Home / KULTÚRA / Hudba / Metropolis vydáva nový dvojalbum Ži a Nenechaj nič prežiť, je plný kontrastov

Metropolis vydáva nový dvojalbum Ži a Nenechaj nič prežiť, je plný kontrastov

BRATISLAVA 29. mája (WebNoviny.sk) – Rocková kapela Metropolis po 7 rokoch prichádza s novým dvojalbumom. Nosič , ktorý sa môže pochváliť aj  modernou textárskou elitou a to textami Vlada Krausza, či Mira Juriku, je rozdelený do dvoch žánrovo odlišných častí nesie hneď dva názvy “Ži“ a “Nenechaj nič prežiť“.

Chalani zo západného Slovenska ponúkajú, pre nich charakteristický rock i metal. Prekvapili však skladbami, v ktorých dominujú akustické nástroje, dokonca symfonický orchester.

Kapela, ktorú vedie jeden z najvýraznejších slovenských gitaristov Jimi Cimbala mala posledné roky veľmi inšpiratívne obdobie, čo sa odrazilo na vysokom počte skladieb, ktoré vyprodukovali.

Mali sme veľký problém vybrať skladby na nový album a preto sme nakoniec zrealizovali myšlienku, s ktorou sme sa pohrávali už dlhšie a to je vydanie dvojalbumu. Skladá sa z dvoch akoby samostatných celkov, ktoré sú žánrovo rozdielne „ priblížil spvák kapely Rado Cimbala.

Zaujímavá vizuálna stránka

Novinka z dielne rockerov je okrem žánrovej rôznorodosti zaujímavá i po vizuálnej stránke.  O grafickú podobu albumu sa postaral Miroslav Čirka, ktorý je autorom mnohých známych bookletov.  Rozdielnosť a zároveň pospolitosť sa odzrkadľuje aj na vizuálnej podobe albumu, na ktorej je jedna a tá istá scenéria zobrazená dvoma spôsobmi.

I samotný názov nosiča Ži a Nenechaj nič prežiť je zvolený tak, aby mal každý disk význam samostatne, aby  však pospolu tvorili celok. Jeden disk je tvrdá gitarová hudba a paradoxne napriek očakávaniam nesie názov práve ŽI. Pre Metropolis bola vždy typický zvuk gitár a elektroniky. Práve táto kombinácia nám dáva veľkú slobodu v našej tvorbe, pretože môžeme tvoriť veľmi rozmanitú hudbu a pritom si stále zachovať svoj rukopis. Aj preto sme sa rozhodli časť CDčka, ktorá je naším charakteristickým  zvukom a štýlom aj naším fungovaním a zároveň životom,  nazvať ŽI . Nikdy sme sa však nebáli experimentov a tých sme na novom albume podnikli niekoľko. Naše podladené gitarové riffy sme obohatili prvkami Drum and bass, ci dubstepom,“  ozrejmil význam prvej časti novinky leader zoskupenia Jimi Cimbala.

Druhá časť novej štúdiovky sú rádiové podoby a remixy skladieb zoskupenia. NENECHAJ NIČ PREŽIŤ je kompiláciou známych hitov, ktorým dali hudobníci nový šat, ale aj úplných noviniek. V tejto časti, okrem povestného zvuku Jimiho elektrickej gitary možno počuť aj akustické nástroje, či symfonický orchester. „Pri disku Nenechaj nič prežiť sa vôbec nebránime označeniu komerčný. A práve preto nesie tento názov, pretože komerčné hudobné sféry sú veľmi nemilosrdné a neraz treba prejaviť svoju dravosť,“ odôvodnil basgitarista  kapely Peter Kocian výber názvu druhej časti albumu.

Album, plný Oxymoronov, či kontrastov sa v podobe CD na pulty predajní dostane presne na deň detí 1. júna 2018 V digitálnej podobe uzrie svetlo sveta v týchto dňoch.

Záhada a Najväčšia z lások

Čerstvo zverejnené video nesie názov Záhada. Na dvojalbume sa nachádza na časti Ži a odzrkadľuje vzťah medzi dvoma ľuďmi, pričom hlavnými témami sú pretvárka, predstieranie, či zahmlievanie akí ľudia v skutočnosti sú.

„Skladba je o vzťahu medzi dvoma ľuďmi, v ktorom sa každý snaží  ukázať v tom najlepšom svetle. Nie taký, aký naozaj je, ale taký, aký by chcel byť, respektíve sa vykresľuje do podoby podľa očakávania partnera. Takéto hry zákonite vedú  len ku sklamaniu a k zbytočnému naťahovaniu času nepravdivého vzťahu, dopredu odsúdeného  na neúspech. Vytriezvenia sú potom veľmi bolestivé  a trvajú často veľmi dlho,“ poodhalil tému pesničky frontman skupiny.

https://www.youtube.com/watch?v=4AjrIMpepCE

V slovenskom rádiovom étery svojho času zarezonovala pieseň Najväčšia z lások. Pesnička bola prvým singlom z aktuálneho dvojalbumu a keďže sa jedná o rádiovku, je súčasťou Nenechaj nič prežiť. Aj téma tejto skladby zachytáva kontrast a to, že v láske je najväčšia sila a aj slabosť zároveň.

„Často sa ľúbia ľudia, ktorí spolu žiaľ nemôžu byť. Láska je neoddeliteľnou súčasťou života, nedokážeme ju ovplyvňovať na povel a znášame jej ‚rozmary‘, pred ktorými neujde zrejme nikto,“  Jimi  na záver vysvetlil myšlienku skladby.

https://www.youtube.com/watch?v=s6UUBZKC4Ww      

CD: Ži

01. Nebezpečný výlet
02. Dole hlavou
03. Z mŕtvych vstávam
04. Ja!
05. Loser
06. Mráz
07. Ži a nenechaj nič prežiť
08. Za hory za doly
09. Záhada
10. Naplnený tmou
11. Nohami dopredu

CD: Nenechaj nič prežiť

01. O červenej čiapočke
02. Nie si zlý
03. Mráz
04. So mnou
05. Najväčšia z lások
06. Nechaj to tak
07. Človek mieni
08. Zabudnuté

Viac k témam: hudba, kapela Metropolis
Zdroj: Webnoviny.sk – Metropolis vydáva nový dvojalbum Ži a Nenechaj nič prežiť, je plný kontrastov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najznámejšia vianočná pieseň je Tichá noc. Viete, ako vznikla a kto ju zložil?

Text tejto najznámejšej vianočnej piesne preložili postupne do viac ako 200 jazykov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *