Home / EKONOMIKA / Ekonomika Slovenska / Priemerný Slovák ročne vyhodí 111 kilogramov jedla, ministerka Matečná vyzýva k uvedomelosti

Priemerný Slovák ročne vyhodí 111 kilogramov jedla, ministerka Matečná vyzýva k uvedomelosti

BRATISLAVA 21. mája (WebNoviny.sk) – Každý piaty slovenský spotrebiteľ priznáva, že v domácnosti plytvá potravinami. Priemerný obyvateľ Slovenska vyhodí ročne 111 kilogramov jedla. Najčastejšie vyhadzovanou potravinou sú chlieb, pečivo a navarené jedlo.

Informovalo o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v tlačovej správe, v ktorej zároveň upozornilo, že plytvanie jedlom znamená plytvanie prírodnými zdrojmi, a tak vyzýva spotrebiteľov na uvedomelejšie nakupovanie.

Najviac vyhadzujú jedlo v Holandsku

„Plytvať jedlom znamená plytvať zdrojmi, ktoré sú potrebné na jeho výrobu – pôdou, vodou, prácou ľudí, ale aj energiou. Je to nezodpovedné nielen voči životnému prostrediu, ale aj nemorálne voči ľuďom, čo si nemôžu dovoliť kvalitné jedlo. Je najvyšší čas, aby sme zásadným spôsobom zmenili svoje spotrebiteľské správanie,“ upozornila vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

Odporúčame:
Záujem mladých o chov včiel podľa Matečnej klesá, ministerstvo chce nepriaznivý stav zvrátiť

„V Európskej únii sa každý rok vyhodí 88 miliónov ton potravín, čo predstavuje 173 kilogramov na osobu ročne. Pritom skoro každý desiaty Európan si nemôže dovoliť kvalitné jedlo. V rebríčku krajín, ktoré najviac plytvajú potravinami, je Slovensko ôsme od konca, najhoršie je na tom Holandsko, najlepšie Slovinsko,“ pokračovala Matečná.

Najviac plytvá jedlom mladá a stredná generácia

Podľa celoslovenského reprezentatívneho prieskumu, ktorý pre Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vypracovala Agentúra A.K.O., približne 23 % Slovákov a Sloveniek priznáva, že vyhadzuje zvyšky jedla. Takmer polovica opýtaných uvádza, že sa snažia zvyšky jedál využiť pri ďalšom varení, prípadne ich dajú zvieratám. Tretina respondentov deklaruje, že nevyhadzuje takmer žiadne jedlo.

Odporúčame:
Ministerka Matečná bude čeliť odvolávaniu, opozícia jej vyčíta agrodotácie na letiská a sídliská

V porovnaní s celoslovenským priemerom plytvá jedlom najviac mladá a stredná generácia vo veku 23 – 49 rokov. Miera plytvania v domácnostiach stúpa so vzdelaním a s príjmom. Najčastejšie vyhadzovanou potravinou na Slovensku sú chlieb a pečivo (35 %). O niečo menší počet ľudí (29 %) uvádza, že vyhadzuje zvyšky uvareného jedla. Na otázku, prečo im ostávajú neskonzumované potraviny, až 74 % respondentov uviedlo, že navarili viac ako zjedli a v 34 % prípadov sa potraviny pokazili alebo uplynul dátum spotreby.

Odporúčajú nakupovať menej a častejšie

Priemerne vyhodia Slováci a Slovenky 111 kilogramov potravín na osobu ročne. Potraviny aj suroviny sa strácajú v celom dodávateľskom reťazci, najviac jedla, vyše 50 % percent z celkového objemu potravinového odpadu, vyhadzujú podľa ministerstva pôdohospodárstva koneční spotrebitelia.

„V súvislosti s nadmerným plytvaním potravinami vyvstáva otázka, ako tento trend zmeniť. Na prvom mieste je určite uvedomelé správanie spotrebiteľa. Nestačí len rozmýšľať nad tým, čo kupujeme, ale aj koľko toho kupujeme. Vďaka hypermarketom sme si zvykli nakupovať vo veľkých množstvách, ale potom nevieme odhadnúť mieru. Odporúčame radšej nakupovať častejšie a v menších množstvách. Nielenže sa tak vyhneme zbytočnému potravinovému odpadu, ale tiež ušetríme peniaze a môžeme mať doma čerstvejšie produkty,“ dodala Gabriela Matečná.

Odporúčame:
Matečná podľa SaS stratila kontakt s realitou, Ďuricovi z kauzy Babindol podpisovala prenájmy

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zároveň informovalo, že v snahe znížiť plytvanie potravinami presadilo na jeseň 2016 novelu zákona o potravinách, ktorá priniesla možnosť darovať charitatívnym organizáciám potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti.

Viac k témam: Gabriela Matečná, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, potraviny
Zdroj: Webnoviny.sk – Priemerný Slovák ročne vyhodí 111 kilogramov jedla, ministerka Matečná vyzýva k uvedomelosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najlepšie podmienky pre malé a stredné firmy na Slovensku sú v Prešove, tvrdí štúdia

Najlepšie čiastkové umiestnenie spomedzi slovenských miest v štúdii Doing Business, ktorá porovnávala podnikanie vo vybraných mestách v  Chorvátsku, Českej republike, Portugalsku a na Slovensku dosiahla Žilina, ktorej patrí tretia priečka v indikátore Prístup k elektrickej energii. BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Zo slovenských miest sa má podľa štúdie Doing Business, ktorú vypracovala Svetová banka, najjednoduchšie podnikať malým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *