Home / EKONOMIKA / Ekonomika Slovenska / Deň daňovej slobody máme tento rok skôr, na štát pracujú Slováci kratšie ako vlani

Deň daňovej slobody máme tento rok skôr, na štát pracujú Slováci kratšie ako vlani

BRATISLAVA 25. mája (WebNoviny.sk) – Ľudia na Slovensku pracujú tento rok na štát o desať dní kratšie ako vlani. Vyplýva to z analýzy verejných výdavkov a daňového a príspevkového zaťaženia na Slovensku pre rok 2018 Nadácie F. A. Hayeka.

Deň daňovej slobody tak v roku 2018 pripadá na 25. mája, čo znamená, že daňovníci odpracovali 144 dní, kým splatili svoj tohtoročný účet za chod štátu. Zároveň ide o najskorší termín dňa daňovej slobody od roku 2008, kedy bol zaznamenaný vôbec najlepší výsledok, a to 22. máj.

Odporúčame:
Slováci uprednostňujú online vybavovanie pred návštevou úradu, hlavným benefitom je ušetrený čas

Podľa Tomáša Púchleho z Nadácie F.A. Hayeka je však tohtoročný výsledok do významnej miery dočasný a je s ním spojených viacero otáznikov. Výrazne mu totiž pomohol dynamický rast hospodárstva, ktorý ovplyvnil dva z troch kľúčových faktorov tohtoročného zlepšenia.

Tri dôvody

Prvým faktorom je samotný rast ekonomiky, ktorý je rýchlejší ako verejné výdavky. „Výsledkom je relatívne nižšia miera prerozdeľovania v ekonomike ako vlani,“ uviedol na piatkovej tlačovej konferencii Púchly.

Druhým faktorom súvisiacim s pozitívnym vývojom ekonomiky je zlepšovanie na trhu práce, keď je nezamestnanosť na historicky najnižších úrovniach a niekoľko rokov po sebe významne rastú mzdy. Viac pracujúcich tak platí vyššie odvody a zároveň štát potrebuje menej prostriedkov na krytie deficitu dôchodkového poistenia.

Odporúčame:
ITAPA: Slováci sú spokojní s e-službami, v ďalšej modernizácii sa inšpirujeme u Britov a Fínov

Podľa Púchleho aj v tomto prípade však hrozí riziko, že v prípade krízy sa situácia na trhu práce zhorší a štát bude musieť opäť zvyšovať výdavky v sociálnej oblasti. Ako tretí dôvod označili analytici z Nadácie F. A. Hayeka neschopnosť Slovenska čerpať eurofondy.

Zaťaženie zamestnanca narástlo

Skrátenie obdobia platenia daní a príspevkov daňovníkov na štát sa tak podľa analýzy podarilo dosiahnuť napriek tomu, že daňové a odvodové zaťaženie priemerného zamestnanca narástlo. Podľa prepočtov nadácie zostane pracujúcim približne 47 centov tak smeruje na poistné odvody a dane.

Odporúčame:
Priemerný Slovák ročne vyhodí 111 kilogramov jedla, ministerka Matečná vyzýva k uvedomelosti

„Dlhodobo sa tento stav výraznejšie nemení. Od konca krízy však môžeme pozorovať stabilný trend pozvoľného navyšovania celkového daňovo-odvodového bremena,“ uvádza Nadácia F. A. Hayeka.

Nadácia F. A. Hayeka vyhlasuje deň daňovej slobody každoročne od roku 1999. Hlavný výpočet predstavuje podiel konsolidovaných výdavkov verejného sektora na hrubom domácom produkte v danom roku. Toto číslo sa následne premieta na počet dní, ktoré musia ľudia odpracovať, aby takpovediac splatili ročný účet za chod štátu.

Viac k témam: dane, Deň daňovej slobody, Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk – Deň daňovej slobody máme tento rok skôr, na štát pracujú Slováci kratšie ako vlani © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najlepšie podmienky pre malé a stredné firmy na Slovensku sú v Prešove, tvrdí štúdia

Najlepšie čiastkové umiestnenie spomedzi slovenských miest v štúdii Doing Business, ktorá porovnávala podnikanie vo vybraných mestách v  Chorvátsku, Českej republike, Portugalsku a na Slovensku dosiahla Žilina, ktorej patrí tretia priečka v indikátore Prístup k elektrickej energii. BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Zo slovenských miest sa má podľa štúdie Doing Business, ktorú vypracovala Svetová banka, najjednoduchšie podnikať malým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *