Home / SLOVENSKO / Otec postihnutého Dominika už za smrť svojho syna do väzenia nepôjde

Otec postihnutého Dominika už za smrť svojho syna do väzenia nepôjde

PREŠOV 16. mája (WebNoviny.sk) – Otec postihnutého Dominika už za smrť svojho syna do väzenia nepôjde. Krajský súd v Prešove sa na stredajšom pojednávaní zaoberal prípadom 48-ročného Jozefa Andreja, ktorého súdili za smrť jeho vtedy 24-ročného syna Dominika z Popradu.

Pôvodne mu za tento čin hrozilo 25 rokov vo väzení za vraždu. Napokon aj krajský súd vyhodnotil jeho konanie ako usmrtenie a hoci pôvodný rozsudok prvostupňového súdu zrušil a zmenil v ňom skutkové závery, otcovi vymeral opätovne trest na dobu, ktorú už strávil vo vyšetrovacej väzbe.

Okresný súd v Prešove uznal 11. októbra 2016 Jozefa Andreja v pôvodnom procese vinným z toho, že 26. septembra 2015 odpojil syna od umelej pľúcnej ventilácie a odsávania, na ktoré bol odkázaný.

Vymeral mu trest osem mesiacov a 22 dní v ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Teda presne toľko, koľko strávil vo väzbe pred súdnym procesom a počas neho. Voči tomuto rozsudku sa odvolal prokurátor aj odsúdený a tak sa prípadom zaoberal Krajský súd v Prešove.

Vypočutie znalca z odboru medicíny

Na stredajšom pojednávaní si vypočul znalca z odboru medicíny a následne vyniesol rozsudok, ktorým síce zmenil skutkové závery súdu, ale ponechal nezmenenú výšku trestu vyneseného prvostupňovým súdom. Ten predtým zmenil právnu kvalifikáciu skutku z obzvlášť závažného zločinu vraždy na chránenej osobe na prečin usmrtenia z nedbanlivosti, s čím sa stotožnil aj odvolací súd.

„Krajský súd zrušil rozsudok Okresného súdu v Prešove v celom rozsahu, lebo konštatoval nesúlad skutkových záverov s právnou kvalifikáciou skutku na základe vykonaného dokazovania. Následne uznal obžalovaného za vinného z prečinu usmrtenia a určil mu súhrnný trest odňatia slobody v trvaní osem mesiacov a 22 dní so zaradením do ústavu na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia, tiež peňažný trest 500 eur a náhradný trest odňatia slobody pre prípad marenia peňažného trestu v trvaní dvoch mesiacov a napokon trest zákazu činnosti všetkých motorových vozidiel na dva roky,“ informovala agentúru SITA hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová s tým, že ide o súhrnný trest, do ktorého sa odsúdenému započítal aj trest za prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, o ktorom trestným rozkazom rozhodol Okresný súd v Poprade 27. októbra 2016.

Nebol preukázaný úmyselný čin

„Ak sa žalovaný dopustil v období, za ktoré súd rozhoduje, aj iného trestného skutku, za ktorý je odsúdený, tak súd ukladá súhrnný trest. Ide o štandardný postup,“ vysvetlila Petrufová. Ako dodala, dnešným dňom je rozhodnutie odvolacieho súdu právoplatné.

Okresný súd v pôvodnom uznesení konštatoval, že Jozef Andrej sa previnil tým, že napriek poučeniu o tom, že syna nemá odpájať od dýchacích prístrojov, rady lekárov nepočúvol, čo viedlo k Dominikovej smrti.

Podľa súdu ale nebol preukázaný úmysel vraždiť, o čom svedčí odpájanie a zapájanie prístroja pri snahe o resuscitáciu. Ako potvrdili všetci svedkovia, otec sa o svojho postihnutého syna príkladne dlhé roky staral. Vymeraný trest je pod dolnou hranicou sadzby, keďže v podobných prípadoch sa pohybuje od dvoch do päť rokov.

Viac k témam: súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Otec postihnutého Dominika už za smrť svojho syna do väzenia nepôjde © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *