Home / SLOVENSKO / Slovensko očakáva vyvodenie zodpovednosti voči Rusku za zostrelenie lietadla MH17 nad Ukrajinou

Slovensko očakáva vyvodenie zodpovednosti voči Rusku za zostrelenie lietadla MH17 nad Ukrajinou

BRATISLAVA 25. mája (WebNoviny.sk) – Slovensko plne podporuje vyhlásenie EÚ, ktorá vyzýva Ruskú federáciu, aby plne spolupracovala so všetkým úsilím o vyvodenie zodpovednosti za zostrelenie lietadla malajských aerolínií MH17 nad Ukrajinou 17. júla 2014. Vyhlásilo to ministerstvo zahraničných vecí v oznámení, ktoré agentúre SITA poslal tlačový odbor ministerstva.

Barbarský čin

„Slovenská republika pripisuje mimoriadnu vážnosť výsledkom vyšetrovania Medzinárodného vyšetrovateľského tímu (JIT), ktoré priniesli závery o zodpovednosti za zostrelenie lietadla malajských aerolínií MH17 nad Ukrajinou 17. júla 2014. Očakávame vyvodenie dôsledkov za tento barbarský čin, pri ktorom prišlo o život 298 ľudí. V tejto súvislosti plne podporujeme vyhlásenie EÚ, ktorá vyzýva Ruskú federáciu, aby plne spolupracovala so všetkým úsilím o vyvodenie zodpovednosti“.

Holandsko a Austrália formálne obvinili Rusko zo zodpovednosti za zostrelenie malajzijského civilného lietadla nad východnou Ukrajinou, pri ktorom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Oznámenie prišlo v piatok, deň po tom, čo medzinárodní vyšetrovatelia uviedli, že pád lietadla spôsobil raketový systém Buk patriaci vojenskej jednotke umiestnenej v Rusku. Konkrétne podľa nich išlo o systém 53. brigády protivzdušnej obrany ruských ozbrojených síl so základňou v ruskom meste Kursk.

Odporúčame:
Holandsko a Austrália obvinili Rusko zo zostrelenia letu MH17 do Malajzie, Kremeľ obvinenia odmieta

Holandský minister zahraničia Stef Blok po týchto informáciách uviedol, že „vláda teraz podniká ďalší krok na formálne vyvodenie zodpovednosti voči Rusku“. Holandsko spolu s Austráliou vyzvalo Moskvu, aby pristúpila na rokovania s cieľom nájsť riešenie, ktoré by viedlo k dosiahnutiu spravodlivosti.

Vinia Ukrajinu

Rusko odmietlo tvrdenia Holandska a Austrálie, že je právne zodpovedné za zostrelenie malajzijského civilného lietadla nad východnou Ukrajinou spred štyroch rokov. Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov však v piatok uviedol, že Rusko sa nesmelo podieľať na vyšetrovaní, preto nemôže veriť jeho výsledkom. Dodal tiež, že k tragédii prispela Ukrajina tým, že neuzavrela svoj vzdušný priestor nad vojnovou zónou.

Ruské ministerstvo obrany v stredu vyhlásilo, že raketa, ktorá let MH17 zostrelila, „viac než pravdepodobne“ pochádzala z ukrajinského arzenálu. Fragmenty predložené vyšetrovateľmi naznačujú, že išlo o raketu sovietskej výroby z roku 1986. Ruská armáda však všetky rakety tohto typu údajne zlikvidovala v roku 2011. Ministerstvo tvrdí, že Ukrajina takéto strely zdedila po sovietskej armáde, preto zbraň „viac než pravdepodobne patrila ukrajinským ozbrojeným silám“.

Boeing 777 leteckej spoločnosti Malaysian Airlines smeroval z holandského Amsterdamu do malajzijskej metropoly Kuala Lumpur, keď ho 17. júla 2014 zostrelili nad východnou Ukrajinou. Raketa zasiahla lietadlo po vystrelení z oblasti Donbasu, ktorá je pod kontrolou proruských separatistov. Rusko opakovane odmietlo, že by bolo za tragédiu zodpovedné.

Viac k témam: Boeing 777, Európska únia, lietadlo, MH17, pád lietadla, raketový útok, Rusko, Ukrajina
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko očakáva vyvodenie zodpovednosti voči Rusku za zostrelenie lietadla MH17 nad Ukrajinou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *