Home / Zdravie / Úmrtia Slovákov na ochorenia srdca a ciev sa neznižujú, viacero opatrení to môže zmeniť

Úmrtia Slovákov na ochorenia srdca a ciev sa neznižujú, viacero opatrení to môže zmeniť

BRATISLAVA 23. mája (WebNoviny.sk) – Na Slovensku sa stále nedarí znižovať vysokú úmrtnosť na choroby srdca a ciev, ako aj výskyt týchto ochorení napriek vysokým nákladom na farmakoterapiu a investíciám do moderných spôsobov diagnostiky a liečby.

Zhodnotil to na tlačovej konferencii predseda Slovenskej ligy proti hypertenzii a predseda pracovnej skupiny kardiovaskulárnej rehabilitácie pri Slovenskej kardiologickej spoločnosti Štefan Farský. Podľa neho sú dve možnosti ako zlepšiť situáciu, buď znížiť hladiny rizikových faktorov alebo zlepšiť úroveň odbornej kardiologickej starostlivosti.

Nižšia daň na vybrané potraviny

Ako uviedol, skúsenosti z vyspelých krajín ukazujú, že na významnej redukcii úmrtnosti na choroby srdca a ciev a výskytu týchto ochorení sa najviac podieľajú intervencie zamerané na rizikové faktory aterosklerózy a liečebné zmeny životného štýlu, menej investície do farmakoterapie a moderných technológií.

Štát by mal podľa Farského znížiť sadzbu dane z pridanej hodnoty na vybrané vhodné potraviny, naopak, vyššou sadzbou by mal zdaňovať nevhodné potraviny, napríklad sladené nápoje.

Odporúčame:
Slovenskí zamestnanci si polepšia, zavádzajú sa príplatky za nočnú aj víkendovú prácu

Zredukovať by sa mala aj nočná práca v odvetviach, kde je to možné. Predseda navrhuje podporu programov zameraných na pravidelnú fyzickú aktivitu, či zmenu prístupu zdravotných poisťovní k životnému štýlu svojich poistencov – nemali by ho považovať za ich súkromnú záležitosť, pretože významne ovplyvňuje zdravotný stav a náklady na zdravotnú starostlivosť.

Usmernenie verejnej mienky

Riešením je aj neostať v primárnej zdravotnej starostlivosti len pri preventívnych prehliadkach, ale pravidelne vyhodnocovať, ako sa menia jednotlivé rizikové faktory u poistencov v starostlivosti všeobecných lekárov a špecialistov a aké sú náklady s tým spojené.

Ďalšou možnosťou je zavedenie ambulancií vedených sestrou zameraných na redukciu rizikových faktorov u nekomplikovaných pacientov s hypertenziou, hypercholesterolémiou, obezitou.

Odporúčame:
Príplatky za prácu v noci a cez víkend spôsobia zdražovanie potravín, upozorňujú obchodníci

Farský taktiež poukázal, že chýba autorita, ktorá by usmernila verejnú mienku. Rovnako by bolo vhodné vytvoriť Úrad splnomocnenca pre prevenciu a rehabilitáciu kardiovaskulárnych chorôb.

Viac k témam: nočná práca, potraviny, preventívne prehliadky, Slovenská kardiologická spoločnosť, Slovenská liga proti hypertenzii, Štefan Farský, zdravotníctvo
Zdroj: Webnoviny.sk – Úmrtia Slovákov na ochorenia srdca a ciev sa neznižujú, viacero opatrení to môže zmeniť © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Bolesť hrdla je v jesenných mesiacoch pomerne bežná u detí aj dospelých. Ako ju liečiť?

Bolesť a nepríjemné pocity v hrdle sú často sprievodným javom popri iných príznakoch chorôb ako angína či chrípka. Ide o pomerne častý problém najmä u detí, ale vyskytuje sa aj u dospelých. O to rýchlejšie k nemu dochádza, keď má osoba oslabenú imunitu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *