Home / šport / MOTOR šport / Video: Sezóna F1 pokračuje VC Španielska, na okruhu Catalunya sa ťažko predbieha

Video: Sezóna F1 pokračuje VC Španielska, na okruhu Catalunya sa ťažko predbieha

BARCELONA 11. mája (WebNoviny.sk) – Okruh Catalunya neďaleko Barcelony bude piatym dejiskom tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta motoristickej formuly 1 v rámci Veľkej ceny Španielska.

Obyčajne sa hovorí, že kto je silný v Barcelone, je silný všade. Je to spôsobené charakteristikou trate, ktorá ponúka rýchle aj pomalé zákruty a vyžaduje veľký výkon motora.

V Barcelone sa ťažko predbieha

Najvyššie ambície bude mať určite obhajca minuloročného víťazstva a čerstvo líder šampionátu Lewis Hamilton z tímu Mercedes, ale dostať sa späť na prvé miesto v hodnotení bude chcieť aj Sebastian Vettel na monoposte Ferrari. Netreba zabúdať ani na redbully, ktoré sa vedia na podobných tratiach vyrovnať najsilnejším.

Odporúčame:
Video: Dramatickú a šialenú Veľkú cenu Azerbajdžanu vyhral Hamilton, Ricciardo zostrelil Verstappena

„V Barcelone sa ťažko predbieha, takže sa budeme snažiť maximalizovať výkon najmä v kvalifikácii. Začíname európsku časť sezóny a to je čas pre nasadzovanie väčšieho počtu vylepšení na monopostoch. Je to prvý krok k vývojovým pretekom, ktoré môžu potrvať aj do konca roka. Bude zaujímavé sledovať, ako sa bude ktorému tímu dariť. Dúfame, že sa nám podarí dosiahnuť dobrý výsledok, ale vieme, že to bude náročné. Prvé štyri veľké ceny nám naznačili, že nás čaká boj troch tímov,“ povedal šéf Mercedesu Toto Wolff pre oficiálnu stránku „strieborných šípov“.

„Na začiatku sezóny neviete, ako na tom ste, ale myslím si, že s doterajším priebehom môžeme byť spokojní. Boli sme veľmi konkurencieschopní, bojovali sme o víťazstvo vo väčšine pretekov. Momentálne je dôležité, aby sme v nasledujúcej veľkej cene dostali z auta všetko. Je prirodzené, že chceme zvíťaziť. Verím, že aj malé veci môžu výrazne pomôcť. Pracujeme na vylepšeniach, uvidíme, čo prinesú,“ uviedol Vettel pre web Ferrari.

Očakáva sa premenlivé počasie

V Barcelone si budú chcieť napraviť reputáciu jazdci Red Bullu, ktorí naposledy v Baku vzájomne kolidovali a vypadli.

„Necháme im voľný priestor. Avšak, povedali sme pretekovým inžinierom, že ak sa bude v budúcnosti schyľovať k niečomu podobnému, majú zasiahnuť. Obaja piloti sa medzi sebou rozprávali, nie je medzi nimi žiaden spor. Netreba o tom viac hovoriť, kapitola je uzavretá,“ povedal poradca Red Bullu pre motoršport Helmut Marko pre Auto Bild, citoval ho portál motorsport.com.

Na okruhu Catalunya sa bude jazdiť so stredne tvrdými, mäkkými a supermäkkými pneumatikami. Cez víkend sa v oblasti očakáva premenlivé počasie, v piatok by malo byť po väčšinu dňa slnečno, no v sobotu sa majú vyskytnúť búrky.

V nedeľu sa zasa vyčasí. Najvyššia teplota by sa mala vyšplhať na 20°C. Tréningy a kvalifikáciu pred VC Španielska bude v priamom prenose vysielať stanica Sport 1, samotné preteky odvysiela Sport 2. Kvalifikácia sa začne v sobotu o 15.00 h SELČ, nedeľňajšia veľká cena odštartuje o 15.10 h.

Veľká cena Španielska

Dejisko: okruh Catalunya pri Barcelone
Dĺžka okruhu: 4655 metrov
Dĺžka pretekov: 66 okruhov (307,104 km)
Divácka kapacita: 140 700
Minuloročný víťaz: Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes
Najrýchlejšie kolo v pretekoch: Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari – 1:21,670 min (2008)
Rekordér v počte víťazstiev – jazdec: Michael Schumacher – 6 (1995, 1996, 2001 – 2004)
Rekordér v počte víťazstiev – tím: Ferrari – 12 (8 na okruhu Catalunya)

Prehľad víťazov posledných 10 ročníkov VC Španielska
2017 Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes
2016 Max Verstappen (Hol.) Red Bull
2015 Nico Rosberg (Nem.) Mercedes
2014 Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes
2013 Fernando Alonso (Šp.) Ferrari
2012 Pastor Maldonado (Ven.) Williams
2011 Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull
2010 Mark Webber (Aus.) Red Bull
2009 Jenson Button (V. Brit) Brawn GP
2008 Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari

Poradie MS (po 4 z 21 pretekov): 1. Lewis Hamilton (V. Brit.) Mercedes 70 bodov, 2. Sebastian Vettel (Nem.) Ferrari 66, 3. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 48, 4. Valtteri Bottas (Fín.) Mercedes 40, 5. Daniel Ricciardo (Aus.) Red Bull 37, 6. Fernando Alonso (Šp.) McLaren 28

Pohár konštruktérov: 1. Ferrari 114 bodov, 2. Mercedes 110, 3. Red Bull 55, 4. McLaren 36, 5. Renault 35, 6. Force India 16

Viac k témam: F1 Formula 1, motoršport, Veľká cena Španielska
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Sezóna F1 pokračuje VC Španielska, na okruhu Catalunya sa ťažko predbieha © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Lewis Hamilton sa teší na nové výzvy v tíme Ferrari, ale v Mercedese má ešte nedokončenú prácu

Lewis Hamilton vo Ferrari nahradí španielskeho jazdca Carlosa Sainza mladšieho, ktorý sa s predstaviteľmi stajne nedohodol na novom kontrakte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *