Home / šport / MOTOR šport / Formula 1 pokračuje Veľkou cenou Kanady, na triumf na Okruhu Gillesa Villeneuva môžu pomýšľať tri tímy

Formula 1 pokračuje Veľkou cenou Kanady, na triumf na Okruhu Gillesa Villeneuva môžu pomýšľať tri tímy

MONTREAL 8. júna (WebNoviny.sk) – Po európskom otvorení si motoristická formula 1 na chvíľu odskočí do zámoria, tento víkend je na programe siedme pokračovanie tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta – Veľká cena Kanady.

Na Okruhu Gillesa Villeneuva v Montreale bude rozhodovať najmä sila motora, aerodynamické prvky pôjdu tentokrát trochu bokom. Na víťazstvo môžu pomýšľať tri tímy – majstrovský Mercedes, Ferrari a Red Bull.

„Strieborné šípy“ sa v Montreale tešili v posledných troch rokoch, keď vždy triumfoval úradujúci šampión Lewis Hamilton. Ten má na konte šesť víťazstiev a už len jedno mu chýba na vyrovnanie rekordu legendárneho Michaela Schumachera.

Hamilton favorizuje Ferrari

Mercedes to však zdá sa nebude mať jednoduché – v Kanade pôvodne plánoval nasadiť novú špecifikáciu pohonnej jednotky, no zabránili mu v tom problémy s kvalitou. Nový motor nasadia až v nasledujúcich pretekoch vo Francúzsku.

„V Montreale sa ide na výkon, bolo našim cieľom jazdiť s lepším motorom. Je to trochu nešťastné, ale budeme bojovať. Sila nášho motora však zrejme nebude na najvyššej úrovni. Predovšetkým Ferrari sú rýchle na rovinkách, bude zaujímavé sledovať, ako sa im dokážeme vyrovnať. Ak si donesú vylepšený motor, budú favoritom pretekov,“ povedal Hamilton pre Sky Sports.

Odporúčame:
Ricciardo po štarte z pole position sa aj napriek technickým problémom stal víťazom VC Monaka

Práve Ferrari má vysokú motiváciu na kanadský úspech, naposledy sa talianska stajňa tešila v Montreale ešte v roku 2004 zásluhou Michaela Schumachera. Súčasný jazdec Scuderie Sebastian Vettel momentálne zaostáva za lídrom šampionátu Hamiltonom o 14 bodov a v nedeľu bude mať veľkú šancu na zredukovanie manka.

„V porovnaní s minulým rokom máme iné auto a aj prístup sa samozrejme zmenil. Je ťažké niečo predpovedať. Mnoho závisí na forme tímov a tiež na počasí. Motor bude hrať veľkú úlohu, priniesli sme vylepšenia. Doteraz sme mali dobrý výkon na rovinkách a malo by nám to pomôcť,“ komentoval Vettel na oficiálnom webe Ferrari.

Tretia DRS zóna

Na víťazstvo bude pomýšľať aj Daniel Ricciardo z Red Bullu, ktorý vyhral posledné podujatie v Monaku. Na začiatku týždňa sa však povrávalo, že v Montreale ho čakajú penalizácie pre výmeny komponentov motora.

„Zatiaľ to tak nie je. Myslím, že tam bola trochu chyba v komunikácii. Radšej by som si odkrútil penalizáciu inde. Momentálne sme v rytme, takže nepotrebujem štartovať z 10. alebo 15. pozície,“ uviedol Ricciardo, ktorý v Kanade dosiahol v roku 2014 svoje premiérové víťazstvo v F1.

V Kanade sa bude jazdiť so supermäkkými, ultramäkkými a hypermäkkými pneumatikami Pirelli, rovnako ako pred dvoma týždňami v Monaku. Medzinárodná automobilová federácia (FIA) doplnila na okruh v Montreale tretiu DRS zónu, a to medzi siedmou a ôsmou zákrutou.

Počas víkendu bude jazdcom i tímom priať počasie, má byť slnečno s maximálnou teplotou 24°C. Tréningy a kvalifikáciu pred VC Kanady bude v priamom prenose vysielať stanica Sport 1, samotné preteky odvysiela Sport 2. Kvalifikácia sa začne v sobotu o 20.00 h SELČ, nedeľňajšia veľká cena odštartuje o 20.10 h.

Veľká cena Kanady

Dejisko: Okruh Gillesa Villeneuva v Montreale
Dĺžka okruhu: 4361 m
Dĺžka pretekov: 70 okruhov (305,270 km)
Divácka kapacita: 100 000
Minuloročný víťaz: Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes
Najrýchlejšie kolo v pretekoch: Rubens Barrichello (Braz.) Ferrari 1:13,622 min (2004)
Najviac víťazstiev – jazdec: 7 – Michael Schumacher (1994, 1997, 1998, 2000, 2002, 2003, 2004)
Najviac víťazstiev – tím: 13 – McLaren

Prehľad víťazov posledných 10 ročníkov VC Kanady
2017 – Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes
2016 – Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes
2015 – Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes
2014 – Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull
2013 – Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull
2012 – Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren
2011 – Jenson Button (V. Brit.) McLaren
2010 – Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren
2008 – Robert Kubica (Poľ.) BMW Sauber
2007 – Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren

Poradie MS (po 6 z 21 pretekov): 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 110 bodov, 2. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 96, 3. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 72, 4. Valtteri Bottas (Fín.) Mercedes 68, 5. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 60, 6. Max Verstappen (Hol.) Red Bull 35

Pohár konštruktérov: 1. Mercedes 178, 2. Ferrari 156, 3. Red Bull 107, 4. Renault 46, 5. McLaren 40, 6. Force India 26

Viac k témam: F1 Formula 1, motoršport, Veľká cena Kanady
Zdroj: Webnoviny.sk – Formula 1 pokračuje Veľkou cenou Kanady, na triumf na Okruhu Gillesa Villeneuva môžu pomýšľať tri tímy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Lewis Hamilton sa teší na nové výzvy v tíme Ferrari, ale v Mercedese má ešte nedokončenú prácu

Lewis Hamilton vo Ferrari nahradí španielskeho jazdca Carlosa Sainza mladšieho, ktorý sa s predstaviteľmi stajne nedohodol na novom kontrakte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *