Home / EKONOMIKA / Slovensko vydalo prvé 50-ročné dlhopisy vo svojej histórii

Slovensko vydalo prvé 50-ročné dlhopisy vo svojej histórii

BRATISLAVA 6. júna (WebNoviny.sk) – Slovensko vydalo prvé 50-ročné dlhopisy vo svojej histórii. Podarilo sa to v utorok počas prvého tohtoročného vstupu Slovenska na európske kapitálové trhy, kde štát ponúkol investorom duálnu emisiu 10-ročných a 50-ročných dlhopisov.

Celková hodnota vydaných štátnych dlhopisov dosiahla 1,5 mld. eur, z toho pri 10-ročných bondoch to bolo 1 mld. eur s kupónom 1,000 % p.a. a pri 50-ročných dlhopisoch 500 mil. eur s kupónom 2,250 % p.a. Predaj riadil syndikát bánk Barclays, Citi, Slovenská sporiteľňa a Tatra banka.

Historicky najnižšia prirážka

Ako ďalej informuje Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL), nová 10-ročná emisia má historicky najnižšiu prirážku, ktorú kedy Slovenská republika vydala. Zároveň sa dosiahla najnižšia prirážka pre 10-ročnú emisiu v rámci krajín strednej a východnej Európy. Prirážka voči referenčnej krivke pritom predstavovala 10 bázických bodov a výnos do splatnosti dosiahol 1,021 % p.a.

Odporúčame:
Minister Kažimír chce dôchodkový strop prepojiť na dlhovú brzdu, prídu aj kompenzačné opatrenia

Dlhopis so splatnosťou 50 rokov zase predstavuje najdlhšiu eurovú emisiu vydanú v regióne strednej a východnej Európy za posledných 10 rokov a je splatnosťou najdlhší dlhopis vydaný Slovenskou republikou. Zároveň ide celkovo o prvú 50-ročnú emisiu od roku 2016. Prirážka voči referenčnej krivke v tomto prípade dosiahla 80 bázických bodov s výnosom do splatnosti 2,254 % p.a.

Má ich len päť krajín v Európe

Úspech tejto emisie podľa ministra financií Petra Kažimíra podčiarkuje aj fakt, že dlhopis s podobnou splatnosťou má len päť krajín v Európe, ako napríklad Francúzsko či Írsko. Zároveň to podľa neho svedčí o dôvere finančných trhov, ktoré tak veria v štruktúru slovenskej ekonomiky, vízii krajiny či rozvoju kľúčových sektorov hospodárstva.

Minister tiež pripomenul, že tento dlhopis bude splatný až v júni 2068. „Jeho splatnosť je zhruba dva týždne pred mojimi stými narodeninami, ktoré sa pokúsim dožiť,“ povedal na stredajšej tlačovej konferencii.

Ako dodal šéf ARDAL-u Daniel Bytčánek, štát sa pri tomto predaji rozhodol využiť zlepšenie situácie na kapitálových trhoch po tom, čo sa upokojila situácia vyvolaná vývojom v Taliansku. „Táto emisia je prelomová nielen pre Slovensko, ale bude slúžiť aj ako určitý benchmark v rámci Európy,“ dodal s tým, že musí pochváliť banky, ktoré sa nebáli ísť pri tejto netradičnej emisii do rizika.

Významný záujem investorov

Slovensko pritom pri ponuke týchto dlhopisov zaznamenalo na európskych kapitálových trhoch významný záujem investorov. Celkový dopyt presiahol 5 mld. eur, z toho pri 10-ročných bondoch predstavoval 3,4 mld. eur od 150 investorov a pri 50-ročnom dlhopise 1,6 mld. eur od 125 investorov.

Takmer tretina z desaťročnej emisie pritom putuje do portfólií nemeckých a rakúskych investorov, 16 % do strednej a východnej Európy, 14 % do Spojeného kráľovstva, 13 % do krajín Beneluxu, 12 % do severnej Európy, 9 % do Francúzska a 6 % do ostatných krajín. Až 76 % z emisie si rovnakým dielom rozdelili správcovské spoločnosti a banky, ďalších 13 % putovalo do centrálnych bánk a oficiálnych inštitúcií, 9 % do poisťovní a penzijných fondov a 2 % nakúpili ostatní investori.

Rovnako pri 50-ročnom dlhopise najviac, až 42 %, smerovalo nemeckým a rakúskym investorom. Nasledovalo Spojené kráľovstvo s podielom 19 %, Taliansko a Španielsko s 19 %, krajiny severnej Európy s 6 %, strednej a východnej Európy rovnako s 6 % a do ostatných krajín putovalo 8 % emisie. Podľa typu investorov dominovali pri tejto emisii správcovské spoločnosti s podielom 56 %, nasledovali poisťovne a penzijné fondy s 22 %, banky a privátne banky s 13 %, centrálne banky a oficiálne inštitúcie s 6 % a ostatní investori s 3 %.

Viac k témam: ARDAL Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity, Barclays, dlhopis, Ministerstvo financií SR, Peter Kažimír, Slovenská sporiteľňa, Tatra Banka
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko vydalo prvé 50-ročné dlhopisy vo svojej histórii © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *