Home / EKONOMIKA / Ministerka Matečná si našla obetného baránka, rozohnil sa Fecko počas schôdze o jej odvolaní

Ministerka Matečná si našla obetného baránka, rozohnil sa Fecko počas schôdze o jej odvolaní

BRATISLAVA 24. mája (WebNoviny.sk) – Poslanec NR SR za OĽaNO Martin Fecko v rozprave k návrhu na vyslovenie nedôvery Gabriele Matečnej vyčítal ministerke pôdohospodárstva unáhlené a neadekvátne kroky voči pracovníkom Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy (VÚPOP) v Prešove.

Zamestnanci obetným baránkom

Zamestnanci sa mali podľa slov Martina Fecka stať v celom systéme prerozdeľovania priamych platieb iba obetným baránkom a zahmlievacím manévrom.

„Dnes sa, pani ministerka Matečná, zodpovedáte za svoje pôsobenie v pozícii ministerky pôdohospodárstva. Dopustili ste sa nepráva a zla a dali ste im voľný priebeh. Toto konanie je nezlučiteľné s funkciou ministerky. Spreneverili ste sa svojmu sľubu. Nehájite záujmy občanov SR a zanedbali ste farmárov. Traktory v uliciach to dokumentujú,“ povedal na začiatku svojho vystúpenia Martin Fecko.

Odporúčame:
Naživo: Ministerka Matečná čelí odvolávaniu, v parlamente je mimoriadna schôdza

Opozičnému poslancovi okrem najčastejšie spomínaných výhrad opozície prekáža jej postup pri vyvodení personálnej zodpovednosti v kauze firmy Agro Porúbka. Martin Fecko uviedol, že kroky po prevalení kauzy boli unáhlené a neadekvátne. Trojica pracovníkov VÚPOP Prešov, voči ktorým vyvodila ministerka zodpovednosť, mala byť odvolaná neprávom a dôvodom na ich odvolanie malo byť podľa Fecka to, že do systému najviac videli.

List pre ministerku

V súvislosti s tým Martin Fecko citoval v pléne list zaslaný ministerke Gabriele Matečnej od jedného z prepustených zamestnancov. „S odstupom času nevnímate Vaše rozhodnutie za unáhlené a neodôvodnené? Ústav konal a nepochybil. Jedná sa o systémovú a metodickú chybu, nie o osobné zlyhanie. Údaje z VÚPOP uniknúť nemohli.

Navyše riaditeľ VÚPOP nastúpil do funkcie v čase, kedy tieto práce s posudzovaním boli už ukončené. Prečo ste celý manažment odvolali bezodkladne, pričom v prípade Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) čakáte na výsledky orgánov činných v trestnom konaní? Je to zrovna PPA, ktorá zlyháva. Museli ste verejnosti predložiť obeť? Všetko tak ide podľa starých koľají. Nepreverili ste si kompetencie VÚPOP. Ako ministerka hazardujete s medzinárodne uznávanými kapacitami v oblasti pôdoznalectva,“ prečítal z listu Fecko.

Odporúčame:
Nicholsonová nerozumie otázke pôdohospodárstva, tvrdí Danko na obranu ministerky Matečnej

Opozičný poslanec Fecko ministerke pripomenul jej vyjadrenie spred času, keď Gabriela Matečná tvrdila, že ak chce politik útočiť, musí mať dôkazy. V prípade Prešova ministerka podľa Fecka túto svoju zásadu porušila.

„Odvolali ste nevinných ľudí. Experti na diaľkový prieskum konštatujú, ak by mali detailnejšie informácie, pochybenia by sa minimalizovali a treba k tomu iba málo peňazí. Tie sa ale stále nevedia nájsť, no asi to tak niekomu vyhovuje,“ dodal poslanec za OĽaNO.

Viac k témam: agrodotácie, farmári, Martin Fecko, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, poľnohospodárstvo, PPA Pôdohospodárska platobná agentúra, VÚPOP Výskumný ústav pôdoznalectva a ochrany pôdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerka Matečná si našla obetného baránka, rozohnil sa Fecko počas schôdze o jej odvolaní © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poslanci schválili nový zákon o ochrane spotrebiteľa. Zmeny čakajú zákazníkov aj obchodníkov 

Nový zákon by mal platiť od júla tohto roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *