Home / SLOVENSKO / Koalícia chce zmeniť voľbu ústavných sudcov, Fico nesúhlasí so zvýšením potrebných hlasov na 90

Koalícia chce zmeniť voľbu ústavných sudcov, Fico nesúhlasí so zvýšením potrebných hlasov na 90

BRATISLAVA 22. mája (WebNoviny.sk) – Koalícia podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica navrhne, aby na zvolenie kandidáta na ústavného sudcu bolo potrebných minimálne 76 hlasov poslancov NR SR.

Doteraz stačila jednoduchá väčšina. Ako povedal novinárom Fico po rokovaní Koaličnej rady, nesúhlasí však s tým, aby na zvolenie kandidáta bolo potrebných 90 hlasov. Podľa Fica by totiž v takom prípade parlament nebol schopný kandidátov zvoliť.

Odporúčame:
Video: OĽaNO podporí návrh Smeru na dôchodkový strop iba v prípade, ak zahrnú ich podmienky

Kandidát na ústavného sudcu by mal hovoriť minimálne jedným svetovým jazykom. Mal by mať absolvovanú justičnú skúšku, prípadne advokátsku alebo prokurátorskú. Mal by mať elementárne znalosti z prokuratúry alebo advokácie.

Vo februári 2019 sa končí funkčné obdobie deviatim z trinástich ústavných sudcov. Parlament bude voliť osemnásť kandidátov na ústavných sudcov tento rok na jeseň.

Predseda NR SR Andrej Danko je za zachovanie minimálneho veku pre ústavných sudcov. „Byť ústavným sudcom musí byť česť a honor. Vekový limit je dôležitý pre skúsenosť,“ povedal. V súčasnosti musí mať ústavný sudca minimálne 40 rokov.

Viac k témam: koalícia, Robert Fico, Smer-SD, Ústavný súd SR, voľba ústavných sudcov
Zdroj: Webnoviny.sk – Koalícia chce zmeniť voľbu ústavných sudcov, Fico nesúhlasí so zvýšením potrebných hlasov na 90 © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *