Home / SLOVENSKO / Henryho pamiatku, ktorý zomrel po útoku Juraja H. v Bratislave, si uctia vo viacerých mestách

Henryho pamiatku, ktorý zomrel po útoku Juraja H. v Bratislave, si uctia vo viacerých mestách

BANSKÁ BYSTRICA 5. júna (WebNoviny.sk) – Banskobystričania si uctia pamiatku Henryho z Filipín, ktorého 26. mája brutálne napadol útočník v Bratislave. Ľudia v Banskej Bystrici majú zároveň možnosť svojou účasťou ukázať, že v demokracii nie je priestor pre násilie a extrémizmus.

Ako agentúru SITA informovala koordinátorka platformy Nie v našom meste Martina Strmeňová, vzdať hold Henryho odvahe môžu všetci v stredu 6. júna o 17:00 pri morovom stĺpe na Námestí SNP v Banskej Bystrici. V ten istý deň si uctia pamiatku obete aj v Bratislave, Košiciach a Prahe.

Motívy spomienkového stretnutia

Brutálny útok Juraja H. na Henryho Johna Serafica Acorda prišiel potom, čo sa Henry zastal svojich kolegýň, ktoré Juraj obťažoval.

Odporúčame:
Video: Sudca vzal do väzby Juraja H., ktorý dokopal Filipínca v centre Bratislavy

„Henry sa stal obeťou brutality človeka, ale aj atmosféry v našej krajine, ktorú vrcholoví politici dlhodobo sýtia nenávisťou, predsudkami a konšpiráciami. V krajine, kde je normálne správať sa voči ženám sexisticky, kde stále zápasíme s účinnou pomocou pre ženy, ktoré boli vystavené násiliu a kde sebavedomie extrémistov rastie, pretože časť z nich sedí aj v parlamente, je nevyhnutné, aby sa ľudia odvážne postavili za ľudskosť a toleranciu. Slovensko sa len nedávno zobudilo do dňa, v ktorom sme sa dozvedeli o brutálnej vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a dnes čelíme ďalšej vražde, ktorej obeťou je slušný a odvážny Henry z Filipín. Nezabudnime na jeho konanie, pretože tak ako on by mal konať každý z nás,“ priblížila motívy spomienkového stretnutia Strmeňová.

Henry údajne bránil dve ženy

V sobotu 26. mája v skorých ranných hodinách došlo na Obchodnej ulici v Bratislave k incidentu medzi dvoma mužmi, ktorý sa skončil fyzickým napadnutím jedného z nich, Filipínčana Henryho Johna Seraficu Acordu. Ten podľa medializovaných informácií bránil dve ženy, ktoré obťažoval 28-ročný Juraj H. z Dunajskej Stredy.

Napadnutý muž utrpel zranenia, ktoré si vyžiadali jeho okamžitý prevoz do nemocnice. Napadnutý Filipínčan následkom zranení v nemocnici zomrel. Policajný vyšetrovateľ prekvalifikoval vec na zločin zabitia. V prípade dokázania viny hrozí Jurajovi H. trest sedem až 12 rokov väzenia.

Tichú manifestáciu v Banskej Bystrici organizuje platforma Nie v našom meste, ktorá vznikla pôvodne ako reakcia na víťazstvo Mariana Kotlebu vo voľbách do Banskobystrického samosprávneho kraja v roku 2013. Od tej doby funguje ako neformálne združenie aktivistov a organizácií, ktorým záleží na rozvoji slobody, tolerancie a ľudských práv v Banskej Bystrici.

Viac k témam: #allforhenry, Banská Bystrica, Juraj H., zabitie Filipínca v Bratislave
Zdroj: Webnoviny.sk – Henryho pamiatku, ktorý zomrel po útoku Juraja H. v Bratislave, si uctia vo viacerých mestách © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *