Home / SLOVENSKO / Lajčák na Globsecu apeloval na priblíženie medzinárodných zoskupení ľuďom, potrebný je kompromis

Lajčák na Globsecu apeloval na priblíženie medzinárodných zoskupení ľuďom, potrebný je kompromis

BRATISLAVA 17. mája (WebNoviny.sk) – Multilaterálne vzťahy v rámci medzinárodných zoskupení, ako napríklad Organizácia Spojených národov (OSN), Severoatlantická aliancia (NATO) či Európska únia (EÚ), musia prejsť istou premenou, pretože nie sú čierne alebo biele a je preto dôležité v každej situácii hľadať kompromis.

Treba hľadať riešenia

Uviedol to počas tohtoročnej bezpečnostnej konferencie Globsec v Bratislave slovenský minister zahraničných vecí a predseda 72. Valného zhromaždenia OSN Miroslav Lajčák. Podľa jeho slov musia kompetentní diskutovať o aktuálnych problémoch a hľadať riešenia v konkrétnych oblastiach. Tiež doplnil, že multilaterálne vzťahy musia prejsť akousi renesanciou s cieľom priblížiť sa viac ľudom.

Odporúčame:
Najväčšou hrozbou je nevedomosť, Lajčák na Globsecu hovoril aj o bezpečnostných výzvach

„Priepasť medzi inštitúciami a samotnými ľudmi sa čoraz viac prehlbuje, preto ju musíme zaceliť a urobiť to rýchlo. Okolo medzinárodných inštitúcií sú vytvorené bubliny, ktoré je potrebné prasknúť,“ uviedol Lajčák. Podľa jeho slov často nechce nikto spraviť potrebný kompromis za cenu konečného úspechu všetkých zúčastnených strán.

Dôležitosť ústupkov

„Často prichádzame k rokovaniam s tým, že sa nechcem ničoho vzdať. Multilaterálne vzťahy sú tu na to, aby boli na konci všetci spokojní, i keď urobíme isté ústupky,“ priblížil šéf slovenskej diplomacie.

Lajčák na záver doplnil, že základom dôležitých rozhodnutí musí byť dialóg, ktorý má mať navyše jasný záver. „Rozprávame sa len preto, aby sme sa rozprávali, alebo len aby bolo vidieť, že sa rozprávame. Základnými prioritami rozhovorov musia byť zreteľné závery,“ dodal Lajčák.

Pripomenul ešte, že medzinárodné organizácie musia mať na zreteli základné priority, ako sú napríklad ľudské práva a ich ochrana či samotní občania jednotlivých krajín. Lajčák tiež uviedol, že práve konferencia Globsec môže byť ideálnou príležitosťou na nový začiatok či renesanciu.

Viac k témam: Európska únia, GLOBSEC Policy Institute, Miroslav Lajčák, NATO, OSN Organizácia spojených národov
Zdroj: Webnoviny.sk – Lajčák na Globsecu apeloval na priblíženie medzinárodných zoskupení ľuďom, potrebný je kompromis © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *