Home / EKONOMIKA / Elektronická komunikácia má byť prehľadnejšia, NASES zavádza potvrdenie odoslania podania

Elektronická komunikácia má byť prehľadnejšia, NASES zavádza potvrdenie odoslania podania

BRATISLAVA 3. júna (WebNoviny.sk) – Elektronická komunikácia by mala byť prehľadnejšia. Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) zavádza ďalšiu novinku.

Od piatka nájdete vo svojej e-schránke potvrdenie presného momentu odoslania vášho elektronického podania. Správu bude systém zasielať automaticky po odoslaní a bude využiteľná aj na právne účely,“ informovala agentúra.

Podľa zákona o e-Governmente sa elektronické podanie považuje za podané jeho odoslaním do elektronickej schránky orgánu verejnej moci. „Potvrdenie o odoslaní elektronického podania“ bude slúžiť práve na účely preukázania presného momentu odoslania elektronického podania. Potvrdenie o momente odoslania má podľa NASES-u význam najmä z pohľadu počítania zákonných lehôt.

Odporúčame:
E-schránka bude prehľadnejšia, pribudlo hromadné potvrdzovanie doručeniek

Pri niektorých podaniach je totiž rozhodujúci termín odoslania. Ak by sme to porovnali s „listinným svetom“, tento termín nám potvrdzuje podací lístok z pošty. To platí napríklad pri podaniach súvisiacich s ukončením podnikania, či napríklad odvolaniach pri súdnych konaniach. Elektronické potvrdenie dostane do e-schránky nielen odosielateľ, ale aj orgán verejnej moci, ktorému bolo podanie adresované,“ objasnila agentúra.

Generálny riaditeľ NASES Lukáš Sojka, verí, že potvrdenie uľahčí občanom a podnikateľom prácu s elektronickými schránkami a sprehľadní komunikáciu s úradmi. „Potvrdenie sa totiž odosiela ihneď a s presným časom odoslania podania,“ konštatoval. Odosielateľom správy bude Úrad vlády SR, ktorý je správcom Ústredného portálu verejnej správy slovensko.sk. Do 31. mája 2018 potvrdenie o odoslaní elektronického podania vyhotovovala NASES na požiadanie odosielateľa.

Viac k témam: elektronické dokumenty, Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES
Zdroj: Webnoviny.sk – Elektronická komunikácia má byť prehľadnejšia, NASES zavádza potvrdenie odoslania podania © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *