Home / šport / Cyklistika / Carapaz ukoristil triumf v ôsmej etape Giro d´Italia, Froome spadol a lídrom poradia je Yates

Carapaz ukoristil triumf v ôsmej etape Giro d´Italia, Froome spadol a lídrom poradia je Yates

PRAIA A MARE 12. mája (WebNoviny.sk) – Sobotňajšia ôsma etapa 101. ročníka prestížnych cyklistických pretekov Giro d´Italia sa stala korisťou mladého Ekvádorčana Richarda Carapaza.

Iba 24-ročný jazdec tímu Movistar jazdiaci v bielom drese lídra súťaže do 25 rokov, zaútočil v záverečnom stúpaní na Montevergine di Mercogliano v provincii Avellino a do cieľa prišiel s náskokom 7 sekúnd pred Talianom Davidem Formolom (Bora-Hansgrohe) a Francúzom Thibautom Pinotom (Groupama-FDJ).

Cyklistom strpčoval život hustý lejak

Lídrom celkového priebežného poradia zostal Brit Simon Yates z tímu Mitchelton-Scott o 16 sekúnd pred obhajcom celkového triumfu Holanďanom Tomom Dumoulinom (Sunweb). Na treťom mieste rovnako zotrval Kolumbijčan Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) s odstupom 26 sekúnd.

Odporúčame:
Aktualizované: V atraktívnej etape bol na Etne prvý Kolumbijčan Chaves, Giro d´Italia má nového lídra

Náročná etapa na trase Praia di Mare – Montevergine di Mercogliano merala 209 km a končila sa náročným vyše 15 km dlhým a technickým stúpaním do výšky 1260 m. Cyklistom v koncovke strpčoval život aj hustý lejak.

V úniku dňa sa ocitli až siedmi cyklisti: Davide Villella (Astana), Tosh van der Sande (Lotto Soudal), Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale), Rodolfo Torres (Androni Giocattoli), Matej Mohorič (Bahrain-Merida), Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo) a Jan Polanc (UAE Team Emirates). Na začiatku záverečného stúpania mali pred pelotónom k dobru 2:27 min.

Bouwman sa pokúsil o trhák

Dalo sa teda očakávať, že víťaz by sa mohol zrodiť z tejto skupiny. Neskôr zaútočili Slovinec Mohorič a Holanďan Bouwman, ale 8 km pred cieľom zostalo vpredu kvarteto Bouwman, Polanc, Mohorič a Montaguti. Ich náskok klesol pod jednu minútu a duo Van der Sande – Torres už pohltil pelotón.

Päť a pol kilometra pred koncom sa na dažďom zmáčanej ceste pošmykol Chris Froome. Spočiatku mierne zaostal, ale po chvíli sa vrátil do skupiny favoritov.

Odporúčame:
Video: Wellens vyhral 4. etapu Giro d’Italia, v ružovom drese ostal Dennis

Vpredu sa o trhák pokúsil Bouwman a necelé 3 km pred páskou mal ešte 24 sekúnd, neskôr sa „scvrkol“ na 15. Bouwman už v hustom lejaku bojoval ako o život, ale nestačilo mu to. V záverečných dvoch kilometroch dopredu vystrelil mladý Ekvádorčan Richard Carapaz a svoj atak doviedol do úspešného konca. V cieli si okrem náskoku 7 sekúnd pripísal aj 10-sekundový víťazný bonus.

Giro d’Italia 2018 – 8. etapa

sobota, Praia di Mare – Montevergine di Mercogliano, 209 km:

1. Richard Carapaz (Ekv.) Movistar 5:11:35 h, 2. Davide Formolo (Tal.) Bora-Hansgrohe +7 s, 3. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ +7, 4. Enrico Battaglin (Tal.) LottoNL-Jumbo +7, 5. Simon Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott +7.

Viac k témam: cyklistika, Giro d´Italia, Richard Carapaz
Zdroj: Webnoviny.sk – Carapaz ukoristil triumf v ôsmej etape Giro d´Italia, Froome spadol a lídrom poradia je Yates © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Peter Sagan musí v Taliansku podstúpiť na operáciu, trápia ho problémy so srdcom

Operácia môže nabúrať Saganove plány počas Olympijských hier v Paríži.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *