Home / šport / Cyklistika / Atraktívnu individuálnu časovku Gira d´Italia najlepšie zvládol Dennis, v ružovom ostal Yates

Atraktívnu individuálnu časovku Gira d´Italia najlepšie zvládol Dennis, v ružovom ostal Yates

ROVERETO 22. mája (WebNoviny.sk) – Austrálčan Rohan Dennis z tímu BMC Racing sa stal víťazom utorkovej 16. etapy na cyklistických pretekoch Giro d’Italia, ktorou bola atraktívna individuálna časovka z Trenta do Rovereta (34,2 km).

S mankom 14 sekúnd skončil druhý štvornásobný majster sveta v tejto disciplíne Nemec Tony Martin (Kaťuša-Alpecin), tretia priečka s odstupom 22 sekúnd zostala pre úradujúceho svetového šampióna a obhajcu celkového triumfu na Gire Toma Dumoulina

Výrazný posun Dennisa

V ružovom drese lídra pretekov jazdiaci Brit Simon Yates na 22. priečke zaostal za svojím holandským rivalom Doumoulinom o 1:15 min, ale bez problémov si udržal prvé miesto v celkovej priebežnej klasifikácii. Päť etáp pred koncom 101. ročníka Gira má 25-ročný Brit na čele náskok 56 sekúnd pred Dumoulinom. Tretí je Talian Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) s už vyšším odstupom 3:11 min. Polepšil si aj Brit Christopher Froome. Líder tímu Sky skončil v časovke piaty a celkovo poskočil zo siedmej na štvrtú priečku s mankom 3:50 min na Yatesa. Výrazný posun vpred zaznamenal aj víťaz časovky Dennis – z 11. na 6. pozíciu.

Odporúčame:
Video: Ružový Simon Yates vyhral svoju tretiu etapu na Giro d’Italia 2018 a zvýšil náskok na čele

Veľmi som chcel dnes vyhrať, lebo na začiatku v Izraeli sa mi to nepodarilo. Je to môj veľký deň, ale záverečný týždeň pretekov bude náročný. Budem to brať deň po dni a snažiť sa udržať si miesto v najlepšej desiatke,“ uviedol Rohan Dennis v prvej televíznej reakcii po svojom utorkovom triumfe.

Životná časovka Arua

Po dni voľna sa časovka jazdila na mierne zvlnenej rovine v regióne Trentino-Alto Adige na severe Talianska a s porciou troch desiatok kilometrov bez výraznejších technických častí vyhovovala silovým a mohutnejším typom jazdcov. S číslom 54 sa predstavil prvý veľký favorit Tony Martin a nemecký jazdec tímu Kaťuša-Alpecin a dosiahol dovtedy suverénne najlepší čas 40:14 min. Znamenalo to vedenie štvornásobného majstra sveta v individuálnej časovke, ale nie víťazstvo. Nečakane ho vystrašil Talian Fabio Aru, ktorý ako špecialista na kopce zajazdil životnú časovku a po príchode do cieľa sa zaradil na tretie miesto priebežného poradia (celkovo skončil šiesty).

Potom však prišiel na rad Austrálčan Rohan Dennis a už medzičasy naznačovali, že to bude nový líder. Napokon dosiahol čas rovných 40 minút a Martina zdolal o 14 sekúnd. Ďalší skvelý časovkár Chris Froome zaostal za Dennisom 35 sekúnd, a tak sa už len čakalo na výsledok Toma Dumoulina a Simona Yatesa. Víťaz úvodnej časovky na tohtoročnom Gire v Jeruzaleme Dumoulin napokon v cieli nestačil na Dennisa ani Martina, ale z pôvodného manka 2:11 na Yatesa zmazal 1:15 min. Napriek tomu s takmer minútovým odstupom na Yatesa to nebude mať pred záverom pretekov s obhajobou titulu vôbec ľahké.

Giro d’Italia 2018

16. etapa (Trento – Rovereto, 34,2 km):

1. Rohan Dennis (Aus.) BMC Racing 40:00 min, 2. Tony Martin (Nem.) Katuša-Alpecin +14 s, 3. Tom Dumoulin (Hol.) +22, 4. Jos van Emden (Hol.) LottoNL-Jumbo +27, 5. Chris Froome (V. Brit.) +35, 6. Fabio Aru (Tal.) Team UAE +37, 7. Alex Dowsett (V. Brit.) Kaťuša-Alpecin +40, 8. Diego Ulissi (Tal.) UAE Emirates +40, 9. Chad Haga (USA) Team Sunweb +47, 10. David de la Cruz (Šp.) Team Sky +1:01,… 22. Simon Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott +1:37 min.

Poradie po 16. etape:

1. Simon Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott 66:39:14 h, 2. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb +56 s, 3. Domenico Pozzovivo (Tal.) Bahrain-Merida +3:11, 4. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +3:50, 5. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ +4:19, 6. Rohan Dennis (Aus.) BMC Racing +5:04.

Viac k témam: cyklistika, Giro d´Italia
Zdroj: Webnoviny.sk – Atraktívnu individuálnu časovku Gira d´Italia najlepšie zvládol Dennis, v ružovom ostal Yates © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Peter Sagan musí v Taliansku podstúpiť na operáciu, trápia ho problémy so srdcom

Operácia môže nabúrať Saganove plány počas Olympijských hier v Paríži.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *