroby síry. Nová technológia prináša okrem nového produktu aj významné zníženie emisií do ovzdušia,“ povedal vedúci pobočky Stercorat Hungary Marek Hajdu.

Skupina Slovnaft je integrovanou rafinérsko-petrochemickou skupinou. Kľúčovou spoločnosťou skupiny je Slovnaft, ktorá sa zaoberá najmä spracovaním ropy v jednej z najkomplexnejších európskych rafinérií a veľkoobchodným a maloobchodným predajom pohonných hmôt. Slovnaft prevádzkuje najväčšiu sieť čerpacích staníc v SR. Skupina Slovnaft je členom medzinárodnej Skupiny MOL.

Použitie aj pri pestovaní obilia

Spoločnosť Stercorat v spolupráci s licenzorom technológie ThioSolv prináša do Európy technológiu spracovania kyslých čpavkových plynov na tiosíran amónny.

Odporúčame:
Ceny ropy sa zvýšili, zdražel aj benzín na americkom trhu

Hnojivo na báze tiosíranu amónneho sa aplikuje v kombinácií s dusíkatými hnojivami, napríklad s roztokom dusičnanu amónneho a močoviny.

Hnojivo dodáva rastlinám potrebnú síru a amoniakálny dusík. Tieto hnojivá sú použiteľné napríklad pri pestovaní obilnín, repky olejnej, slnečnice, alebo kukurice.

Viac k témam: hnojivo, Slovnaft, Stercorat Hungary
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovnaft bude vyrábať poľnohospodárske hnojivá, do novej linky investoval milióny eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najlepšie podmienky pre malé a stredné firmy na Slovensku sú v Prešove, tvrdí štúdia

Najlepšie čiastkové umiestnenie spomedzi slovenských miest v štúdii Doing Business, ktorá porovnávala podnikanie vo vybraných mestách v  Chorvátsku, Českej republike, Portugalsku a na Slovensku dosiahla Žilina, ktorej patrí tretia priečka v indikátore Prístup k elektrickej energii. BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Zo slovenských miest sa má podľa štúdie Doing Business, ktorú vypracovala Svetová banka, najjednoduchšie podnikať malým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *