Home / EKONOMIKA / Ekonomika sveta / Európska únia reaguje na Trumpovo rozhodnutie, zavedie odvetné clá na vybrané produkty z USA

Európska únia reaguje na Trumpovo rozhodnutie, zavedie odvetné clá na vybrané produkty z USA

BRUSEL 6. júna (WebNoviny.sk) – Európska únia začne od júla uplatňovať clá na vybrané americké produkty v reakcii na rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa uvaliť clá na dovoz európskej ocele a hliníka.

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič v stredu povedal, že formality pri dokončovaní zoznamu by mali byť hotové tento mesiac a „nové clá sa začnú uplatňovať od júla“.

Odporúčame:
Aktualizované: Trump neudelil Európskej únii výnimku z ciel na oceľ a hliník, USA čakajú protiopatrenia

EÚ uviedla, že „kompenzačné“ clá zavedie na americké tovary v hodnote približne 2,8 mld. eur, pričom pôjde o oceliarske, poľnohospodárske a iné produkty. Patriť k ním má napríklad bourbon, arašidové maslo, brusnice či pomarančový džús.

Európska únia v minulom roku na americký trh vyviezla zhruba 5,5 mil. ton ocele. Európski výrobcovia ocele sú znepokojení stratou prístupu na trh USA, ale aj z toho, že na európsky trh bude prichádzať oceľ z iných krajín.

Viac k témam: clo, Donald Trump, Európska únia, hliník, oceľ, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska únia reaguje na Trumpovo rozhodnutie, zavedie odvetné clá na vybrané produkty z USA © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké clá na čínske tovary nadobudli účinnosť, Peking hrozí odvetou

Zvýšenému 25-percentnému clu podliehajú čínske tovary v hodnote 34 mld. USD ročne WASHINGTON 6. júla (WebNoviny.sk) – USA začali v piatok uplatňovať 25-percentné clo na čínske tovary, ktorých dovoz má hodnotu 34 mld. USD. Krok administratívy prezidenta Dnalda Trumpa sa všeobecne očakával. Rozhodnutie nadobudlo účinnosť minútu po polnoci miestneho času. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *