Home / SLOVENSKO / Nevie dobre pracovať s počítačom, bránil Uhrík kolegu z Kotlebovej ĽSNS obžalovaného pre status na Facebooku

Nevie dobre pracovať s počítačom, bránil Uhrík kolegu z Kotlebovej ĽSNS obžalovaného pre status na Facebooku

PEZINOK 6. júna (WebNoviny.sk) – Na pôde Špecializovaného trestného súdu v stredu  za sprísnených bezpečnostných podmienok pokračovalo pojednávanie s poslancom parlamentu za ĽS Naše Slovensko Stanislavom M., ktorý čelí obžalobe pre zločin výroby extrémistických materiálov, zločin rozširovania extrémistických materiálov a prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

Na návrh prokurátora v stredu v pozícii súdneho znalca vypovedal historik Miroslav Szabó. Na margo statusu o vyznamenaniach udelených prezidentom, ktorý je pripisovaný poslancovi, znalec skonštatoval, že ide o prejav protižidovských stereotypov. Status sa podľa znalca odvoláva na národné autority ako štúrovci alebo S. H. Vajanský, ich výroky na adresu Židov sú však vytrhnuté z kontextu.

Negatívny vzťah k Židom

„Učia sa o nich deti v škole, majú pamätníky na verejných miestach, ak hovoria negatívne o Židoch, musí to byť pravda,“ uviedol znalec, prečo sa podľa jeho názoru pri protižidovských predsudkoch argumentuje národnými dejateľmi.

Podľa znalca sa pritom nedá povedať, alebo zovšeobecniť, že by mali negatívny vzťah k Židom. „Predsudok a ideologický svetonázor sú dve rozdielne veci,“ zdôraznil s tým, že antisemitské presvedčenie možno pripísať len S. H. Vajanskému.

Odporúčame:
Súd nechal na slobode trojicu obvinenú z extrémizmu, mužov prišiel podporiť aj Kotlebov poslanec

Ako svedok na pojednávaní vypovedal aj kolega Stanislava M. z parlamentu, poslanec Milan Uhrík. Obžalovaného označil za človeka „ktorý hovorí otvorene, niekedy možno politicky nekorektne, ale pravdivo a férovo“ a podľa neho sa nikdy nevyjadroval o kolektívnej vine nejakej menšiny. Na adresu statusu pripisovaného obžalovanému povedal, že nevie, kto je jeho autorom, ani kto ho uverejnil.

Facebook spravujú vraj sympatizanti

ĽS Naše Slovensko nemá podľa Uhríka oficiálny profil na Facebooku a tie, ktoré existujú, spravujú väčšinou sympatizanti strany. Stanislav M. pritom podľa neho nie je ani technicky zdatný v práci s počítačom. Pri spájaní Stanislava M. a Facebooku ide preto podľa neho o „zvláštnu kombináciu“.

Tretím vypočutým svedkom bol v stredu Rudolf Steigauf, bývalý člen ĽS NS, ktorý v minulosti spravoval aj profil „Volá hlas Gemera/ĽS Naše Slovensko“, na ktorom bol status pôvodne uverejnený.

Odporúčame:
NAKA preveruje kotlebovcov pre možné financovanie z Ruska

Svedok priznal, že na profil dával príspevky na požiadanie poslanca Stanislava M. „Keď chcel niečo zverejniť, tak som zverejnil,“ povedal. Keďže však od prelomu rokov 2013/2014 už nie je členom strany, od tohto obdobia sa nezaujíma ani o daný profil. Svedok dodal, že proces považuje za komplot a potláčanie občianskych práv obžalovaného.

Mal vypovedať aj Marian Kotleba

Na stredajšom pojednávaní bola plánovaná aj výpoveď straníckeho šéfa Stanislava M. Mariana Kotlebu. Z pojednávania sa však ospravedlnil, pretože je v zahraničí. Vypovedať tak pravdepodobne bude na ďalšom pojednávaní 14. júna.

Úrad špeciálnej prokuratúry poslanca obžaloval pre zločin výroby extrémistických materiálov, zločin rozširovania extrémistických materiálov a prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

ŠTS pôvodne obžalobu na Stanislava M. vrátil prokurátorovi s odôvodnením, že vo veci zistil závažné procesné chyby, najmä porušenie práva na obhajobu. Prokurátor však podal sťažnosť na Najvyšší súd SR a ten prikázal ŠTS vo veci opäť konať.

Odporúčame:
Prokuratúra zamietla sťažnosť Kotlebovho poslanca voči obvineniu

Poslanec 10. januára 2017 na sociálnej sieti napadol zoznam osobností ocenených prezidentom Andrejom Kiskom, prekážal mu okrem iného ich židovský pôvod. V tomto prípade išlo napríklad o historika Ivana Kamenca, režiséra Juraja Herza alebo Evu Mosnákovú. Podľa poslanca prezident Kiska sa buď zbláznil, alebo vedome degraduje slovenské vyznamenania.

„Udeľovanie štátnych vyznamenaní Kiskom otočilo zdravý rozum hore nohami,“ napísal ďalej. Negatívne komentoval udelenie vyznamenania aj Michalovi Kaščákovi, ktorý je podľa vyjadrení Stanislava M. organizátor zvráteného festivalu Pohoda. Na adresu spisovateľky Daniely Šilanovej napísal, že bola fanatička do cigánskych zvykov.

Viac k témam: extrémisti, Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, Špecializovaný trestný súd SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Nevie dobre pracovať s počítačom, bránil Uhrík kolegu z Kotlebovej ĽSNS obžalovaného pre status na Facebooku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *