Home / SLOVENSKO / Strana SaS žiada Lajčáka s Pellegrinim, aby odsúdili Dankov nebezpečný vzťah k Rusku

Strana SaS žiada Lajčáka s Pellegrinim, aby odsúdili Dankov nebezpečný vzťah k Rusku

BRATISLAVA 5. júna (WebNoviny.sk) – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) žiada premiéra Petra Pellegriniho a ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, aby k počínaniu predsedu parlamentu Andreja Danka v súvislosti vo vzťahu k Rusku zaujali jasné odmietavé stanovisko, keďže výroky Danka vo vzťahu ku Kremľu sú „v rozpore s oficiálnou zahraničnopolitickou líniou vlády a ohrozujú ekonomické a bezpečnostné záujmy Slovenska vrátane jeho ústavného zriadenia“.

Chybný a nebezpečný pohľad

Liberáli tak reagujú na ostatnú Dankovu návštevu v Moskve. Ako sa ďalej uvádza v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa strany Katarína Svrčeková, Danko žije podľa SaS v predstave, že Rusko je veľká slovanská krajina a Slovensko ako malá, ale tiež prevažne slovanská krajina, sa na tejto historickej rodovej báze musí Rusku zaliečať.

Odporúčame:
Danko mal v Moskve prejav spolu s Lavrovom a Volodinom, ktorý je na sankčných zoznamoch EÚ

Tento pohľad je však od základu chybný a nebezpečný, lebo zahraničná politika moderných štátov vychádza v prvom rade z bezpečnostných a ekonomických záujmov, a nie zo spolupatričnosti k dávnej kmeňovej štruktúre. Navyše prekonanej a nefunkčnej, ako nás už štvrtý rok presviedča krvavý ukrajinský konflikt, upozorňuje SaS.

„Andrej Danko svojimi častými návštevami ruského parlamentu a výrokmi na jeho pôde sa zaradil k plejáde európskych extrémistov, ktorí Rusko využívajú ako ekonomickú a technickú základňu pri svojich snahách ničiť demokratické inštitúcie a liberálny poriadok demokratickej Európy,“ uviedol poslanec NR SR a tímlíder SaS pre zahraničnú politiku a politický systém Martin Klus.

Ohrozenie záujmov Slovenska

„Keďže počínanie predsedu parlamentu Andreja Danka je v rozpore s oficiálnou zahraničnopolitickou líniou vlády a ohrozuje ekonomické a bezpečnostné záujmy Slovenska vrátane jeho ústavného zriadenia, žiadame ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a premiéra Petra Pellegriniho, aby k nemu zaujali jasné odmietavé stanovisko,“ doplnil predseda SaS Richard Sulík.

Andrej Danko sa v pondelok zúčastnil v Moskve na Medzinárodnom fóre pre rozvoj parlamentarizmu a vystúpil s prejavom ako jeden z úvodných rečníkov spolu s predsedom ruskej Štátnej dumy Viačeslavom Volodinom, ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a podpredsedom Dumy Piotrom Tolstým.

Volodin je pritom na sankčných zoznamoch EÚ za svoju úlohu pri anexii Krymu, Danko sa už v minulosti chválil dobrým vzťahom s ním. Danko podľa tlačovej správy hovoril aj o rozpade Československa, kybernetickej bezpečnosti, šírení neoverených informácií aj sankciách voči Rusku. „Urobme všetko preto, aby sme prekonali veci, ktoré nás rozdeľujú. Sankcie nie sú, a nikdy nebudú riešením. Riešením je len otvorený dialóg, láska a porozumenie a na to, žiaľ, zabúdame,“ vyzval predseda NR SR.

Reakcia KDH

V pondelok na túto Dankovu návštevu reagovalo aj Kresťanskodemokratické hnutie. To, že je Volodin na sankčných zoznamoch pre svoju úlohu pri anexii Krymu, má podľa KDH odradiť každého slušného a demokratického politika od akéhokoľvek kontaktu s touto osobou.

Odporúčame:
KDH ostro protestuje proti účasti Danka na fóre pre rozvoj parlamentarizmu v Moskve

„Je podivuhodné, že Andrej Danko bude o parlamentarizme hovoriť a počúvať v krajine, ktorá je podľa všetkých relevantných medzinárodných hodnotení charakterizovaná ako autoritársky a nedemokratický režim, kde parlament zohráva len úlohu štatistu.

Je potláčaná slobodná súťaž politických strán a existujú podozrenia z pravidelných a masívnych volebných podvodov. Je legitímna otázka, čo sa chce v Rusku Andrej Danko o parlamentnej demokracii dozvedieť a naučiť,“ napísalo v pondelok v tlačovej správe KDH. Takisto vyzvali Andreja Danka, aby sa zastal prenasledovaných ruských novinárov, ale aj vyzval na stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny.

Viac k témam: Andrej Danko, Miroslav Lajčák, Peter Pellegrini, Rusko, SaS Sloboda a Solidarita
Zdroj: Webnoviny.sk – Strana SaS žiada Lajčáka s Pellegrinim, aby odsúdili Dankov nebezpečný vzťah k Rusku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezidentka vyjadrila uznanie a podporu všetkým učiteľom: Napĺňate svoje poslanie napriek podmienkam, v akých pracujete

Ako na svojej sociálnej sieti pri príležitosti Dňa učiteľov uviedla, mnohí z učiteľov napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *