Home / SVET / Maduro sa opäť stal venezuelským prezidentom, voľby bojkotovala hlavná opozičná koalícia

Maduro sa opäť stal venezuelským prezidentom, voľby bojkotovala hlavná opozičná koalícia

CARACAS 21. mája (WebNoviny.sk) – V nedeľňajších prezidentských voľbách vo Venezuele obhájila svoj mandát súčasná hlava štátu Nicolás Maduro.

Národná volebná komisia ohlásila, že po zrátaní takmer 93 percent volebných miestností získal približne 68 percent hlasov. Jeho hlavný opozičný kandidát Henri Falcón získal vyše 20-percentnú podporu voličov.

Volebná účasť sa odhaduje na 48 percent, čo je najmenej za uplynulých 20 rokov, odkedy sa vlády v krajine ujala ľavica.

Maduro pozýva na dialóg o budúcnosti krajiny

Falcón pred vyhlásením výsledkov ohlásil, že „kategoricky odmieta uznať“ voľby, pretože postrádajú legitimitu. Jeho výzvu na nové voľby podporil aj kandidát Javier Bertucci, ktorý so zhruba 11 percentami hlasov skončil tretí.

Ako uviedol, v prípade nového hlasovania by mohol Maduro urobiť dôstojnú vec a stiahnuť svoju kandidatúru, pretože ak by ďalej kandidoval, krajinu by zničila sociálna kríza. Maduro počas svojho prejavu pri príležitosti víťazstva uviedol, že pozýva porazených kandidátov k dialógu o budúcnosti krajiny. Opakovanie volieb však zamietol.

Falcón aj Bertucci obvinili kompetentné volebné orgány z toho, že úmyselné prehliadajú očividné porušenia noriem týkajúcich sa volebného procesu. Medzi ne patrí napríklad postavenie červených stanov, v ktorých aktivisti z vládnej strany len pár krokov od volebných miestností skenovali takzvané „karty vlasti“, ktoré vydala vláda.

Voľby bojkotovala hlavná opozičná koalícia

Podľa zákona musí byť akákoľvek politická aktivita vzdialená od volebných miestností najmenej 200 metrov. Ako uvádza agentúra AP, mnohí voliči si mysleli, že im tieto kontroly v stanoch prinesú nejaký finančný bonus alebo dokonca byt zadarmo. Predsedkyňa Národnej volebnej komisie Tibisay Lucena uviedla, že dostali viacero sťažností, ale v porovnaní s minulými voľbami boli menej závažné.

Voľby bojkotovala hlavná opozičná koalícia, ktorá k tomu vyzvala aj ostatných Venezuelčanov. Podľa opozičných lídrov sú prázdne volebné miestnosti dôkazom toho, že sa venezuelskí občania rozhodli zdržať hlasovania vo voľbách, ktoré boli podľa nich jasne zmanipulované v prospech Madura.

Voľby čelili silnej medzinárodnej kritike, keďže niektorí Madurovi rivali nemohli kandidovať a ďalší museli odísť do exilu. Spojené štáty, Európska únia aj viaceré latinskoamerické štáty už pritom oznámili, že výsledky volieb neuznajú.

Viac k témam: Nicolás Maduro, prezidentské voľby, Venezuela
Zdroj: Webnoviny.sk – Maduro sa opäť stal venezuelským prezidentom, voľby bojkotovala hlavná opozičná koalícia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *