Home / SLOVENSKO / Vydavatelia sa búria voči konaniu polície, žiadajú posilnenie legislatívy na ochranu novinárov

Vydavatelia sa búria voči konaniu polície, žiadajú posilnenie legislatívy na ochranu novinárov

BRATISLAVA 16. mája (WebNoviny.sk) – Asociácia vydavateľov tlače so znepokojením prijala správu o tom, že polícia SR odobrala investigatívnej novinárke Pavlíne Holcovej mobilný telefón vrátane SIM karty a napriek jej nesúhlasu sa pokúša prelomiť jeho ochranu, čím môžu byť ohrozené zdroje jej informácií.

Povinnosť chrániť zdroj

„Povinnosť chrániť zdroje je jednou z podstát novinárskej práce. Je to jednou z podmienok, pod ktorou občania poskytujú novinárom citlivé informácie, ktoré umožňujú zásadné odhalenia o korupcii alebo iných zlyhaniach štátnej moci,“ píše sa v stanovisku Asociácie vydavateľov tlače, ktoré agentúre SITA zaslala Eva Pauliaková.

Vydavatelia tlače dodali, že platný tlačový zákon ukotvuje povinnosť zachovať mlčanlivosť o zdroji informácií tak, aby sa nedala zistiť totožnosť zdroja, pričom táto povinnosť explicitne platí aj vo vzťahu k nosičom informácií.

Odporúčame:
Generálna prokuratúra našla deväť pochybení prokurátorov v spisoch zavraždeného novinára Kuciaka

Povinnosť chrániť zdroj sa týka nielen vydavateľov periodickej tlače, ich zamestnancov, ale aj osôb, ktoré na základe zmluvných vzťahov poskytujú vydavateľom informácie. Právo na ochranu zdroja je pevne ukotvené aj v rozhodovacej praxi Európskeho súdu pre ľudské práva.

Žiadajú vysvetlenie

Ako sa píše v stanovisku vydavateľov tlače, s ohľadom na to, že mnohé z podozrení, ktoré sa objavili po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, smerujú práve k predstaviteľom orgánov činných v trestnom konaní, je dôsledná ochrana zdrojov dôležitejšia ako kedykoľvek predtým.

Najmä, keď existuje dôvodné riziko zneužitia takýchto informácií. Polícia a prokuratúra musia jasne vysvetliť svoj postup voči novinárke Pavlíne Holcovej, a rovnako na základe akého právneho základu a v akom rozsahu môže polícia a prokuratúra od novinára zisťovať zdroje jeho informácií.

„Žiadame ministerstvo kultúry, aby v reakcii na udalosti posledných mesiacov pripravilo návrh legislatívnych opatrení, ktoré posilnia postavenie novinárov a odstránia nejasnosti dnešnej úpravy. Sme pripravení poskytnúť vám pri tomto procese plnú súčinnosť vrátane formulovania vlastných návrhov,“ uzatvorili vydavatelia.

Stanovisko Asociácie vydavateľov tlače podpísali: Alexej Fulmek, CEO Petit Press; Michal Teplica, CEO NMH; Marián Zima, CEO Šport a predseda AONE; Milan Dubec, CEO Ringier Axel Springer; Jozef Bajo, CEO Bauer; Vladimír Mužik, CEO MAFRA Slovakia; Emília Fullová CEO v zastúpení PEREX; Peter Halász, CEO JAGA Group; Lukáš Fila, CEO N Press; Peter Mertus, predseda AVT; Matthias Settele, generálny riaditeľ TV Markíza; Marcel Grega, generálny riaditeľ TV JOJ; Vahram Churguryan, riaditeľ sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS; Hana Lyons, vedúca odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky RTVS; Petra Stano Maťašovská, vedúca odboru rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky RTVS; Beáta Balogová, šéfredaktorka denníka SME; Matúš Kostolný, šéfredaktor Denník N; Jaroslav Vrábeľ, šéfredaktor Korzár; Nora Slišková, šéfredaktorka Pravda; František Múčka, šéfredaktor Konzervatívny denník Postoj; Júlia Kováčová, šéfredaktorka Newsroom Nový Čas; Juraj Porubský, šéfredaktor Forbes; Peter Bárdy, Aktuality.sk; Martin Mác, CEO www.zoznam.sk a Michaela Terenzani, editor-in-chief The Slovak Spectator.

So správou o odobratí mobilného telefónu novinárky prišiel portál Aktuality.sk. Podľa nich sa špeciálna prokuratúra snaží presvedčiť, že Pavla Holcová vydala mobil dobrovoľne. Novinárka, ktorá robila na kauzách so zavraždeným novinárom Aktuality.sk Jánom Kuciakom, tvrdí, že ak by to nespravila, vyrubia jej pokutu 1 650 eur a mobil by jej aj tak vzali.

Viac k témam: Asociácia vydavateľov tlače, Európsky súd pre ľudské práva, Ján Kuciak, Ministerstvo kultúry SR, mobilný telefón, Pavla Holcová, Polícia SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Vydavatelia sa búria voči konaniu polície, žiadajú posilnenie legislatívy na ochranu novinárov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

5 tipov na knihy o ochrane prírody, ktoré sa oplatí prečítať

Marec je už tradične ideálnym časom na ponorenie sa do sveta literatúry. Máte aj vy chuť začítať sa do dobrej knihy?

Jeden komentár

  1. Keby pani novinárka sledovala ako sa voči policajtom dokáže brániť novinár Martin Daňo,nemuseli by takýto článok nikdy napísať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *