Home / SLOVENSKO / Mladiství by už nemali požívať alkohol beztrestne, novela zákona rozširuje kompetencie polície

Mladiství by už nemali požívať alkohol beztrestne, novela zákona rozširuje kompetencie polície

BRATISLAVA 16. mája (WebNoviny.sk) – Poslanci Národnej rady SR schválili novelu zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov. Dvojica koaličných poslancov Peter Pamula (SNS) a Peter Antal (Most-Híd) chce takto umožniť policajtom a zamestnancom mestskej a obecnej polície vyzvať maloleté a mladistvé osoby na vyšetrenie na zistenie alkoholu alebo iných návykových látok.

Vyšetrenie bude mať obmedzenia

Oprávnenie vyzvať maloleté a mladistvé osoby na takéto vyšetrenie sa nestanovuje ako neobmedzené. Podľa schváleného návrhu mladistvú alebo maloletú osobu nie je možné vyzvať kedykoľvek, ale len v prípade, ak vznikne dôvodné podozrenie, že došlo k porušeniu zákonom stanoveného zákazu, teda ak je dôvodné podozrenie, že maloletá alebo mladistvá osoba požila alkohol alebo inú návykovú látku.

Odporúčame:
Foto: Vodič Fiatu dostal šmyk, autobus skončil po zrážke prevrátený mimo cesty

Cieľom schválenej úpravy je odstrániť praktické problémy pri dodržiavaní a uplatňovaní existujúceho zákazu požívania alkoholických a iných návykových látok maloletými a mladistvými osobami.

Oslabená vymožiteľnosť

Podľa platného zákona osoby maloleté do 15 rokov a osoby mladistvé do 18 rokov nesmú požívať alkoholické a iné návykové látky, pričom sú povinné podrobiť sa orientačnej dychovej skúške alebo orientačnému vyšetreniu testovacím prístrojom na zistenie omamných alebo psychotropných látok.

Napriek tomu, že zákon obsahuje jednoznačný zákaz požívania alkoholu a iných návykových látok maloletými a mladistvými, neoprávňuje príslušníkov Policajného zboru, zamestnancov obecnej a mestskej polície ani iný príslušný orgán k tomu, aby v praxi preverili, či maloletá alebo mladistvá osoba požila alkohol alebo návykovú látku, a teda či bol porušený zákon.

Takéto oprávnenie neobsahuje ani zákon o Policajnom zbore. „To spôsobuje praktické problémy pri kontrole dodržiavania zákonom stanoveného zákazu a oslabuje vymožiteľnosť právnej normy,“ argumentujú poslanci.

Viac k témam: alkohol, Národná rada SR, Polícia SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Mladiství by už nemali požívať alkohol beztrestne, novela zákona rozširuje kompetencie polície © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Poznáte jej históriu a pôvod?

Vysvetlenie pôvodu názvu „veľká“ treba hľadať v časoch otroctva Židov v starovekom Egypte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *