Home / EKONOMIKA / Staršie bratislavské byty po prudkom raste zlacneli, ceny nájmu sa zvýšili o deväť percent

Staršie bratislavské byty po prudkom raste zlacneli, ceny nájmu sa zvýšili o deväť percent

BRATISLAVA 12. mája (WebNoviny.sk) – Ceny starších bytov v Bratislave v prvom štvrťroku 2018 poklesli. Priemerná jednotková cena starších bytov dosiahla v tomto období 2 274,79 eura za meter štvorcový s DPH.

Oproti predchádzajúcemu štvrťroku tak zaznamenali ceny starších bytov v Bratislave prepad o 3,85 %, kým medziročne vzrástli o 6,98 %. Informovala o tom spoločnosť Bencont Investments, ktorá sa zaoberá analýzami realitného trhu.

Kontinuálny päťročný rast

Ceny bytov z druhej ruky v prvom kvartáli klesli v Bratislave po takmer kontinuálnom päťročnom raste a po najprudšom medzikvartálnom raste jednotkových cien za toto obdobie.

„K poklesu došlo po tom, ako v poslednom štvrťroku 2017 ich cena vzrástla nadpriemerným tempom. Pokles teda mohol byť len miernou korekciou cien. Zároveň sa však v ponuke bytov z druhej ruky objavilo viac starých, nezrekonštruovaných bytov, ktoré mohli takisto spôsobiť cenový pokles,“ zhodnotili analytici spoločnosti Bencont Investments.

Medzikvartálny pokles jednotkovej ceny starších bytov Bencont zaznamenal vo všetkých piatich okresoch Bratislavy, najvýraznejší však bol v Starom Meste, kde predstavoval až 7,3 %. V porovnaní s prvým štvrťrokom 2017 však ceny vzrástli vo všetkých bratislavských okresoch a najviac práve v Starom Meste. V ostatných okresoch medziročný rast predstavoval v priemere 6 %, zatiaľ čo medzikvartálny prepad dosahoval 2 – 3 %.

Dominovali 3-izbové byty

Z hľadiska absolútnej ceny došlo na sekundárnom trhu k miernemu poklesu, spôsobenému poklesom priemernej jednotkovej ceny.

Priemerne veľký byt s rozlohou 64 metrov štvorcových z druhej ruky tak v Bratislave stál 144 tisíc eur. K najväčšiemu poklesu absolútnej ceny došlo v Starom Meste na priemerných 186 tisíc eur. V prípade ostatných okresov sa absolútna cena výraznejšie nemenila a pohybovala sa v rozmedzí 130 tisíc až 145 tisíc eur.

Z hľadiska izbovosti dominovali 3-izbové byty, ktoré predstavovali 40 % ponuky, nasledovali dvojizbové byty (33 %), jednoizbové byty (18 %), zvyšok tvorili štvor a päťizbové byty. V prípade novostavieb aj starších bytov je dlhodobo najväčší dopyt po dvojizbových bytoch.

Cena nájmu v Bratislave

Cena nájmu v Bratislave počas prvých troch mesiacov tohto roku dosiahla s energiami 718 eur. Medziročne ide o rast o takmer 9 %, oproti posledným mesiacom minulého roka je zmena zanedbateľná. V Petržalke bolo v ponuke nájmov výrazne menej bytov ako pred rokom, ale cena nájmu vzrástla medziročne o takmer 12 % (v Starom meste to bolo takmer o 13 %).

„V rámci nájmu rozhoduje aj fakt, v akom stave sa byt prenajíma. Túto ponuku čoraz viac tvoria oproti minulosti byty zrekonštruované alebo novostavby. Pri bytoch v pôvodnom stave či iba po čiastočnej rekonštrukcii dokonca sledujeme aj medziročný pokles ceny. Cena nájmu ako taká reaguje na rýchlejší rast predaja bytov pri vyšších cenách,“ ozrejmil hlavný analytik Bencont Investments Matuš Jančura.

Viac k témam: Bratislava, byty, ceny bytov, reality
Zdroj: Webnoviny.sk – Staršie bratislavské byty po prudkom raste zlacneli, ceny nájmu sa zvýšili o deväť percent © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *