Home / SLOVENSKO / Brusel znepokojuje vyšetrovanie vraždy novinára Kuciaka, vytvoril novú monitorovaciu skupinu

Brusel znepokojuje vyšetrovanie vraždy novinára Kuciaka, vytvoril novú monitorovaciu skupinu

BRUSEL 6. júna (WebNoviny.sk) – Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre občianske slobody (LIBE) zriadil Monitorovaciu skupinu pre právny štát (ROLMG), ktorá v utorok pod vedením poslankyne Sophie in ‘t Veld odštartovala svoju činnosť.

Monitorovacia skupina nadviaže na dve ad hoc delegácie, ktoré Európsky parlament vyslal po vražde novinárky a blogerky Daphne Caruany Galizie v decembri 2017 na Maltu a po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej v marci 2018 na Slovensko.

Vyšetrovanie vrážd novinárov

Podkladom pre ich prácu budú aj dve uznesenia EP so závermi a odporúčaniami vo vzťahu k Malte (zo dňa 15. novembra 2017) a Slovensku (zo dňa 19. apríla 2018).

Odporúčame:
Polícia preverovala okolnosti vraždy novinára Kuciaka, na miesto činu boli privolaní odborníci

Európsky parlament znepokojuje nedostatočný pokrok vo vyšetrovaní vrážd v oboch krajinách, ale aj opakujúce sa tvrdenia o obťažovaní a zastrašovaní novinárov či množiace sa obvinenia z korupcie a podvodov.

Cieľom novej monitorovacej skupiny je poskytnúť plnú podporu snahám o dosiahnutie spravodlivosti a zaistenie dodržiavania princípov právneho štátu.

Na konci predložia návrh uznesenia

Mandát monitorovacej skupiny, ktorý vyprší 31. decembra, jej umožňuje zorganizovať vypočutia a formálne stretnutia, ale aj vyslať poslancov na prieskumné pracovné cesty. Skupina by mala o svojej činnosti priebežne informovať celý Európsky parlament. Na konci svojho pôsobenia predloží plénu návrh uznesenia.

Odporúčame:
Novinár Valček spísal s prokurátorom trestné oznámenie, Kočner sa vraj dostal k zdravotným údajom

Členmi monitorovacej skupiny budú okrem jej predsedníčky Sophie in ‘t Veld (ALDE, NL) aj Roberta Metsola (EPP, MT), Josef Weidenholzer (S&D, AT), Judith Sargentini (Zelení/EFA, NL), Laura Ferrara (EFDD, IT) a Auke Zijlstra (ENF, NL). Skupiny ECR a GUE/NGL zatiaľ svojich členov nenominovali. Agentúru SITA o tom informoval tlačový atašé Európskeho parlamentu na Slovensku Ján Jakubov.

Viac k témam: Európsky parlament, Ján Kuciak, Malta, vražda novinára
Zdroj: Webnoviny.sk – Brusel znepokojuje vyšetrovanie vraždy novinára Kuciaka, vytvoril novú monitorovaciu skupinu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľký prieskum: Slováci podporujú prechod fajčiarov na menej škodlivé produkty

Obyvatelia únie nesúhlasia s európskou politikou v oblasti tabaku. Brusel by mal podľa nich upustiť od nereálnych predstáv o úplnom odstránení nikotínu zo spoločnosti a viac sa otvoriť samotným fajčiarom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *