Home / SLOVENSKO / Začalo sa hlavné pojednávanie so zločineckou skupinou šátorovci, Čonty priznal štyri vraždy

Začalo sa hlavné pojednávanie so zločineckou skupinou šátorovci, Čonty priznal štyri vraždy

BANSKÁ BYSTRICA 15. mája (WebNoviny.sk) – Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici sa  začalo hlavné pojednávanie so zločineckou skupinou pôsobiacou v Dunajskej Strede a okolí zvanou šátorovci. Skupina dostala meno po Ľudovítovi Sátorovi, ktorého nakoniec zavraždili vlastní ľudia, ale jeho telo sa nenašlo.

Väčšine z nich prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry kladie za vinu trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Vinu podľa obžaloby priznal iba 43-ročný Zsolt N., zvaný Čonty. Čiastočné priznanie vyslovil aj Kristián K, ale iba v tom, že bol členom zločineckej skupiny, v ďalších troch bodoch obžaloby sa cíti nevinný. Senát ich vyhlásenie prijal a dokazovanie sa bude vykonávať iba v otázke trestu. Pojednávania sledovali aj otec zavraždených zápasníkov Szilárda a Csabu Raiszovcov, dcéra a syn zavraždeného Sátora, ktorí si uplatnili náhradu škody v podobe nemajetkovej ujmy.

Skupina páchala násilnú a ekonomickú trestnú činnosť

Prokurátor predložil obžalobu na 14 osôb, z toho bola jedna žena, ale tá medzitým zomrela. Senát vylúčil na samostatné konanie päť obžalovaných v prípade nelegálnej výroby cigariet v Orechovej Potôni a vecou sa bude zaoberať Okresný súd v Dunajskej Strede. Na samostatné konanie vylúčili aj expolicajta Borisa D., ktorý sa mal podieľať na vražde Vojtecha Ecsiho a jeho ochrankára zo skupiny „pápayovcov“ v roku 2003 formou účastníctva a gangu poskytoval informácie. Expolicajt poslal cez svojho obhajcu lekárske potvrdenie, že má zdravotné problémy a hrozí mu operácia. Obžalovaný Juraj B., prezývaný Bugi, sa k obžalobe nevyjadril, pretože ju nedostal v maďarčine. Sudca mu potom dal doručiť obžalobu v tomto jazyku, ale pripomenul mu, že v prípravnom konaní to nepožadoval, ba vyslovene sa vzdal práva na ňu.

 

Skupina páchala násilnú a ekonomickú trestnú činnosť v Dunajskej Strede, v okresoch Galanta a Komárno, ale aj na iných miestach na území Slovenska a Maďarska od roku 1999 až do roku 2010. Údajne zakladateľ gangu Ľudovít Šátor bol objednávateľom popravy desiatich členov konkurenčnej skupiny pápayovcov, ku ktorej došlo v marci 1999 v bare Fontána v Dunajskej Strede. Sátorovci majú na svedomí aj svojho člena Andreja Reisza, ktorého najprv zastrelili, potom rozštvrtili a pomleli mlynčekom na mäso. Podľa svedectva jedného z členov gangu z prípravného konania skupina pripravila o život približne päťdesiat ľudí.

Šesť obžalovaných je vo väzbe

Do žalovanej trestnej činnosti patrí aj zločin falšovania verejnej listiny, keďže traja členovia získali falzifikáty preukazov príslušníkov Policajného zboru a Slovenskej informačnej služby a falošné povolenia na prepravu utajovaných skutočností. Jeden z členov gangu je stíhaný aj za krivé svedectvo a prísahu, pretože s komplicmi vykonštruoval a nepravdivo obvinil vtedajšieho prvého viceprezidenta Policajného zboru Jaroslava Spišiaka z korupcie. Tým sledovali Spišiakovu diskreditáciu, odvolanie z funkcie a prepustenie z polície.

Pojednávanie pokračuje v stredu 16. mája. Šesť obžalovaných je vo väzbe, jedného stíhajú na slobode.

Viac k témam: mafia, sátorovci, Špecializovaný trestný súd SR, súd
Zdroj: Webnoviny.sk – Začalo sa hlavné pojednávanie so zločineckou skupinou šátorovci, Čonty priznal štyri vraždy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

KDH poslalo list predsedníčke Ursule von der Leyen, Slovensko by nemalo byť finančne postihované za zrušenie špeciálnej prokuratúry

Hnutie zdôrazňuje, že zmena v trestnom práve je vnútornou záležitosťou Slovenskej republiky ako členského štátu EÚ.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *