Home / Zdravie / Súkromná spoločnosť Agel vybuduje v Komárne z vlastných zdrojov Komplexné onkologické centrum

Súkromná spoločnosť Agel vybuduje v Komárne z vlastných zdrojov Komplexné onkologické centrum

BRATISLAVA 22. mája (WebNoviny.sk) – Skupina Agel, najväčší súkromný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti v strednej Európe, vybuduje v komárňanskej nemocnici Komplexné onkologické centrum z vlastných zdrojov. Ako v utorok informovala, slúžiť bude pre päťstotisíc obyvateľov zo spádovej oblasti južného a stredného Slovenska.

V súčasnosti prebieha prvá etapa výstavby, ktorá si vyžiada investície v hodnote štyri milióny eur. Tá zahŕňa obstarávanie moderného lineárneho urýchľovača s CT simulátorom,“ uviedol generálny riaditeľ skupiny Agel Milan Leckéši.

Preskočia niekoľko vývojových generácií

Komplexné onkologické centrum zvýši dostupnosť zdravotnej starostlivosti nielen pre obyvateľov Nitrianskeho kraja, ale aj okolitých krajov. Otvorenie modernizovaného pracoviska – oddelenia radiačnej onkológie, ktoré je prvou časťou projektu, je naplánované na december tohto roka. „Novým prístrojom preskočíme niekoľko vývojových generácií lineárnych urýchľovačov. Hlavný prínos pre pacientov bude v spresnení liečby a šetrení okolitých zdravých tkanív,“ povedal primár oddelenia radiačnej onkológie v Nemocnici Komárno Pavel Demeter.
Zámer vybudovať Komplexné onkologické centrum v Nemocnici Komárno vychádza z lokálnych a medzinárodných štatistík výskytu, úmrtnosti a prevalencie onkologických ochorení v spádovej oblasti. „V súčasnosti ošetríme takmer sedemsto pacientov ročne. Od tejto hranice sa chceme odraziť, v budúcnosti plánujme ošetriť viac ako tisícdvesto pacientov,“ uviedol riaditeľ Nemocnice Komárno Miroslav Jaška.

Úroveň špičkových onkologických pracovísk

Podľa štatistík OECD patrí Slovenská republika popri Maďarsku k nelichotivým štátom v úmrtnosti na onkologické ochorenia. Z regionálneho pohľadu je najviac postihnutá juhozápadná oblasť Slovenska, ide o okresy Komárno, Dunajská Streda, Galanta, Nové Zámky, Levice, Veľký Krtíš a Šaľa. Z pohľadu onkologických pracovísk v rámci regionality a výskytu onkologických ochorení Agel predpokladá rozšírenie spádovej oblasti. Mala by zahŕňať okresy Komárno, Nové Zámky, Levice, Dunajská Streda, Šaľa, Galanta, Veľký Krtíš a Krupina. Táto spádová oblasť predstavuje takmer päťstotisíc obyvateľov.
Komplexné onkologické centrum v Nemocnici Komárno dosiahne úroveň špičkových onkologických pracovísk. Pripravuje sa rozšírenie diagnostickej sekcie, to znamená zvýšenie počtu CT vyšetrení a vyšetrení s pomocou magnetickej rezonancie, výstavba PET/CT pracoviska a patológie,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Agel SK, a. s., Alžbeta Sivá. „Predpokladáme, že poskytneme starostlivosť pre tritisíc pacientov s nádorovými ochoreniami za rok pri predpokladanom ročnom raste dve percentá. Vzhľadom na výskyt onkologických ochorení a odhad potreby hospitalizácií budeme prevádzkovať lôžka pre pacientov v odbore klinickej onkológie v nanovo vybudovaných priestoroch,“ dodala.

Viac k témam: Komárno, nemocnica, onkológia
Zdroj: Webnoviny.sk – Súkromná spoločnosť Agel vybuduje v Komárne z vlastných zdrojov Komplexné onkologické centrum © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Bolesť hrdla je v jesenných mesiacoch pomerne bežná u detí aj dospelých. Ako ju liečiť?

Bolesť a nepríjemné pocity v hrdle sú často sprievodným javom popri iných príznakoch chorôb ako angína či chrípka. Ide o pomerne častý problém najmä u detí, ale vyskytuje sa aj u dospelých. O to rýchlejšie k nemu dochádza, keď má osoba oslabenú imunitu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *