Home / SVET / Trump by nemal Severnú Kóreu zaháňať do kúta, myslí si Putin a vyzýva na menej agresie

Trump by nemal Severnú Kóreu zaháňať do kúta, myslí si Putin a vyzýva na menej agresie

MOSKVA 25. mája (WebNoviny.sk) – So Severnou Kóreou by sa nemalo diskutovať agresívne a zaháňať ju do kúta, vyhlásil v piatok ruský prezident Vladimir Putin. Svoje slová neadresoval nikomu konkrétnemu, je však zrejmé, že ich smeroval na amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Zástanca jemnejšieho prístupu

Ten vo štvrtok zvolil smerom k Severnej Kórei ostrejší tón, na čo severokórejský režim v piatok reagoval, naopak, zmiernením svojho dovtedajšieho konfrontačného prístupu. Putin je zástancom miernejšieho prístupu k Severnej Kórei: „Ak sa nesprávate agresívne a nezatláčate Severnú Kóreu do kúta, výsledok, ktorý potrebujeme, sa dosiahne rýchlejšie a za nižšiu cenu,“ mieni ruský prezident.

Putin je tiež presvedčený, že je potrebné, aby dohoda s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) o jej denuklearizácii „zahŕňala aj garancie suverenity a územnej celistvosti“ pre túto krajinu.

Odporúčame:
O summite USA – Severná Kórea sa znova diskutuje, Trump nevylúčil ani pôvodný termín

Trump v piatok večer vyhlásil, že plánovaný summit Spojené štáty – KĽDR, ktorý vo štvrtok sám odvolal, sa možno predsa len nakoniec uskutoční v pôvodnom termíne, teda 12. júna. Prezident potvrdil, že medzi Washingtonom a Pchjongjangom sa už opäť o summite živo diskutuje.

Šlo o taktiku

„Oni ho veľmi chcú, my ho tiež chceme,“ povedal Trump o stretnutí. V súvislosti s jeho listom severokórejskému lídrovi Kim Čong-unovi, v ktorom mu vo štvrtok veľmi ostrou formou oznámil, že USA sa na summite nezúčastnia, Trump v piatok naznačil, že šlo o taktiku. „Všetci hrajú hry,“ povedal.

Najnovšie stanovisko Severnej Kórey, v ktorom vyjadrila ochotu rokovať s USA kedykoľvek a v akomkoľvek formáte, prijal Trump s veľkým potešením. „Skvelá novinka, srdečné a produktívne stanovisko zo strany Severnej Kórey. Čoskoro sa presvedčíme, kam to povedie, ale dúfajme, že k dlhej a trvalej prosperite a mieru. Čas ukáže,“ vyhlásil Trump.

Odporúčame:
Trump pre obrovský hnev z vyjadrení KĽDR zrušil plánovaný summit s Kim Čong-unom

Severná Kórea v piatok ráno oznámila, že je stále pripravená rokovať so Spojenými štátmi „kedykoľvek v akomkoľvek formáte“. Severokórejské ministerstvo zahraničia uviedlo, že je „ochotné dať USA čas a možnosti“, aby konanie rokovaní prehodnotilo. Trumpovo pôvodné rozhodnutie summit zrušiť podľa Pchjongjangu ukazuje závažnosť historicky hlboko zakoreneného nepriateľstva medzi oboma krajinami, a preto by sa mal summit „urgentne konať“, aby sa tieto vzťahy zlepšili, uviedlo ministerstvo.

Viac k témam: Donald Trump, jadrové zbrane, Kim Čong-un, KĽDR Kórejská ľudovodemokratická republika, mierové rozhovory, Putin, Rusko, Severná Kórea, summit, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump by nemal Severnú Kóreu zaháňať do kúta, myslí si Putin a vyzýva na menej agresie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *