Home / EKONOMIKA / Modernizácia ciest z eurofondov je podľa Viskupiča ohrozená, problém je vo verejnom obstarávaní

Modernizácia ciest z eurofondov je podľa Viskupiča ohrozená, problém je vo verejnom obstarávaní

TRNAVA 10. mája (WebNoviny.sk) – Prešovský samosprávny kraj zastrešuje verejné obstarávanie na modernizáciu ciest z fondov Európskej únie nielen pre seba, ale aj pre Košický, Trenčiansky a Trnavský samosprávny kraj.

Podľa názoru trnavského župana Jozefa Viskupiča je tento spôsob verejného obstarávania veľmi problematický. V procese vidí nedostatky, ktoré môžu vážne ohroziť čerpanie eurofondov v prípade všetkých krajov.

Kraje musia preinvestovať sto miliónov eur

„Podľa nášho názoru nie je možné, aby bol Prešovský samosprávny kraj oprávnený robiť verejné obstarávania pre ďalšie tri kraje, pričom tieto kraje nemajú možnosť nijakým spôsobom zasiahnuť do verejného obstarávania, nemajú žiadne informácie o konkrétnych krokoch a samotnom procese. V prípade akýchkoľvek problémov pri tomto spôsobe obstarávania hrozí, že sa nestihne termín dokončenia projektov, ktorý je určený do konca roku 2018, a Slovensko bude musieť prostriedky z eurofondov vrátiť,“ varuje Viskupič.

Odporúčame:
V materských školách na Slovensku pribudnú tisícky miest, ministerka Matečná použije eurofondy

Kraje musia podľa neho na rekonštrukciu a modernizáciu ciest preinvestovať takmer 100 miliónov eur, v prípade Trnavského kraja je to takmer 16 miliónov eur. Trnavský samosprávny kraj si chce verejné obstarávanie riešiť sám s využitím vlastných personálnych a technických kapacít.

Verejné obstarávanie rekonštrukcií a modernizácií ciest Prešovským samosprávnym krajom bolo vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie zverejnené ešte v decembri minulého roku. Noví župani problém len zdedili po svojich predchodcoch v úradoch.

Zákonné a efektívne čerpanie prostriedkov

„Nechceme v žiadnom prípade brzdiť tento proces, naopak, snažíme sa byť hnacím motorom pri čerpaní eurofondov. Ide nám však o to, aby sme prostriedky čerpali zákonne a čo najefektívnejšie. Tou najhospodárnejšou formou v terajšom krízovom stave je momentálne obstarávanie „in house“. To dá krajom šancu aj napriek krátkemu času zrealizovať plány a pomerne rýchlo zariadiť rekonštrukciu a modernizáciu ciest. Akékoľvek korekcie prostriedkov z eurofondov budú totiž ohrozením pre všetky župy,“ dodal Viskupič, ktorý je tiež predsedom Združenia samosprávnych krajov SK 8. O situácii už rokoval na ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Odporúčame:
Primátora Galanty odsúdili za machinácie pri verejnom obstarávaní, proti verdiktu sa odvolal

Prešovský samosprávny kraj pre Trnavský obstaráva napríklad rekonštrukciu spodnej časti Krajinského mosta v Piešťanoch, modernizáciu cesty v Dolných Orešanoch, ďalej rekonštrukcie ciest v Lehniciach, pri Šoporni a medzi Podbrančom a Myjavou.

Viac k témam: eurofondy, Jozef Viskupič, modernizácia ciest, PSK Prešovský samosprávny kraj, TTSK Trnavský samosprávny kraj
Zdroj: Webnoviny.sk – Modernizácia ciest z eurofondov je podľa Viskupiča ohrozená, problém je vo verejnom obstarávaní © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Opozícia pácha v zahraničí „ekonomickú vlastizradu“, podľa Fica Šimečka otočil a Ódorova vláda sa správala ako lenivé vši (video)

Premiér zároveň zdôraznil, že vláda momentálne komunikuje s Bruselom čisto „na technickej úrovni".

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *