Home / EKONOMIKA / Záujem mladých o chov včiel podľa Matečnej klesá, ministerstvo chce nepriaznivý stav zvrátiť

Záujem mladých o chov včiel podľa Matečnej klesá, ministerstvo chce nepriaznivý stav zvrátiť

BRATISLAVA 20. mája (WebNoviny.sk) – Opeľovače sú nevyhnutné pre produkciu potravín, no opeľovaním poľnohospodárskych rastlín poskytujú včely aj dôležité príležitosti na vytváranie pracovných miest a príjmov pre poľnohospodárov.

Pri príležitosti Svetového dňa včiel to v nedeľu konštatovala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná, ktorá zastupovala Slovensko na medzinárodnej ministerskej konferencii o dôležitosti včiel a iných opeľovačov pre trvalo udržateľné poľnohospodárstvo a potravinovú bezpečnosť v Slovinsku.

Odporúčame:
Ministerka Matečná bude čeliť odvolávaniu, opozícia jej vyčíta agrodotácie na letiská a sídliská

„Každá tretia lyžica jedla závisí od opeľovania. Opeľovanie nie je len o množstve dôležitých základných potravín, ale tiež prispieva k výžive ľudí z hľadiska rozmanitosti a lepšej kvality potravín. Medzinárodná štúdia odhaduje, že ročná celosvetová produkcia potravín, ktorá závisí od opeľovania, dosahuje hodnotu až 577 miliárd dolárov,“ uviedla ministerka.

Rastliny závisia od opeľovania

Takmer 90 % svetových druhov kvitnúcich rastlín závisí, úplne alebo čiastočne, od opeľovania. Dôležitou otázkou, ktorú treba podľa Matečnej naliehavo riešiť, je celosvetový pokles rozmanitosti a hustoty opeľovačov.

To je spôsobené mnohými faktormi, ktoré sú dôsledkom ľudskej činnosti, ako napríklad intenzívne poľnohospodárstvo, rozšírené a nadmerné využívanie pesticídov a znečistenie. V poslednej dobe sa preto na európskej úrovni diskutuje o zakázaní používania neonikotínoidov v poľnohospodárstve. Vyhynutie včiel a iných opeľovačov totiž môže mať drastické dôsledky na globálny ekosystém a ľudstvo.

Odporúčame:
Danko mal v minulosti podnikať s konateľmi dvoch firiem, ktoré podľa SaS vraj zneužili agrodotácie

Na Slovensku je v súčasnosti zaevidovaných 281-tisíc včelstiev, z toho je 26 600 kočovných. Z hmyzu sa na celkovom zastúpení opeľovačov podieľa včela medonosná priemerne asi 73 percentami. Slovenský agrorezort eviduje len 51 včelárov, ktorí majú viac ako 150 včelstiev. Ďalších 799 včelárov má viac ako 50 včelstiev a ostatní včelári chovajú včely ako vedľajšiu činnosť alebo ako hobby.

Štát včelárov finančne podporuje

Na Slovensku je v súčasnosti evidovaných 18 251 včelárov. Slovenská republika preto podporuje včelárstvo aj finančne, v roku 2017 vyčlenila na tento účel 500-tisíc eur. Z tejto sumy sa vyplácajú každému včelárovi cez včelárske združenia dotácie za každé jedno obhospodarované včelstvo.

Z dlhodobého hľadiska na Slovensku záujem o chov včiel zo strany mladých ľudí klesá, pritom opeľovacia činnosť včiel má obrovský význam pre celý ekosystém. „Preto je cieľom aj finančnou podporou tento nepriaznivý stav zvrátiť. Efektivitu poskytovania pomoci potvrdzuje postupný nárast počtu včelstiev, ako aj včelárov na Slovensku,“ uzatvorila Matečná.

Viac k témam: Gabriela Matečná, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, včela, včelári
Zdroj: Webnoviny.sk – Záujem mladých o chov včiel podľa Matečnej klesá, ministerstvo chce nepriaznivý stav zvrátiť © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *