Home / šport / Ostatné športy / Foto: Pencová a Kohút obhájili prvenstvo v ankete Volejbalista roka

Foto: Pencová a Kohút obhájili prvenstvo v ankete Volejbalista roka

BRATISLAVA 27. mája (WebNoviny.sk) – Jaroslava Pencová a Emanuel Kohút obhájili svoje prvenstvá v rámci 24. ročníka tradičnej ankety Slovenskej volejbalovej federácie Volejbalista roka 2017.

V hlasovaní trénerov, funkcionárov a novinárov triumfovali títo reprezentační blokári spoločne aj v rokoch 2013 a 2016. Pencová sa piatym triumfom za sebou zapísala do dejín ankety, Kohút triumfoval tretíkrát v kariére. Slávnostné vyhlásenie ankety sa uskutočnilo v nedeľu v bratislavskom hoteli Holiday Inn.

V kolektívoch sa druhý rok udeľovali ceny zvlášť v mužskej a ženskej kategórii. Medzi mužmi získali opäť prvenstvo volejbalisti VKP Bystrina SPU Nitra, ktorí ako prvý tím od roku 2003 obhájili extraligový titul a pridal aj bronz zo stredoeurópskej súťaže MEVZA Cup.

Trénerom roka Kardoš

V ženskej kategórii ovládli anketu hráčky Slávia Ekonomická univerzita Bratislava. Tím z haly Mladosť vyhral ligu aj Slovenský pohár a tešil sa tak z „double“. Slávistky si na konto pripísali rekordný 17. majstrovský titul a 13. triumf v Slovenskom pohári. V európskom Vyzývacom pohári sa dostali do osemfinále, kde vypadli s neskorším celkovým víťazom Bursa BBSK.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Volejbalista roka 2017

Trénerom roka v mužskej zložke sa stal takisto ako pred rokom kouč Nitranov Marek Kardoš, v ženskej zložke dostal prvýkrát v kariére najviac hlasov tréner Slávie EU Michal Matušov. V novej kategórii junior a juniorka roka triumfovali Július Firkaľ a Karolína Fričová. V ankete o najlepšieho rozhodcu roka vyhral aj v jej šiestom ročníku Juraj Mokrý. Najlepším párom v plážovom volejbale sa na základe dosiahnutých bodov v roku 2017 stali Natália Dubovcová a Andrea Štrbová.

V ideálnej zostave roka sú na základe hlasovania Michal Masný (nahrávač), Matej Paták a Marcel Lux (smečiari), Emanuel Kohút a Peter Ondrovič (blokári), Milan Bencz (univerzál) a libero Matej Kubš. V ženskej kategórii tvoria zostavu roka nahrávačka Barbora Koseková, smečiarky Nikola Radosová a Dominika Drobňáková, blokárky Jaroslava Pencová a Michaela Abrhámová, univerzálka Karin Šunderlíková a libero Michaela Španková.

Pencová prepísala dejiny ankety

Jaroslava Pencová ovládla anketu nepretržite v piatom ročníku za sebou, čo sa dosiaľ nikomu nepodarilo. Predtým triumfovala štyrikrát v rade Adriana Farkašová-Marčeková, ktorá celkovo získala prvenstvo rekordných šesťkrát. Pencová sa s piatimi triumfami vyrovnala nahrávačke Monike Smák.

„V zahraničí pôsobím päť rokov a vždy som vyhrala anketu. Je to pre mňa taký pohľad späť na moju kariéru, aj keď nie všetky rozhodnutia boli najlepšie. Myslím si však, že môžem byť a som spokojná,“ povedala 27-ročná rodáčka z Bratislavy.

Stodeväťdesiatjeden centimetrov vysoká blokárka pôsobila v uplynulom roku v dvoch ligách, ktoré patria k najlepším v Európe, a v oboch sa výrazne presadzovala. V prvej polovici roka si obliekala dres poľského klubu BKS Bielsko-Biala a od leta si vyskúšala prestížnu taliansku Serie A1, kde hrala za SAB Legnano. V reprezentačnom drese si zahrala na kvalifikačnom turnaji o postup na majstrovstvá sveta a hrala aj Európsku ligu, aj keď v semifinále s Fínskom pre zranenie už do bojov nezasiahla.

V ankete triumfovala Pencová takisto ako pred rokom s tesným náskokom pred svojou spoluhráčkou z reprezentácie, blokárkou Michaelou Abrhámovou. Na treťom mieste skončila nahrávačka Barbora Koseková.

Kohút Volejbalistom roka tretíkrát

Emanuel Kohút sa Volejbalistom roka stal druhýkrát za sebou a po tretí raz celkovo. Kapitán slovenskej reprezentácie zdolal v hlasovaní smečiara Mateja Patáka, na treťom mieste skončil iný smečiar Marcel Lux.

Tridsaťpäťročný Bratislavčan Kohút bol oporou slovenskej reprezentácie, v ktorej si odkrútil už 12. sezónu. Slováci aj vďaka jeho výkonom dosiahli v roku 2017 najlepšie umiestnenie vo Svetovej lige, keď v II. divízii obsadili 7. miesto, celkovo im patrila 19. pozícia. Najmä vďaka tomu sa slovenskí volejbalisti dostali v rebríčku Medzinárodnej volejbalovej federácie (FIVB) na 26. priečku, čo je ich najlepšie umiestnenie v histórii. Dovtedy najvyššie boli v roku 2011, keď im patrilo 27. miesto.

Kohút reprezentoval Slovensko aj v II. fáze kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta a v závere augusta si v Poľsku zahral na svojich piatych majstrovstvách Európy.
Tretím triumfom v ankete sa Kohút dotiahol na svojho súčasného trénera v reprezentácii Andreja Kravárika a bývalého spoluhráča z národného výberu Michala Masného. Rekordérom je so šiestimi triumfami Richard Nemec.

„Neviem, či sa dá v ankete pokúšať o prvenstvo. Ja si robím svoju robotu. V mojom veku už však na ďalšie tri prvenstvá nepomýšľam. Mali by ich dostávať mladší hráči, aby to bola pre nich motivácia. Z tretieho prvenstva som však určite šťastný,“ povedal Kohút, ktorý pôsobí v kvalitnej poľskej lige v tíme GKS Katovice.

Trénermi roka Matušov a Kardoš

Michal Matušov získal ocenenie tréner roka ženskej zložky premiérovo. Volejbalistky Slávie EU Bratislava doviedol v roku 2017 k double, teda k triumfu v Slovenskom pohári aj v extralige. Bola to jeho prvá sezóna v pozícii hlavného trénera seniorského tímu rekordného slovenského majstra. Zároveň bol aj trénerom slovenskej reprezentácie do 18 rokov.

Marek Kardoš si triumf v ankete zopakoval z minulého roka. Hráčov VKP Bystrina SPU Nitra doviedol k obhajobe majstrovského titulu v extralige. Titul predtým naposledy obhájili volejbalisti Matador Púchov v roku 2003. Tiež priviedol Bystrinu k bronzu v stredoeurópskej súťaži MEVZA Cup i finálovej účasti v Slovenskom pohári.

Kráľovnami piesku Dubovcová so Štrbovou

Rozhodca svetového formátu Juraj Mokrý ovládol anketu o najlepšieho rozhodcu aj v jej šiestom ročníku. V roku 2017 rozhodoval ako jednotka finálový zápas majstrovstiev Európy žien v azerbajdžanskom Baku Srbsko – Holandsko.

Rozhodoval aj na prestížnom turnaji Grand Champions Cup žien a z pozície druhého arbitra viedol finále Kazaň – Civitanova na MS klubov v Krakove aj finále Taliansko – Brazília na World Grand Prix žien v Nan-ťingu.

Anketu o najlepší pár v plážovom volejbale ovládli slovenské jednotky Natália Dubovcová a Andrea Štrbová. V roku 2017 odštartovali spoločnú kariéru s dlhodobým cieľom účasti na OH 2020 v Tokiu.

Najväčší úspech dosiahli na turnaji Svetovej série v holandskom Haagu, kde obsadili 9. miesto. Okrem toho vyhrali turnaje v rámci Českej série v Uherskom Hradišti a v Prahe a na turnaji MEVZA v slovinskom Portoroži získali striebro. V auguste vybojovali na bratislavskom Draždiaku titul majsteriek Slovenska.

Do Siene slávy prví štyria laureáti

V prvom ročníku ankety o najlepšieho juniora roka triumfovali smečiari Karolína Fričová a Július Firkaľ. Fričová v roku 2017 získala v drese Slávie EU tri majstrovské tituly – seniorský, juniorský aj kadetský.

Bola kapitánkou kadetskej reprezentácie Slovenska a členkou juniorského výberu SR. Odchovanec humenského volejbalu Firkaľ sa v drese COP Trenčín stal najlepším hráčom finálového turnaja majstrovstiev Slovenska juniorov, presadil sa aj v mužskej reprezentácii a potom aj v nemeckej Bundeslige, kde hral za SWD Düren.

Súčasťou vyhlásenia ankety Volejbalista roka 2017 bolo slávnostné otvorenie Siene slávy slovenského volejbalu. Prvými štyrmi laureátmi sa stali legendy odvetvia – Bohumil Golian (in memoriam), Dušan Prieložný (in memoriam), Pavlína Kohútová – Štefková a Štefan Pipa.

Výsledky ankety Volejbalista roka 2017

VOLEJBALISTA ROKA

1. Emanuel Kohút (Radom/Poľ., Katovice/Poľ.) 177 bodov
2. Matej Paták (Chaumont/Fr., Zawiercie/Poľ.) 143
3. Marcel Lux (Prešov, Svidník) 64
4. Peter Ondrovič (Herrsching/Nem., České Budějovice/ČR) 46
5. Michal Masný (Gdansk/Poľ., Lubin/Poľ.) 45
6. Martin Sopko starší (Prešov) 42
7. Marek Ludha (Nitra, Prievidza) 36
8. Matej Kubš (Nitra, Prievidza) 32
9. Milan Bencz (Narbonne/Fr., Ortona/Tal.) 30
10. Tomáš Kriško (Liberec/ČR) 22
Pozn.: Hráči majú za menom kluby, v ktorých pôsobili v roku 2017.

VOLEJBALISTKA ROKA

1. Jaroslava Pencová (Bielsko-Biala/Poľ., Legnano/Tal.) 133 bodov
2. Michaela Abrhámová (Saint-Raphaël/Fr., Mulhouse/Fr.) 131
3. Barbora Koseková (Brno/ČR, Békéscsaba/Maď.) 70
4. Nina Herelová (Prostějov/ČR) 57
5. Nikola Radosová (CSM Bukurešť/Rum.) 54
6. Dominika Drobňáková (Venelles/Fr.) 41
7. Erika Salanciová (Toulon/Fr., Strabag Bratislava) 37
Karin Šunderlíková (Slávia Bratislava) 37
9. Simona Kóšová (Wiesbaden/Nem.) 31
10. Terézia Widerman (Slávia Bratislava) 26
Pozn.: Hráčky majú za menom kluby, v ktorých pôsobili v roku 2017.

VOLEJBALOVÝ KOLEKTÍV ROKA – MUŽI

1. VKP Bystrina SPU Nitra 98
2. reprezentácia SR 66
3. VK Prievidza 48
4. reprezentácia SR do 18 rokov 13
5. VK Mirad PU Prešov 10
6. TJ Slávia Svidník 8

VOLEJBALOVÝ KOLEKTÍV ROKA – ŽENY

1. VK Slávia EU Bratislava 112
2. 1. BVK / Strabag VC FTVŠ UK Bratislava 61
3. reprezentácia SR 53
4. VK Eperia Prešov 24
5. Volley project UKF Nitra 15
6. VTC Pezinok-Bilíkova 2

TRÉNER ROKA – MUŽSKÁ ZLOŽKA

1. Marek Kardoš (VKP Bystrina SPU Nitra) 67
2. Andrej Kravárik (reprezentácia SR) 44
3. Richard Nemec (VK Prievidza) 24
4. Ľuboslav Šalata (TJ Spartak Myjava) 10
5. Richard Vlkolinský (VK KDS Šport Košice) 8
Peter Tholt (TJ Slávia Svidník) 8

TRÉNER ROKA – ŽENSKÁ ZLOŽKA

1. Michal Matušov (VK Slávia EU Bratislava) 61
2. Tomáš Varga (1. BVK / Strabag VC FTVŠ UK Bratislava) 46
3. Marek Rojko (reprezentácia SR, VK KP Brno) 32
4. František Bočkay (VK Eperia Prešov) 10
5. Eva Koseková (VTC Pezinok-Bilíkova) 3
Martin Rašner (Volley project UKF Nitra) 3
Teemu Sarna (Volley project UKF Nitra) 3

ROZHODCA ROKA

1. Juraj Mokrý 45
2. Peter Malík 11
3. Dušan Daruľa 10
Filip Moravčík 10

NAJLEPŠÍ HRÁČI NA JEDNOTLIVÝCH POSTOCH

MUŽI:
nahrávač: Michal Masný
smečiar: Matej Paták
blokár: Emanuel Kohút
univerzál: Milan Bencz
libero: Matej Kubš

ŽENY:
nahrávačka: Barbora Koseková
smečiarka: Nikola Radosová
blokárka: Jaroslava Pencová
univerzálka: Karin Šunderlíková
libero: Michaela Španková

ZOSTAVY ROKA

MUŽI:
nahrávač: Michal Masný
smečiari: Matej Paták a Marcel Lux
blokári: Emanuel Kohút a Peter Ondrovič
univerzál: Milan Bencz
libero: Matej Kubš

ŽENY:
nahrávačka: Barbora Koseková
smečiarky: Nikola Radosová a Dominika Drobňáková
blokárky: Jaroslava Pencová a Michaela Abrhámová
univerzálka: Karin Šunderlíková
libero: Michaela Španková

JUNIOR ROKA 2017

Július Firkaľ (Trenčín, Düren/Nem.)

JUNIORKA ROKA 2017

Karolína Fričová (Slávia Bratislava)

NAJLEPŠÍ BEACHVOLEJBALOVÝ PÁR ROKA

Natália Dubovcová, Andrea Štrbová

PREHĽAD VÍŤAZOV ANKETY SVF VOLEJBALISTA ROKA

2017 Emanuel Kohút – Jaroslava Pencová
2016 Emanuel Kohút – Jaroslava Pencová
2015 Martin Sopko starší – Jaroslava Pencová
2014 Michal Masný – Jaroslava Pencová
2013 Emanuel Kohút – Jaroslava Pencová
2012 Lukáš Diviš starší – Dominika Valachová
2011 Tomáš Kmeť – Monika Smák
2010 Martin Nemec – Monika Smák
2009 Michal Masný – Monika Smák
2008 Michal Masný – Petronela Biksadská
2007 František Ogurčák – Petronela Biksadská
2006 František Ogurčák – Alica Székelyová
2005 Tomáš Kmeť – Monika Smák
2004 Jakub Joščák – Alica Székelyová
2003 Richard Nemec – Alica Székelyová
2002 Peter Diviš – Adriana Marčeková
2001 Andrej Kravárik – Adriana Marčeková
2000 Andrej Kravárik – Adriana Marčeková
1999 Richard Nemec – Adriana Marčeková
1998 Richard Nemec – Slávka Homzová
1997 Richard Nemec – Adriana Farkašová (Marčeková)
1996 Richard Nemec – Adriana Farkašová (Marčeková)
1995 Richard Nemec – Katarína Rimovská
1994 Andrej Kravárik – Monika Kulová (Smák)

Viac k témam: Emanuel Kohút, Jaroslava Pencová, volejbal, Volejbalista roka
Zdroj: Webnoviny.sk – Foto: Pencová a Kohút obhájili prvenstvo v ankete Volejbalista roka © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mikaela Shiffrinová sa na svahy vrátila vo veľkom štýle, vyhrala slalom v Aare a spečatila zisk malého glóbusu

Predchádzajúce týždne vynechala pre problémy s kolenom, ktoré si poranila ešte v januári pri páde v talianskej Cortine d'Ampezzo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *