Home / EKONOMIKA / Ekonomika Slovenska / Podnikateľské prostredie na Slovensku by sa malo zlepšiť, Pellegriniho vláda schválila opatrenia

Podnikateľské prostredie na Slovensku by sa malo zlepšiť, Pellegriniho vláda schválila opatrenia

BRATISLAVA 16. mája (WebNoviny.sk) – Vláda v stredu schválila návrh opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku. Materiál obsahuje 28 opatrení z rezortov hospodárstva, financií, dopravy, školstva, práce a sociálnych vecí, spravodlivosti, vnútra či životného prostredia.

Rezortu financií sa týka zámer vypracovať analýzu efektivity daňovej zábezpeky na DPH, zjednodušiť prístup k získaniu informácie o pridelenom daňovom identifikačnom čísle na portáli finančnej správy či legislatívne upraviť mechanizmus riešenia sporov týkajúcich sa dvojitého zdanenia.

Zrušenie niektorých povinností zamestnávateľa

Medzi opatrenia z rezortu práce a sociálnych vecí patrí zrušenie povinnosti zamestnávateľa oznámiť pobočke Sociálnej poisťovne začiatok a skončenie čerpania materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky zamestnancom a rozšírenie výnimky z nelegálneho zamestnávania a nelegálnej práce priamych rodinných príslušníkov aj pre iné formy podnikania.

Odporúčame:
V trnavskej automobilke PSA hrozí ostrý štrajk, návrh od sprostredkovateľa sa odborom nepáči

Samotný rezort hospodárstva ako predkladateľ materiálu chce zabezpečiť lepšiu informovanosť o poskytovaní regionálnej investičnej pomoci v regiónoch, podporiť export slovenských franchisingových konceptov, či vytvoriť podporný nástroj pre zvládnutie generačnej výmeny v rodinných podnikoch.

Atraktívne miesto pre investorov

Rezort školstva má napríklad odstrániť zákonom ustanovený termín (30. september) na predkladanie žiadosti o overenie spôsobilosti zamestnávateľa uchádzajúceho sa o vstup do systému duálneho vzdelávania a zaviesť cielené systémové nástroje zamerané na podporu zvyšovania zručností zamestnancov v oblasti informačných a komunikačných technológií.

Vláda k schválenému návrhu uviedla, že chce dosiahnuť zlepšenie postavenia Slovenska v medzinárodných komparáciách ako atraktívneho miesta pre investorov a krajinu chce nastaviť ako prostredie, kde sa dobre podniká.

Viac k témam: Ministerstvo financií SR, Peter Pellegrini, podnikateľ, Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk – Podnikateľské prostredie na Slovensku by sa malo zlepšiť, Pellegriniho vláda schválila opatrenia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najlepšie podmienky pre malé a stredné firmy na Slovensku sú v Prešove, tvrdí štúdia

Najlepšie čiastkové umiestnenie spomedzi slovenských miest v štúdii Doing Business, ktorá porovnávala podnikanie vo vybraných mestách v  Chorvátsku, Českej republike, Portugalsku a na Slovensku dosiahla Žilina, ktorej patrí tretia priečka v indikátore Prístup k elektrickej energii. BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Zo slovenských miest sa má podľa štúdie Doing Business, ktorú vypracovala Svetová banka, najjednoduchšie podnikať malým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *