Home / SVET / Trump zváži pozvanie Kim Čong-una do Bieleho domu, rozhodnutie však závisí od výsledkov summitu

Trump zváži pozvanie Kim Čong-una do Bieleho domu, rozhodnutie však závisí od výsledkov summitu

WASHINGTON 8. júna (WebNoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump zváži pozvanie severokórejského lídra Kim Čong-una do Bieleho domu v prípade, že summit v Singapure dopadne dobre.

Trump sa tak vyjadril počas štvrtkového stretnutia s japonským premiérom Šinzom Abem, s ktorým hovoril o budúcotýždňovej historickej udalosti.

Uviedol tiež, že nevylučuje dosiahnutie dohody o ukončení kórejskej vojny, hoci toto bude podľa neho „jednoduchá časť“ rokovaní. „To, čo sa stane potom, je skutočne dôležité,“ povedal pre novinárov.

Odporúčame:
Americký prezident Donald Trump je pripravený na stretnutie so severokórejským lídrom Kim Čong-unom

Trump historickú schôdzku s Kimom označil za „oveľa viac než možnosť odfotografovať sa“. Tvrdí tiež, že bude vedieť veľmi rýchlo, či Kim berie americké požiadavky vážne. „Nemyslím, že sa musím veľa pripravovať. Je to o prístupe. Je to o ochote riešiť veci,“ podotkol americký prezident.

Abe tlačí na Trumpa, aby sa venoval na summite aj téme Japoncov unesených do Severnej Kórey a snaží sa zabezpečiť, aby snahy o vyrokovanie dohody nepoškodili japonské záujmy.

Americkí spojenci v regióne sa obávajú, že Trumpove snahy o denuklearizáciu by mohli ignorovať sofistikovaný balistický raketový program Pchjongjangu, ako aj programy chemických zbraní.

Viac k témam: Donald Trump, Kim Čong-un, Severná Kórea, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump zváži pozvanie Kim Čong-una do Bieleho domu, rozhodnutie však závisí od výsledkov summitu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi pri útokoch na dedinu Očeretyne používajú aj chemické zbrane, tvrdí hovorca ukrajinskej skupiny síl

Dedina leží približne 50 kilometrov južne od mesta Časiv Jar.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *