Home / KULTÚRA / Knihy / Zomrel oceňovaný spisovateľ Philip Roth, slávu mu priniesol kontroverzný román

Zomrel oceňovaný spisovateľ Philip Roth, slávu mu priniesol kontroverzný román

NEW YORK 23. mája (WebNoviny.sk) – Vo veku 85 rokov zomrel americký spisovateľ Philip Roth. Oceňovaný autor skonal v utorok v noci v nemocnici v New Yorku.

Ako uviedol jeho literárny agent Andrew Wylie, rodák z Newarku v New Jersey zomrel v dôsledku kongestívneho srdcového zlyhania.

Philip Milton Roth

Philip Milton Roth sa narodil 19. marca 1933. Vo svojich dielach bol neúprosným satirikom a nekompromisným realistom, ktorý svojím priamym štýlom rozprávačstva o sexe, osude či smrti konfrontoval čitateľov. Svoj prvý úspech zaznamenal zbierkou poviedok Goodbye Columbus (1959, v češtine vyšla ako Sbohem, město C. a pět povídek, pozn. SITA), ktorá mu vyniesla Národnú knižnú cenu.

Najviac ho však do povedomia verejnosti dostal až jeho kontroverzný štvrtý román Portnoy’s Complaint (1969, v češtine vyšiel ako Portnoyův komplex). Za svoju kariéru napísal viac ako 30 kníh. Medzi jeho ďalšie diela patria napríklad romány The Ghost Writer (1979, v češtine vyšiel ako Elév), The Prague Orgy (1985, v češtine vyšiel ako Pražské orgie), Sabbath’s Theater (1995, v češtine vyšiel ako Sabbathovo divadlo), American pastoral (1997, v češtine vyšiel ako Americká idyla), Everyman/Ktokoľvek (2006), Rozhorčenie (2008), Pokorenie (2009) či Nemezis (2010).

Množstvo literárnych ocenení

Roth má na konte množstvo literárnych ocenení vrátane dvoch Národných knižných cien, druhú dostal za spomínaný Sabbath’s Theater, dvoch Cien amerických knižných kritikov, Man Booker International Prize či Pulitzerovej ceny, ktorú mu vyniesol zmienený román American Pastoral. Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránky www.bbc.com.

Viac k témam: Philip Roth, spisovateľ, úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrel oceňovaný spisovateľ Philip Roth, slávu mu priniesol kontroverzný román © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Zomrel Milan Kundera, česko-francúzsky autor svetoznámych románov

V roku 1975 po ponuke z Univerzity v Rennes odišiel z Československa do Francúzska, odkiaľ sa už nevrátil.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *