Home / EKONOMIKA / Ekonomika sveta / Európska únia sa sporí s Čínou, porušuje vraj pravidlá v rámci Svetovej obchodnej organizácie

Európska únia sa sporí s Čínou, porušuje vraj pravidlá v rámci Svetovej obchodnej organizácie

BRUSEL 1. júna (WebNoviny.sk) – Európska únia podala na pôde Svetovej obchodej organizácie (WTO) sťažnosť proti čínskej legislatíve, ktorá podkopáva práva európskych spoločností v oblasti ochrany duševného vlastníctva.

Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová v piatok uviedla: „Technologické inovácie sú základom našej ekonomiky.“ „Nemôžeme dovoliť žiadnej krajine, aby nútila naše firmy vzdať sa svojich ťažko získaných znalostí na jej hraniciach. Je to proti medzinárodným pravidlám, na ktorých sme sa všetci dohodli v rámci WTO,“ konštatovala eurokomisárka.

Odporúčame:
Trump koná zavedením ciel podľa Číny v rozpore s dohodou, hrozí obchodná vojna

Sťažnosť Európskej únie sa týka ustanovení čínskych predpisov o importe a exporte technológií a predpisov o spoločných podnikoch čínskych firiem so zahraničnými partnermi. Európske spoločnosti prichádzajúce do Číny sú totiž zbavené možnosti voľne vyjednávať o trhových podmienkach transferu technológií.

Ak sa v rámci konzultácií nedosiahne uspokojujúce riešenie do 60 dní, EÚ bude môcť požiadať, aby Svetová obchodná organizácia zriadila výbor, ktorý v spore rozhodne.

Viac k témam: Cecilia Malmströmová, Čína, Európska únia, Svetová obchodná organizácia (WTO)
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska únia sa sporí s Čínou, porušuje vraj pravidlá v rámci Svetovej obchodnej organizácie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké clá na čínske tovary nadobudli účinnosť, Peking hrozí odvetou

Zvýšenému 25-percentnému clu podliehajú čínske tovary v hodnote 34 mld. USD ročne WASHINGTON 6. júla (WebNoviny.sk) – USA začali v piatok uplatňovať 25-percentné clo na čínske tovary, ktorých dovoz má hodnotu 34 mld. USD. Krok administratívy prezidenta Dnalda Trumpa sa všeobecne očakával. Rozhodnutie nadobudlo účinnosť minútu po polnoci miestneho času. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *