Home / EKONOMIKA / Ekonomika sveta / Európska únia žiada trvalú výnimku z amerických ciel, vyhlásil francúzsky prezident Macron

Európska únia žiada trvalú výnimku z amerických ciel, vyhlásil francúzsky prezident Macron

SOFIA 17. mája (WebNoviny.sk) – Európska únia žiada od USA trvalú výnimku z ciel na dovoz hliníka a ocele. Vyhlásil to vo štvrtok francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Je to otázka „hospodárskej suverenity Európy, to, čo žiadame, je výnimka bez podmienok alebo časových limitov“, povedal Macron v rámci summitu lídrov EÚ v Sofii.

Odporúčame:
Šéf Európskej centrálnej banky vyzýva na reformu eurozóny a hrozí krízou, Merkelová je skeptická

O uvalení 25-percentného cla na dovoz ocele a 10-percentného cla na import hliníka rozhodla administratíva prezidenta Donalda Trumpa v marci. Európska únia získala prechodnú výnimku, ktorá skončila 1. mája a Washington ju následne predĺžil do 1. júna.

Európska únia pripravila zoznam amerických produktov v hodnote zhruba 2,8 mld. eur, na ktoré plánuje uvaliť clá, ak nedostane trvalú výnimku z ciel na oceľ a hliník.

Viac k témam: clo, Donald Trump, Emmanuel Macron, Európska únia, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska únia žiada trvalú výnimku z amerických ciel, vyhlásil francúzsky prezident Macron © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Americké clá na čínske tovary nadobudli účinnosť, Peking hrozí odvetou

Zvýšenému 25-percentnému clu podliehajú čínske tovary v hodnote 34 mld. USD ročne WASHINGTON 6. júla (WebNoviny.sk) – USA začali v piatok uplatňovať 25-percentné clo na čínske tovary, ktorých dovoz má hodnotu 34 mld. USD. Krok administratívy prezidenta Dnalda Trumpa sa všeobecne očakával. Rozhodnutie nadobudlo účinnosť minútu po polnoci miestneho času. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *