Home / SVET / O summite USA – Severná Kórea sa znova diskutuje, Trump nevylúčil ani pôvodný termín

O summite USA – Severná Kórea sa znova diskutuje, Trump nevylúčil ani pôvodný termín

WASHINGTON 25. mája (WebNoviny.sk) – Summit Spojené štáty – Severná Kórea, ktorý americký prezident Donald Trump vo štvrtok odvolal, sa možno predsa len nakoniec uskutoční v pôvodnom termíne, teda 12. júna. Trump to povedal v piatok v reakcii na najnovšie zmierlivé stanovisko zo strany Severnej Kórey.

„Uvidíme, ako to dopadne, mohlo by to byť aj toho dvanásteho,“ povedal Trump. Prezident potvrdil, že medzi Washingtonom a Pchjongjangom sa už opäť o summite živo diskutuje. „Oni ho veľmi chcú, my ho tiež chceme,“ povedal Trump o stretnutí.

V súvislosti s jeho listom severokórejskému lídrovi Kim Čong-unovi, v ktorom mu veľmi ostrou formou oznámil, že USA sa na summite nezúčastnia, Trump v piatok naznačil, že šlo o taktiku. „Všetci hrajú hry,“ povedal tajomne.

Odporúčame:
Kim Čong-un opäť hrozí zrušením summitu s USA, pobúrili ho Penceove „hlúpe“ vyjadrenia

Americký prezident Donald Trump, ktorý vo štvrtok oznámil zrušenie summitu so Severnou Kóreou, v piatok túto krajinu naopak pochválil. Páčilo sa mu jej najnovšie stanovisko, v ktorom vyjadrila ochotu rokovať s USA kedykoľvek a v akomkoľvek formáte.

„Skvelá novinka, srdečné a produktívne stanovisko zo strany Severnej Kórey. Čoskoro sa presvedčíme, kam to povedie, ale dúfajme, že k dlhej a trvalej prosperite a mieru. Čas ukáže,“ napísal Trump v piatok na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Zrušenie rozhovorov Trumpom

Severná Kórea v piatok ráno oznámila, že je stále pripravená rokovať so Spojenými štátmi „kedykoľvek, v akomkoľvek formáte“. Severokórejké ministerstvo zahraničia uviedlo, že je „ochotné dať USA čas a možnosti“, aby konanie rokovaní prehodnotilo.

Zrušenie rozhovorov zo strany Trumpa označilo za „nečakané“ a „veľmi poľutovaniahodné“. Trumpove rozhodnutie podľa Pchjongjangu ukazuje závažnosť historicky hlboko zakoreneného nepriateľstva medzi oboma krajinami, a preto by sa mal summit „urgentne konať“, aby sa tieto vzťahy zlepšili, uviedlo ministerstvo.

Odporúčame:
Severná Kórea kritizuje zrušenie rozhovorov s USA, rokovať je pripravená kedykoľvek

Trump zrušenie summitu, ktorý sa mal uskutočniť 12. júna v Singapure, odôvodnil „obrovským hnevom a otvoreným nepriateľstvom“ v nedávnom vyjadrení zo strany Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR).

„Politická bábka“

V spomínanom vyhlásení severokórejské vedenie označilo viceprezidenta Mikea Pencea, ktorý v jednom z rozhovorov prirovnal Severnú Kóreu k Líbyi, za „politickú bábku“ a uviedlo, že je rovnako pripravené stretnúť sa pri jadrovej konfrontácii ako aj pri rokovacom stole.

Niekoľko hodín po oznámení zrušenia stretnutia Trump oznámil, že čaká na to, či sa Kim Čong-un znova „zapojí do konštruktívneho dialógu“.

Odporúčame:
Zrušený summit Trumpa a Kim Čong-una prekvapil Južnú Kóreu aj generálneho tajomníka OSN

Trump okrem toho Kima vyzval, aby sa mu ozval, keď zmení názor, a povedal, že kým sa tak nestane, budú naďalej v platnosti tvrdé sankcie voči Pchjongjangu, ako aj kampaň „maximálneho tlaku“. Trump dodal, že je ešte stále možné, že by sa summit uskutočnil, či už v pôvodnom, alebo neskoršom termíne.

Viac k témam: Donald Trump, Kim Čong-un, Severná Kórea, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – O summite USA – Severná Kórea sa znova diskutuje, Trump nevylúčil ani pôvodný termín © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľsko odvolalo veliteľa zboru rýchlej reakcie európskej armády Eurocorps, vyšetrujú jeho bezpečnostnú previerku

Poľsko začalo vyšetrovanie vojenskej kontrarozviedky, do ktorého bol zapojený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *