Home / SLOVENSKO / Opozícia stále volá po predčasných voľbách, ale jej návrh skrátiť Pellegriniho vládnutie neprešiel

Opozícia stále volá po predčasných voľbách, ale jej návrh skrátiť Pellegriniho vládnutie neprešiel

BRATISLAVA 22. mája (WebNoviny.sk) – Vládna koalícia v utorok premárnila príležitosť skrátiť volebné obdobie a dať občanom možnosť novej voľby.

Uviedla to na tlačovej besede poslankyňa NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Jana Kiššová po tom, čo poslanci vládnej koalície v utorok odmietli návrh ústavného zákona na skrátenie volebného obdobia. Pripomenula, že návrh predkladali SaS, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Sme rodina v čase búrlivých masových protestov po smrti novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Za skrátenie volebného obdobia hlasovalo 57 poslancov, 65 bolo proti a osem sa zdržalo. Ostatní nehlasovali. „Vláda Roberta Fica (Smer-SD) zlyhala v ochrane právneho štátu, spravodlivosti a bezpečnosti občanov,“ povedala Kiššová.

Vláda kontinuity, nie zmeny

Vláda Petra Pellegriniho podľa Kiššovej len dokazuje, že nie je vládou zmeny, ale vládou kontinuity toho, čo tu Fico roky budoval.

Odporúčame:
SaS, OĽaNO a Sme rodina chcú skrátiť Pellegriniho vládnutie. Navrhli aj termín predčasných volieb

Podľa poslankyne na Slovensku pretrváva tunelovanie verejného majetku, beztrestnosť vyvolených. Rovnako podľa nej „vládu riadia záujmy organizovaného zločinu, ktorý sa neštíti ani vraždy“. „Dôvodov na skrátenie volebného obdobia je omnoho viac,“ uviedla s tým, že koaliční lídri sa medzi sebou hádajú a odkazujú si, kto má koho z ktorého postu vymeniť.

„Nemajú ani odborný potenciál spravovať túto krajinu. Nie je tu náznak ani nejakých plánovaných zmien. Ministerka vnútra Denisa Saková sa nikdy nemala ministerkou stať, ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná mala pre kauzy odstúpiť,“ povedala a dodala, že pre kauzu Čistý deň nemal byť už ministrom ani Ján Richter.

Voľby sú jediným riešením situácie

Kiššová je presvedčená, že predčasné parlamentné voľby sú jediným riešením situácie. „Súčasná vláda nedokáže nastoliť spravodlivosť, držia ju pohromade kšefty,“ dodala. „Voľby sú demokratické a múdre,“ uviedla s tým, že táto koalícia nesie zodpovednosť za to, že za ďalšie dva roky organizovaný zločin zapustí korene ešte hlbšie.

Poslanec Eduard Heger z OĽaNO tvrdí, že hnutie považuje každé voľby za sviatok demokracie, kde voliči nastavujú zrkadlo politikom. „Táto vláda by bola najradšej, ak by už žiadne voľby nikdy neboli,“ vyjadril sa.

Milan Krajniak zo Sme rodina je presvedčený, že v politike každý niekomu pomáha, buď ľuďom, oligarchom v zákulisí alebo sebe. „Hlasovanie koalície dnes ukázalo, že nemajú záujem a odvahu opýtať sa ľudí, či ľudia chcú, aby toto pokračovalo. My tvrdíme, že ľudia nechcú takéto pokračovanie,“ vyhlásil a dodal, že je najférovejšie opýtať sa ľudí vo voľbách, čo chcú.

Opozičné strany v parlamente Sloboda a Solidarita (SaS), Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Sme rodina navrhovali ústavným zákonom skrátiť volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky. Ako v odôvodnení návrhu ústavného zákona o skrátení volebného obdobia uviedla poslankyňa za SaS Jana Kiššová, od volieb do Národnej rady Slovenskej republiky konaných 5. marca 2016 nastala zásadná zmena rozloženia politických síl. Poslanci však tento návrh neposunuli do druhého čítania.

Viac k témam: Eduard Heger, Jana Kiššová, Milan Krajniak, Národná rada SR, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Peter Pellegrini, predčasné voľby, SaS Sloboda a Solidarita, Sme Rodina Boris Kollár, Vláda SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Opozícia stále volá po predčasných voľbách, ale jej návrh skrátiť Pellegriniho vládnutie neprešiel © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľký prieskum: Slováci podporujú prechod fajčiarov na menej škodlivé produkty

Obyvatelia únie nesúhlasia s európskou politikou v oblasti tabaku. Brusel by mal podľa nich upustiť od nereálnych predstáv o úplnom odstránení nikotínu zo spoločnosti a viac sa otvoriť samotným fajčiarom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *