Home / EKONOMIKA / Video: Remišová upozorňuje na podozrivé agrodotácie, ktoré schválili firmám s nízkymi tržbami

Video: Remišová upozorňuje na podozrivé agrodotácie, ktoré schválili firmám s nízkymi tržbami

BRATISLAVA 10. mája (WebNoviny.sk) – Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) vo štvrtok upozornilo na podozrivé praktiky pri prerozdeľovaní financií z výzvy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR).

Hoci výzva číslo sedem bola oficiálne uzatvorená ešte v roku 2015, rezort pôdohospodárstva za uplynulé týždne na prelome apríla a mája 2018 dodatočne prerozdelil v rámci tejto dávno uzatvorenej výzvy piatim firmám takmer sedem miliónov eur. Na tlačovom brífingu o tom informovali predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová a poslanec NR SR za OĽaNO Martin Fecko.

 Tržby od 700 eur vyššie

Veronika Remišová spoločne s Martinom Feckom poukázali na fakt, že aj keď sa tržby jednotlivých piatich firiem pohybovali v rozmedzí od 700 do 215 000 eur, pričom tržby jedného subjektu neboli zverejnené, dotácie od štátu pre dané firmy predstavovali od 900 tis. do 1,64 milióna eur.

„Takéto neúmerne vysoké dotácie iba zbytočne znechucujú všetkých ostatných podnikateľov, ktorí si musia na rozvoj podnikania zarobiť alebo požičať z banky, a ktorí často nedokážu konkurovať takto dotovaným projektom,“ povedala Veronika Remišová.

Predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO ďalej informovala, že parlament bude na aktuálnej schôdzi rokovať o zákone hnutia OĽaNO, v ktorom navrhujú zaviesť opatrenia na lepšie využívanie eurofondov. Hnutie navrhuje, aby boli dotácie obmedzené na 30 % ročných tržieb podniku. „Štát má podnikateľov podporovať, nie kompletne financovať ich súkromné podnikanie,“ dodala Remišová.

Výzva ministerke Matečnej

Eurofondy podľa hnutia OĽaNO nesmerujú tam, kam majú a často sa prerozdeľujú iba preto, aby boli prerozdelené. „Ministerka Gabriela Matečná sa bude obhajovať tým, že peniaze z dávno uzavretej výzvy prerozdelili, pretože sa niektoré projekty nerealizovali. Aký má ale zmysel dávať peniaze podivným firmám? Asi len taký, aby sme ich minuli. Musím pripomenúť ministerke, na čo majú slúžiť tieto eurofondy a na čo sa majú čerpať. Predovšetkým sa čerpajú na vyrovnávanie rozdielov regiónov. Realita na Slovensku je ale vyčerpať čo najviac, na hocičo, a hlavne dať svojim ľuďom,“ uviedol vo štvrtok Martin Fecko.

Odporúčame:
Slovensko je čoraz menej potravinovo sebestačné, tvrdí Kollár a žiada odchod ministerky Matečnej

Na záver tlačového brífingu Martin Fecko požiadal ministerku pôdohospodárstva o vyvodenie osobnej zodpovednosti za momentálny zlý stav v poľnohospodárstve, ktorý majú potvrdzovať aj protesty farmárov, ktorí protestujú na traktoroch.

„Vozy a traktory v uliciach dokazujú nezáujem o riešenie problémov farmárov, ktorí cítia beznádej. Ministerke Matečnej som dal dva roky, aby ukázala, čo vie. Za tie dva roky rezort ešte schudobnel, a preto by mala ministerka odstúpiť,“ uzavrel brífing Martin Fecko.

Viac k témam: Gabriela Matečná, Martin Fecko, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Veronika Remišová
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Remišová upozorňuje na podozrivé agrodotácie, ktoré schválili firmám s nízkymi tržbami © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nezamestnanosť sa blíži k rekordne nízkym číslam, druhý mesiac po sebe rástol aj počet zamestnaných cudzincov

Odtok uchádzačov o zamestnanie z evidencie naďalej prevyšuje prítok do evidencie, čo spôsobilo rekordne nízky počet ľudí bez práce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *