Home / SLOVENSKO / Video: Z RTVS odchádza ďalších 12 redaktorov, výpoveď podala aj Kovačič Hanzelová

Video: Z RTVS odchádza ďalších 12 redaktorov, výpoveď podala aj Kovačič Hanzelová

BRATISLAVA 31. mája (WebNoviny.sk) – Dvanásť redaktorov verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) dalo vo štvrtok výpoveď.

Ako napísali na sociálnom profile Spravodajské odbory RTVS, „dnes, 31. mája 2018, sme sa dvanásti rozhodli podať výpovede. RTVS sme mali, máme a budeme mať radi. Naše rozhodnutie sa nerodilo ľahko. Máme deti, hypotéky aj záväzky, ale hlavne – máme túto prácu veľmi radi. Nedokážeme ju však za týchto okolností v RTVS robiť rovnako svedomito ako doteraz. Čaká nás dvojmesačná výpovedná lehota. Ak sa generálny riaditeľ Jaroslav Rezník rozhodne odvolať manažment spravodajstva, sme ochotní sa dohodnúť na stiahnutí výpovedí“.

V priloženom videu sa objavujú redaktori, ktorí dali výpoveď s menami a v zátvorke počtom rokov odpracovaných v RTVS. Okrem zakladateľky Spravodajských odborov RTVS redaktorky a moderátorky Zuzany Kovačič Hanzelovej (6 rokov v RTVS), sú medzi nimi redaktori Pavol Kalinský (10 rokov v RTVS), Filip Minich (10 rokov v RTVS), Alexandra Minich (8 rokov v RTVS), Katarína Jánošíková (3 roky v RTVS), Katarína Kozinková (5 rokov v RTVS), Simona Blehová (1 rok v RTVS), Ivana Lövingerová (2 roky v RTVS), Daniela Hajčáková (3 roky v RTVS) a rozhlasová redaktorka Lucia Osvaldová (3 roky v RTVS), ako aj editori a on-line editori Peter Valovič (9 rokov v RTVS), Tomáš Mrva (2 roky v RTVS).

Viacerých vraj cielene vyštvali

V priloženom videu pripomínajú zvýšenie dôveryhodnosti a sledovanosti verejnoprávneho spravodajstva RTVS. „Novému generálnemu riaditeľovi a jeho manažmentu sa však darí ničiť našu prácu a rozbíjať tím spravodajstva RTVS. Viacerých našich kolegov vyhodili, pretože boli silnými a hlasnými kritikmi. Iných cielene vyštvali. Postupne nás začali trestať za názor. Rozdeľovali náš tím. Pod rúškom objektívnosti žiadali, aby sme reportáže umelo vyvažovali ľuďmi, ktorí svoje domnienky vydávajú za fakty. V médiách i na sociálnych sieťach o nás nadriadení tvrdia, že klameme, že sme nedorástli na verejnoprávnosť, že máme zlý jazykový prejav, že niektorým nám vraj ide o politiku a ničíme meno RTVS,“ hovoria.

Odporúčame:
Rezník predstavil nového televízneho programového riaditeľa, Ťapák sa teší na prácu v RTVS

Ďalej konštatujú, že sa opakovane pokúšali hovoriť s vedením RTVS. Ale dosiahli bod, keď už nedokážu ísť ďalej. „Nie pre osobné spory. Je to pre nás otázka profesionality a novinárskej cti,“ zdôrazňujú s tým, že držia palce všetkým kolegom, ktorí ostali, budú ich podporovať.

V nahovorenom videu dodávajú, že chcú vyslať signál, že Slovensko si v roku 2018 zaslúži viac, sme mladá a moderná krajina, ktorá by mala mať nezávislé a sebavedomé verejnoprávne spravodajstvo. „RTVS si chce pravidelne niekto privlastniť, nechceme sa tomu mlčky prizerať. Náš príbeh sa tu nateraz končí. Ako bude pokračovať príbeh RTVS?“ pýtajú sa na záver videa.

Odbory sa s vedením nedohodli

Medzi redaktormi, čo dali výpoveď, sú aj zakladatelia Spravodajských odborov RTVS, ktoré vznikli 19. apríla. Odbory 3. mája poslali generálnemu riaditeľovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi list, v ktorom ho požiadali o rad opatrení na zaistenie slobodného, transparentného a nezávislého spravodajstva. Svoje požiadavky zverejnili aj na svojom profile na sociálnej sieti Facebook.

Odporúčame:
Maďarič sa kvôli RTVS spojil s Poliačikom, koketovanie s Progresívnym Slovenskom však odmieta

Šéfa RTVS žiadali o stretnutie a prerokovanie ich požiadaviek. Rezník deklaroval, že situáciu chcú riešiť a s redaktormi hovoriť, ako aj rokovať s ich odbormi. Stretnutie s odbormi sa konalo minulý týždeň 23. mája, no odbory oznámili, že sa s vedením nedohodli. Podľa nich vedenie zo siedmich požiadaviek prijalo len jednu, menej podstatnú – aby boli porady pre všetkých členov redakcie na Slovensku online a robil sa z nich zvukový záznam.

„Všetky ostatné požiadavky zamietli, vrátane dvoch kľúčových – aby prijali naspäť štyroch vyhodených redaktorov a aby Vahram Chuguryan, Hana Lyons a Petra Stano Maťašovská odišli a RTVS urobilo na ich pozície nové transparentné výberové konanie,“ napísali na sociálnej sieti po rokovaní.

Viac k témam: Alexandra Minich, Daniela Hajčáková, Filip Minich, Ivana Lövingerová, Jaroslav Rezník, Katarína Jánošíková, Katarína Kozinková, Lucia Osvaldová, Pavol Kalinský, Peter Valovič, RTVS Rozhlas a televízia Slovenska, Simona Blehová, Spravodajské odbory RTVS, Tomáš Mrva, Zuzana Kovačič Hanzelová
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Z RTVS odchádza ďalších 12 redaktorov, výpoveď podala aj Kovačič Hanzelová © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *