Home / KULTÚRA / Fero Fenič uvedie na Art Film Feste výber osudových filmov

Fero Fenič uvedie na Art Film Feste výber osudových filmov

KOŠICE 14. mája 2018 (WBN/PR) – Pochádza z Nižnej Šebastovej pri Prešove, už počas štúdia pražskej FAMU svojimi filmami provokoval bývalý režim a neskôr založil jedno z najobľúbenejších domácich filmových podujatí, Febiofest. Fero Fenič vo svojom výbere pre Art Film Fest predstaví kľúčové filmy vlastnej tvorby, ale aj diela prepojené motívom osudovosti, o ktorých je presvedčený, že by nemali uniknúť pozornosti festivalového publika.

Sekcia Fero Fenič pozýva napríklad ponúkne divákom unikátnu možnosť pozrieť si prierez režisérovou úspešnou krátkometrážnou tvorbou. V pásme krátkych dokumentov nebude chýbať jeho prvý školský film Človečina (1975), ktorý bol zároveň študentským debutom Vilka Filača, neskoršieho kameramana najznámejších snímok Emira Kusturicu. Príbeh neveľmi úspešnej mladej kapely sleduje Feničov profesionálny debut Diadém (1978), ktorý nadväzuje na poetiku československej novej vlny a zobrazením životných smoliarov sa vymyká spomedzi väčšinovej tvorby v dobe svojho vzniku. Dvojjazyčný názov Odsud – potiaľ (1992) nesie prvá časť televízneho cyklu OKO, ktorý pre Českú televíziu celých sedem rokov nakrúcalo Feničovo štúdio autorskej tvorby FEBIO (FEničov BIOgraf).

„Dnes už je ťažké popisovať dobové okolnosti ich vzniku, akú to vyžadovalo urputnosť presadiť nejakú tému, s akou vytrvalosťou a koľkými kontrolnými stanovišťami sa musel ten maratón prebehnúť,  či aký boj sa musel viesť o každý meter záberu a čo nasledovalo v cieli, keď nerozhodoval výkon, ale ideologická komisia,“ hovorí Fero Fenič o nakrúcaní viacerých svojich diel.

Slová potvrdzuje aj príbeh jeho celovečerného hraného debutu, sociálnej drámy Džusový román z roku 1984. Vďaka intenzívnemu zobrazeniu beznádejnej atmosféry doby a mizivej životnej perspektívy mladých ľudí skončila snímka v trezore. Na plátna československých kín sa dostala až po piatich rokoch od svojho vzniku, počas Art Film Festu nebude chýbať na tých košických.

Jedným z titulov, ktoré Fero Fenič predstaví vo svojom výbere, je aj film českej dokumentaristky Olgy Sommerovej Magický hlas rebelky (2014). Sommerová, ktorá bola jeho spolužiačkou počas vysokoškolských štúdií, zdokumentovala životný príbeh speváčky Marty Kubišovej. Okrem príbehu silnej ženy nakrútila tiež svedectvo o dobe a režime, ktorý nemilosrdne menil osudy ľudí.

Témou osudovosti, ale aj inakosti sa zaoberá temná dráma Krajina búrok (2014), nesmierne zrelý a skutočnými udalosťami inšpirovaný debut režiséra Adama Császiho. Na maďarskom vidieku sa v zvláštnom milostnom trojuholníku stretávajú miestny mladík, neúspešný futbalista a jeho nemecký priateľ. Idylu slobodného života v nekonečnej krajine však postupne napĺňa dusno, ktoré môže predznamenávať búrku.

Minimalizmus a provokatívnosť bez zábran sú poznávacími znakmi titulu Twentynine Palms (2003). Legendárny režisér Bruno Dumont ním provokuje a prekvapuje, čo je dôvodom, pre ktorý sa dostal do Feničovho festivalového výberu. Cesta nesúrodej mileneckej dvojice do púštnej oázy očarí divákov svojím tajomnom a slobodomyseľnosťou, ale aj otvoreným prístupom k ľudskej sexualite.

Programová sekcia Fero Fenič pozýva bude súčasťou 26. ročníka Art Film Festu, ktorý sa uskutoční v Košiciach od 15. do 23. júna 2018.

Organizátori: ART FILM FEST s.r.o., FORZA, a.s.

Spoluorganizátori: Mesto Košice, K13, Košický samosprávny kraj

Festival finančne podporil: Audiovizuálny fond

Hlavní partneri: Tipos; Transpetrol; Východoslovenská energetika, člen innogy; Slovnaft; Nadácia SPP

Oficiálne autá festivalu: MOTOR – CAR Košice

Oficiálny festivalový hotel: Hotel Yasmin

Logistický partner festivalu: DHL Express Slovakia

Oficiálny festivalový prepravca: Czech Airlines

Reklamní partneri: NOVIS Poisťovňa, Slovak Business Agency, Keramon, Kino Úsmev, Železničná spoločnosť Slovensko, Aupark, Paneurópska vysoká škola, Film Europe Media Company, Omnia 2000, Omnia KLF, Omnia Holding SE, LGM

Oficiálni dodávatelia: Barzzuz, NOV s.r.o. Zebra, Tuli, Lyvina

Hlavní mediálni partneri: TVJOJ, Kinosála, JOJ Cinema, Nový Čas, Aktuality.sk

Mediálni partneri: Československo Channel, Festival Cinema Channel, Rádio Expres, Rádio Košice, SME, Korzár, Kam do mesta, webnoviny.sk, Bigmedia, Home media, Codes, Košice City Guide, Film.sk, www.kinecko.sk

Partneri: Film Europe Media Company, Autocont, Student Lab, Pension Horse Inn, Teledom, Carpano, KPK, Podnikateľka Slovenska, Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus

Viac k témam: Art Film Fest, Art Film Fest Košice, Art Film Fest Košice 2018, festival, film
Zdroj: Webnoviny.sk – Fero Fenič uvedie na Art Film Feste výber osudových filmov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Michal Penk bude špeciálnym hosťom festivalu Topfest 2024

Samotný interpret sa podľa svojich slov teší na každý koncert a kontakt so svojimi fanúšikmi a vracajú sa mu spomienky na rok 2016.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *